„Nikto nemá právo zlegalizovať vraždu nevinného!“ - tvrdí o POTRATOVOM ZÁKONE španielsky arcibiskup

3,308
Kultúra života

ŠPANIELSKO, Burgos, júl 2010 (LifeSiteNews.com) – Arcibiskup Burgosu Francisco Gil Hellín vyzval katolíkov Španielska, aby odporovali zavedeniu nového zákona o potratoch v krajine. On sám ho za zákon nepovažuje.

V stanovisku zverejnenom v Katolíckom informačnom centre biskupstva Gil Hellín vyjadril poľutovanie nad vyhláškou.

„Zákon zla, ktorý je v priamom protiklade s pravou príčinou a najzákladnejšou spravodlivosťou," myslí si arcibiskup.

„Dovoľte nám úplne zrozumiteľne vysvetliť podstatu problému: tento zákon nie je zákonom, hoci je tak prezentovaný niektorými politickými a zákonodarnými inštitúciami. On ním však nie je, pretože nikto nemá právo likvidovať nevinného."

„Z tohto dôvodu zákon nezaväzuje, práve naopak. Apeluje na priamu opozíciu, a to bez výnimky. Zabíjanie nevinných ľudí sa nemôže považovať za právo!“

Nový zákon o potratoch, ktorý bol prezentovaný na španielskom Ústavnom súde, ruší pokuty za všetky potraty uskutočnené do 14-teho týždňa tehotenstva.

Zároveň povoľuje potrat mladistvým bez súhlasu rodičov. Rodičia však musia byť o tomto úmysle vopred informovaní.

Dieťa v brušku v 14. týždni váži asi 25 g a je dlhé asi 7 cm. Na hlave mu rastú prvé vlasy, vyvíja sa mu reflex prehĺtania a začína si sať palec. Tiež sa začína pohybovať v plodovej vode a len tak sa premiestňuje približne každé tri hodiny.

Hoci je zákon schválený zákonodarným zborom a prešiel celým legislatívnym procesom, arcibiskup jeho platnosť popiera.

„Je mylné domnievať sa , že tento zákon bol schválený parlamentnou väčšinou, ktorá reprezentuje väčšinu obyvateľstva. Alebo tvrdiť, že ak Ústavný súd potvrdí jeho súlad (s Ústavou), bolo by oponovanie zákonu považované za občiansku neposlušnosť hodnú trestu. Omyl spočíva v tom, že pripisujeme politikom, sudcom alebo občanom práva, ktoré nemajú. Nikto nemá právo zlegalizovať vraždu nevinného.“

„Ako by dopadla spoločnosť, ktorá by deklarovala, že na základe hlasov väčšiny by bolo občanom ustanovené právo zabíjať nevinných? V najlepšom prípade by bola nastolená tyrania," tvrdí arcibiskup.

Zároveň dodáva, že čestní ľudia by mali v takom prípade konať podľa rady Gándiho: Keď si človek uvedomí, že podriaďovať sa nespravodlivému zákonu je v rozpore s jeho ľudskou dôstojnosťou, žiadna tyrania ho nebude ovládať.

Arcibiskupove odvážne vyjadrenia boli prezentované len niekoľko dní pred rozhodnutím Ústavného súdu, ktorý mal zákon preskúmať a posúdiť, či bude zrušený alebo nie.

Predchádzajúce vedenie súdu potvrdilo v roku 1980 právo nenarodeného dieťaťa na život. Výnimky boli prijaté v prípadoch, ktoré zahŕňali ohrozenie zdravia, znásilnenie, alebo poškodenie plodu.

Matthew Cullinan Hoffman