„BENEDIKT, POVOĽ VYSVIACKU ŽIEN!” volá CWO

4,516
Kultúra smrti

VEĽKÁ BRITÁNIA, Londýn, august/september 2010 (Reuters Life!) - Návšteva pápeža Benedikta v Británii bola poznačená aj výzvami z radov katolíckych" liberálov. Na tradičných londýnskych autobusoch vítali hlavu katolíckej cirkvi reklamy vyzývajúce k vysviacke žien za kňazov.

Tento odkaz chcela pápežovi odovzdať skupina žien z organizácie Vysviacka Katolíckych Žien (CWO). Za 15 autobusov s reklamou „Pápež Benedikt, vysväť ženy, a hneď!”  zaplatili 15 tisíc libier (23 130 dolárov). Reklama má trvať celý mesiac.

„Nechceme kaziť návštevu, ale myslím, že cirkev musí zmeniť svoje postoje, lebo inak neprežije... Mám nádej pretože si myslím, že v cirkvi je teraz zmätok, " povedala hovorkyňa CWO Pat Brownová.

Protesty boli naplánované aj pred Lambethským palácom, kde sa pápež stretol s canterburským arcibiskupom Rowanom Williamsom, ktorý je duchovnou hlavou anglikánskej cirkvi. Oficiálnou hlavou je britská kráľovná.

Organizácia CWO, založená v roku 1993, sa vyhlasuje za skupinu vernú rímsko-katolíckej Cirkvi. Snaží sa presadiť vysviacky žien vo vnútri cirkvi.

Vatikánsky dokument z júla zahrnul vysviacku žien medzi ostatné obsiahle reformy zákona proti zneužívaniu detí, čo rozhnevalo členky organizácie. Vatikán poprel obvinenia, že vníma oba aspekty ako rovnocenne trestné.

CWO založilo aj skupinu „Katolícke hlasy za reformy” ako opozíciu voči tzv. „Katolíckym hlasom”, čo je mediálne známa skupina ľudí, podporovaná Biskupskou konferenciou Anglicka a Walesu. Tieto skupiny si odporujú v témach ako zneužívanie detí, vysviacka žien, ženenie kňazov, homosexualita a spôsob fungovania cirkvi.

Hlavnej demonštrácie proti návšteve pápeža pod názvom „Proti pápežovi”, na ktorom sa zúčastnili humanisti, sekularisti a zástancovia práv homosexuálov, sa však CWO odmietlo zúčastniť.

Avril Ormsby