ROZVOD sa šíri prostredníctvom SOCIÁLNEJ SIETE - tvrdí americká štúdia

3,773
Kultúra smrti

USA, Kalifornia, Santa Barbara, jún 2010 (LifeSiteNews.com) - V štúdii uverejnenej na stránke spoločensko-vedeckého prieskumu (Social Science Research Network) sa uvádza, že pravdepodobnosť rozvodu je ovplyvnená sociálnou sieťou, v ktorej je človek zapojený. Tiež sa zistilo, že viac detí znižuje pravdepodobnosť rozvodu. 

Štúdiu zrealizovali James H. Fowler a Rose McDermottová z katedry politológie na Kalifornskej univerzite a Nicholas A. Christakis z Harvardskej univerzity. Využívali panelové súbory dát zo známej štúdie Framingham-Heart, aby preskúmali, ako sociálne siete ovplyvňujú rozvod.

„Rozvod je zrušenie sociálneho puta, ale je tiež možné, že postoje o rozvode prechádzajú cez sociálne väzby,“ povedal Dr. Fowler.

Výskumníci ďalej uvádzajú: „Zistili sme, že rozvod sa môže šíriť medzi priateľmi, súrodencami a spolupracovníkmi. Tieto zhluky rozvodov sa rozširujú na sieti na dva stupne.“

Kým väčšina ľudí si myslí, že rozvod je záležitosťou páru alebo rodiny, výskumníci tvrdia, že „rozvod je potrebné chápať ako kolektívny jav, ktorý siaha ďaleko za hranice, ktoré priamo ovplyvňuje."

V správe sa tiež uvádza, že rodičov s deťmi ovplyvňujú rozvody v ich sociálnej sieti v menšej miere, ako je to pri bezdetných pároch. A zároveň, čím viac detí pár má, tým menej na nich sociálne siete vplývajú.

„Zaujímavé bolo zistenie, že prítomnosť detí pravdepodobnosť rozvodu neovplyvňuje. Avšak každé ďalšie dieťa znižuje náchylnosť k tomu, aby sa dal pár ovplyvniť rozvedenými rovesníkmi,“ uvádza sa v správe.

„Celkovo možno na základe výsledkov skonštatovať, že účasť na zdravom manželstve priateľov slúži na podporu a posilnenie odolnosti vlastného vzťahu.“

Plné znenie štúdie s názvom „Je ťažké sa rozísť, pokiaľ to tiež nerobia všetci ostatní“ (v angličtine): http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1490708

Thaddeus M. Baklinski