Repliku sporného pamätného KRÍŽA ODSTRÁNILI

1,724
Kultúra smrti

USA, Kalifornia, Národná Rezervácia – Mohavská púšť, máj 2010 (LifeSiteNews.com) – V americkom národnom parku Mojave zosadili repliku pamätného kríža obetí vojny. Repliku odstránili s odôvodnením, že jeho postavenie porušilo predpisy národného parku. Prípad je však oveľa zamotanejší. Je kríž symbolom utrpenia hrdinov vojny, alebo má náboženský význam?

Originálny drevený kríž bol pôvodne umiestnený na Sunrise Rock v roku 1934 na počesť veteránov z prvej svetovej vojny a veteránov bojujúcich vo vojnách v zahraničí. Na kríži je pripevnená pamätná tabuľa s textom: „Kríž vztýčený na pamiatku mŕtvych všetkých vojen.“ Od toho roku sa každú Veľkú noc na tomto mieste zhromažďovali ľudia na počesť veteránov. Drevený kríž neskôr nahradili kovovým.

Problematickým ho však spravila Americká únia občianskych práv (ACLU – American Civil Liberties Union) a ďalší. Tí podali žiadosť na odstránenie kríža, ktorý sa podľa nich stal náboženským symbolom. Niektorí dokonca namietali, že kríž porušuje zásadu oddelenia cirkvi a štátu.

„Tento prípad len odhaľuje extrémizmus organizácie ACLU. Kríž tu predsa stál už 75 rokov a nikomu neprekážal," myslí si  Mathew D. Staver, zakladateľ Inštitútu Slobody a dekan právnickej školy Liberty University School of Law.

Memoriál postavili vojnoví veteráni na počesť hrdinov prvej svetovej vojny. „Jeho odstránením by sme urazili všetkých vojnových veteránov. Urobiť tak pod zámienkou, že to porušuje Prvý dodatok k Ústave, je porušením samotnej Ústavy," tvrdí.

„Vyobrazenia ako memoriál k prvej svetovej vojne, desatoro, či scény z narodenia Krista, alebo výroky ako národné motto, nikoho nenútia k tomu, aby sa podieľal na náboženskom praktizovaní. A teda to nenastoľuje štátne náboženstvo."

Kongres pozemok, na ktorom kríž stál, plánoval previesť do súkromného vlastníctva Asociácie veteránov. Najvyšší Súd Spojených štátov poslal v apríli tento prípad späť na Okresný súd, aby zvážil zákonnosť prevodu pozemku. Do tej doby kríž odmietli zložiť. Zakryli ho ale dreveným krytom, aby vyzeral ako prázdny billboard.

O necelé dva týždne bol kríž ukradnutý. Inštitút Slobody (The Liberty Institute) ponúkol za informácie vedúce k zatknutiu a odsúdeniu zodpovedných za odstránenie kríža finančnú odmenu v hodnote 125 tisíc dolárov.

Podľa anonymného listu, údajne od zlodeja, sú vládne opatrenia na záchranu kríža jasným porušením ústavy. Na mieste by mal byť vraj postavený nenáboženský pamätník.

Neskôr bol na rovnakom mieste postavený veľmi podobný kríž. Táto replika mala novší náter, chýbali na nej známky z predošlého kríža a bol o 15 cm vyšší. Hovorkyňa Národného Parku Mohavskej púšte Linda Slaterová uviedla, že na nový kríž sa nevzťahuje rozhodnutie Najvyššieho súdu a kríž zosadili.

„Je to technicky nelegálne. Služba Národného parku má predpisy ohľadom umiestňovania pamätníkov. Do parku nemôžete jednoducho prísť a postaviť tam rodinnému príslušníkovi pomník,“ tvrdí Slaterová.

James Tillman