GettyImages-3426957.jpg

Viera v Boha upadá, ale viera v diabla zostáva silná

775
Jakub Betinský
AltKAT

[autor: otec Alexander Lucie-Smith]

 

Zdá sa, že pre nenábožensky založených ľudí je oveľa jednoduchšie veriť v Satan. Prečo?

 

Na webstránke BBC je rozsiahly článok o súčasnom kurze pre exorcistov, ktorý sa koná v Ríme. Prečo toľký záujem? Prečo chcú v sekulárnom a skeptickom svete ľudia čítať o exorcizme a pozerať o ňom filmy? Najlepším z nich je stále Exorcista, kultový film z 1973 založený na strhujúcej a pamätnej knihe of Williama Peter Blattyho, napísanej v 1971. Nemyslím si, že existuje mnoho filmov a románov zo sedemdesiatych rokov, ktoré by boli tak okamžite rozpoznateľné ako táto kniha a jej film.

 

Detektívna fikcia nás presviedča o tom, že na každý problém existuje riešenie a že zločinci budú predvedení pred spravodlivosť. Príbehy exorcizmu nám podobne predstavujú boj medzi dobrom a zlom, v ktorých je zlo odsúdené na prehru, i keď cena víťazstva môže byť vysoká. Každý film a kniha o exorcizme začína s týmto základným dejovým prvkom, ktorý je strhujúci. Tesne pred rozriešeným zápletky existuje mnoho príležitostí na pasáže, ktoré nás zamrazia na chrbte, pretože nič nás tak nepoteší ako dobré vystrašenie. Ale hororové filmy pracujú na inom základe: predmet hororu je bezpečne obsiahnutý v hraniciach obrazoviek alebo na stranách knihy. Ale horor s témou exorcizmu robí túto upokojujúcu hranicu priechodnou. Zatiaľ čo v našich domovinách nikdy nestretneme upíra, takmer nikdy nemôžeme úplne poprieť realitu démonických posadnutí ako púhu fikciu.

 

Náboženská prax v nedávnej dobe poklesla, ako aj viera v Boha; ale viera v diabla sa zdá byť celkom živá, čo je zvláštne. Boh sa z populárnej predstavivosti vytráca, ale nepriateľ Boha a ľudstva ani tak nie. Prečo je tomu tak?

 

Ľudia, u ktorých je najmenej pravdepodobné, že budú zameraní na diabla sú náboženskí odborníci ako teológovia, medzi ktorými boli tí, ktorí ako prví presadzovali myšlienku že Satan neexistuje alebo že bol čisto symbolickou postavou. Tiež sa zdá, že ľudia chodiaci do kostola nejavia záujem o diabla a s ním spojené veci. Môj dojem, založený na mojej vlastnej skúsenosti, je taký, že najväčší záujem o diabla majú pravdepodobne ľudia, ktorí neboli nikdy čo i len v blízkosti kostola. Možno s úpadkom náboženskej gramotnosti a vzdelaných a detailným diskusií o Bohu zostáva v spoločnosti iba poverčivosť (v najpresnejšom zmysle tohto slova), ktorá tu zostala z predchádzajúcej doby – poverčivosť vo vieru v zlých duchov, ktorá predchádza vek kresťanstva.

 

Zlí duchovia boli kedysi v severnej Európe považovaní za silné bytosti; a táto viera pretrváva v častiach Afriky, Latinskej Ameriky a na Západoindických ostrovoch. Nikto celkom nevie o čom bolo náboženstvo starých druidov, keďže nezanechali žiadne písomné záznamy. Brutálne ich potlačili Rimania a zdá sa byť pravdepodobným, že prinášali ľudské obety na získanie priazne bohov; toho druhu bohov, ktorých kresťanstvo rýchlo identifikovalo ako démonov. Je náš záujem o exorcizmus a diabla návratom do veľmi vzdialenej minulosti?

 

Ak sa na vec pozrieme seriózne, vyššie spomínaný kurz v Ríme o exorcizme je vítaný, pretože ak sa už má niekto stať exorcistom, potrebuje náležitý tréning, ako aj vysviacku. Určite to nie je vec, do ktorej by sa mali pustiť amatéri. Boh chráň nejakého úbohého človeka, ktorý padnú do rúk amatérskych exorcistov. Podľa nedávnej štúdie, značný počet ľudí v nekatolíckych cirkvách tvrdí, že zažili „duchovné zneužitie“; čo by mohol byť v skutočnosti vážny a rozšírený problém. Akokoľvek, niektorí ľudia varujú pred tým, že tento termín nemusí odzrkadľovať realitu a môže zavádzať. Jedna vec je ale istá: každý kňaz, ku ktorému prídu ľudia so strachom z démonického posadnutia, musí byť veľmi opatrný a som si istý, že ten kurz v Ríme bude tento bod zdôrazňovať.

 

Nepovoľne ale zbytočne uzdu našej predstavivosti. Ako nám hovorí článok z BBC, z 180 prípadov, s ktorými sa otec Gary Thomas, exorcista z diecézy San Jose v Kalifornii, stretol bolo potrebné iba v tucte vykonať exorcizmus. To je menej ako 10% prípadov. Otec Thomas dobre pozná všetky nedávne prípady a celkovú situáciu; a ako dobrý otec nám pripomína nasledovné: „Dobrou správou je to, že od momentu Ježišovej smrti na kríži Satan prehral. Boje síce pokračujú, ale vojna skončila. Kristus je jediným pravým exorcistom.“ A to je veľmi upokojujúca myšlienka!