Väzenie pre pro-life aktivistku v Kanade

3,787
Kultúra smrti

KANADA, Vancouver, júl 2010 (LifeSiteNews.com)- Kanadská aktivistka Mary Wagnerová bojovala za život prakticky - na chodníku pred budovou Centra na výkon potratov radila ľudom, aby sa rozhodli pre život svojho dieťaťa. Teraz je však už dlhší čas vo väzení, pretože odmietla žiadosť súdu vzdať sa svojich aktivít.

Wagnerovej priateľ a podporovateľ John Bulsza uviedol, že počas vypočúvania predsedajúci sudca Clemens vyhlásil, že Mary už strávila dosť času za mrežami. Na jej prepustenie však stanovil tri podmienky.

Prvou podmienkou bolo zaplatenie kaucie vo výške 500 kanadských dolárov, druhou Maryino dobré správanie. Ťažkosti spôsobila tretia požiadavka súdu, nezdržiavať sa pred Centrom ani v budove Centra na výkon potratov.

Keď vošla Mary v marci do Centra, mala iba 45 minút na to, aby sa porozprávala so ženami, vykonávateľmi potratov a políciou. Potom ju hliadka odviedla na policajnú stanicu, kde ju zamkli v cele. Keďže sa odmietla vzdať svojich aktivít, čo je podmienkou prepustenia, zotrváva vo väzení.

Bulsza ďalej uviedol, že prokurátori na výsluchu pôvodne žiadali sudcu Clemensa, aby vytýčil 500-metrovú zónu. Sudca tento návrh zamietol, pretože by mohol byť v rozpore s Chartou práv a slobôd.

Podľa Bulszu by obmedzovanie Maryinej slobody prejavu mohlo vytvoriť precedens, ktorý by sa neskôr aplikoval proti akýmkoľvek verejným prejavom aktivistov bojujúcich proti potratom.

Počas pojednávania sedela Mary pokorne na svojom mieste. Prehovorila až na konci, po porade so svojím právnikom. Povedala sudcovi, že nemôže splniť tretiu podmienku, pretože sa to prieči jej svedomiu. Mary tak zostáva za mrežami ženského väzenia Vanier Women's Detention Center ďalšieho dva a pol mesiaca - do najbližšieho pojednávania.

V tom istom väzení sa nachádza aj ďalšia kanadská hrdinka bojujúca za život, Linda Gibbonsová. Tá je väznená z podobných príčin na zatiaľ bližšie neurčenú dobu. Linda už strávila 500 dní za mrežami, a to je iba jedno z jej mnohých uväznení za posledných 15 rokov.

Ak chcete podporiť Mary Wagnerovú a Lindu Gibbonsovú, môžete im poslať poštu alebo ich navštíviť.

Adresa: Vanier Centre for Women 665 Martin St. Milton Ontario L9T 5E6

Thaddeus M. Baklinski