Don-Gabriele-Brusco.jpg

Výpoveď kňaza z nemocnice Alder Hey: “Takto som plakal a modlil sa s rodičmi Alfieho”

152
Kultúra života

Taliansky kňaz, ktorý pôsobil na misii v Británii, dal posledné pomazanie malému Alfiemu a stál nablízku rodičom Tomovi a Kate vo chvíľach, kedy bojovali o život svojho syna. “Sú to jednoduchí ľudía, ich oddanosť boju mnou pohla.”

 

Don Gabriele Brusco je kňazom kongregácie Legionárov Krista. Je pôvodom Talian z Busto Arsizio a v Británii pôsobil na misii ako kaplán na fare kňaza Davida Reillyho v londýnskej štvrti Southgate. Bol nablízku rodičom Alfieho Evansa od samého začiatku, častokrát spával len dve hodiny v noci. Počul ich krik, keď sa snažili zastaviť lekárov, ktorí chceli dať ich synovi usmrcujúcu dávku sedatív. Vzýval Pannu Máriu a Ježiša, kým Tom a Kate zúfalo vykonávali dýchanie z úst do úst svojmu synovi bezprostredne po tom, čo ho odpojili lekári od umelej ventilácie. Chlapček zabojoval a dýchal následne sám.

Do Liverpoolu prišiel, keď už bolo jasné, že nemôžu proti rozhodnutiu súdu urobiť nič, aby dal malému Alfiemu posledné pomazanie. “Vedel som, že rodičia Alfieho hľadali katolíckeho kňaza, a chcel som si to vziať na zodpovednosť. Mal som trochu aj pocit viny, pretože minulý rok v júli aj rodičia malého Charlieho Garda, ktorí neuspeli na súde a lekári v londýnskej nemocnici Great Ormond Street Hospital ho nechali umrieť udusením, chceli duchovnú pomoc, ale ja som nemal odvahu prihlásiť sa”, hovorí kňaz.

Sila od Boha

“Veľmi mnou pohlo, keď som videl ich postoj k dieťaťu. Ako celú tú silu, ktorú mali, im dodával Alfie a že ak on prestane, aj oni prestanú… A že kým on bude preukazovať známky života, aj oni budú oňho bojovať.” A Alfie, ako podotkol kňaz v čase, kedy bol odpojený od prístrojov, “žije a teraz sa učí ako dýchať sám. Hýbe sa. Otvára oči, hýbe rukou. Odpovedá na objatia a bozky od rodičov.” Don Gabriel zasa dodával rodičom Alfieho silu od Boha: “Otec Tom je katolík a stále sa modlil pri telíčku svojho syna. Matka Kate je anglikánka a nepoznala veľmi katolícku vieru, ale rozmýšľa o tom, že sa ňou stane.”

Smrť za každú cenu

“Bol som šokovaný, akým spôsobom s nimi zaobchádza britský štát. Ako ich izoluje, ako sa snaží ich psychicky zničiť a ako bránil aj tým najbližším príbuzným rodičov vstúpiť do Alfieho nemocničnej izby”. Taliansky kňaz zapožičaný do Británie pred dva a pol rokom sa s odvahou pustil do podpory týchto heroických rodičov a ostal šokovaný, keď zistil, koľkí Briti a koľkí britskí katolíci “považujú za normálne, že Alfie musí takýmto spôsobom umrieť”.

“Mentalita tejto krajiny je natoľko presiaknutá utilitarizmom a pragmatizmom, že pre nich je morálne prípustné akékoľvek správanie, ktoré vyprodukuje chvíľkové šťastie a potešenie pre čo najväčší počet ľudí a vôbec sa nezaoberajú inými hodnotami. Jenoducho v najlepšom záujme Alfieho a krajiny bolo, že dieťa umrie, pretože “je veľmi chorý” a starať sa o neho by stálo príliš veľa peňazí.”, vysvetľuje don Gabriele. “Tom a Kate nevyrastali v takejto kultúre smrti, ktorá je typická pre britskú strednú a vyššiu vrstvu obyvateľov. Jednoducho ich ešte neprenikla. Pre nich bola rodinná láska a vzťahy najdôležitejším a bránili to za každú cenu. Boli skutočne otvorení životu. Nikdy by napríklad neuvažovali o potrate”. Kate a Tom  by boli vyššou vrstvou považovaní za tzv. “white trash” – biely odpad, alebo biela lúza. Kate totiž otehotnela v 18.tich rokoch a ani na moment neuvažovala, že by šla na potrat a užívala si ďalej…

“A preto mnohí Briti zaobchádzajú s týmito rodičmi ako s hlupákmi, ktorí chceli, aby ich syn trpel, pretože mu nevedia garantovať lepšiu budúcnosť. No ja obdivujem ich odvahu a oddanosť synovi, a často som v slzách.”

Kňaz Don Gabriele bol tesne pred smrťou Alfieho vykázaný z nemocnice a podľa najnovších informácií ho Briti poslali naspäť do Talianska. Zakázané má tiež zúčastniť sa na pohrebe Alfieho Evansa.

Na Slovensku sa dnes uskutočnia pietne spomienkové zhromaždenia na zabitého Alfieho Evansa. V Bratislave o 16.tej hodine pred Britskou ambasádou, ktorú organizuje strana ĽSNS, a v Košiciach tiež o 16.tej hodine pri soche Immaculata na Hlavnej ulici.