Parolin.jpg

Vatikánsky štátny tajomník: Bol to „nepochopiteľný“ krok zabrániť prevezeniu Alfieho Evans

507
Lucia Salomonová
Kultúra smrti

Vatikánsky najvyšší štátny tajomník hovorí, že je „nepochopiteľné“, že rodičom Alfieho Evansa  zakázali vziať svojho syna do talianskej nemocnice Bambino Gesu.

Ak aj na to bol dôvod, hovorí kardinál Pietro Parolin, štátny tajomník Vatikánu, riadilo sa to „strašnou logikou“.

Parolínove komentáre sa pripájajú k iným, napríklad aj k tým, ktoré vytvorili cirkevní preláti na podporu Toma Evansa a Kate Jamesovej, keď Detská nemocnica Alder Hey držala ich dieťa proti ich vlastnej vôli.

Alfie zomrel v noci z piatka na sobotu po tom, čo jeho rodičia bojovali celé mesiace, aby ho odviezli inde, dokonca aj domov.

Tento kontroverzný prípad týkajúci sa aj rodičovských práv a starostlivosti o vážne chorých získal medzinárodnú pozornosť a zjednotil katolíkov a iných ľudí po celom svete na podporu Alfieho, jeho rodičov a posvätnosti ľudského života.

Najmenej jedna správa teraz vyvoláva otázky o jeho smrti.

Komentáre Parolina, zverejnené v pondelok v rozhovore sú tiež v rozpore s ďalšími lídrami cirkvi, ktorí podporovali nemocnicu v jej činnostiach, vrátane liverpoolského arcibiskupa Malcolma McMahona a biskupov Anglicka a Walesu.

McMahon povedal, že je „vďačný za lekársku a kaplánsku starostlivosť“, ktorú Alfie dostával. Katolícka konferencia biskupov Anglicka a Walesu vydala vyhlásenie, v ktorom uviedla, že verejná kritika starostlivosti Detskej nemocnice Alder Hey ohľadom Alfieho bola „neopodstatnená“. 

Pápež František podporil myšlienku prepravy Alfieho do nemocnice Bambino Gesù v Ríme, pričom podnikol diplomatické kroky, aby sa to uskutočnilo a stretol sa s Alfieho otcom, Tomom Evansom.

Spôsobilo mi to obrovský smútok,“ povedal Parolin, „tvárou v tvár ochoty, tak otvorene vyjadrenej, toľkokrát a s takým veľkým množstvo prostriedkov - lekári našej Detskej nemocnice Ježiš išli trikrát do Liverpoolu - tam odmietli, aby Alfieho previezli do Talianska.

Je to nepochopiteľné,povedal kardinál pre Andreu Tornielliho z La Stampy.Toto ma zasiahlo najviac, toto ma rozrušilo. Nedokážem pochopiť dôvod.

Alebo možno existuje dôvod, ktorý sa riadi strašnou logikou,“ dodal Parolin. „Pápež a Svätá stolica sa pokúsili urobiť všetko pre to, aby pomohli rodine a zabezpečili, aby napriek nešťastnej prognóze bolo dieťa v priebehu choroby sprevádzané.“ 

Arcibiskup Luigi Negri vydal pre La Nuova Bussola Quotidiana pozoruhodné komentáre o vážnej situácii Alfieho v nadväznosti na to, čím si dieťa prešlo.

Pripomienky emeritného arcibiskupa Ferrara-Comacchia v Taliansku boli zdieľané na tweete Eda Pentina z novín Národný katolícky register a v Religión en Libertad bolo tiež uverejnené video.

Odvolávajúc sa na skutočnosť, že Alfieho prípad pritiahol ľudí k obrane jeho života. Negri chválil Alfieho ako vodcu ľudu, „ktorý nikdy nevymení dobré za zlé“ alebo „považuje nečestnosť za cnosť“.

Negri povedal, že ho nazvali „veľkým malým bojovníkom“, a že si zaslúži Vojnovú poctu – privilégium udeľované porazenej armáde na znak uctenia si jej odvahy.

V starovekých časoch bolo ocenenie Honours of War hlboko zakoreneným zvykom,“ vysvetlil arcibiskup. „Pocta bola udeľovaná aj tým, ktorí prehrali, ale vynikali v boji svojou veľkou cnosťou a odvahou, a preto, že bojovali za niečo, v čo verili.

Teraz som tu, aby som udelil poctu, aby som udelil poctu Honours of War tomuto veľkému malému bojovníkovi,“ povedal Negri.

Taktiež pochválil Alfieho otca, Toma Evansa.

Alfie bol skutočným vodcom, a bolo to možné vďaka múdrosti jeho otca,“ povedal. „Alfie bol vodcom ľudu, ktorý nikdy neprijme - nikdy - nevymení dobro za zlo, nečestnosť za poctivosť, ktorý nikdy nebude akceptovať, že túžby, najmä tie najviac skorumpované, sa zmenia na práva v tejto spoločnosti bez Boha a bez lásky k ľudskému životu.

Alfie nás viedol cez všetko,“ pokračoval Negri, „šiel pred nami a bolo to vďaka tomu, že nasledujúc slová sv. Jána Pavla II. sme našli silu postaviť sa a nahlas hovoriť proti tejto všetko-pohlcujúcej neľudskosti. Vyznamenanie pre teba, Alfie, zaslúžiš si Honours of War.