Cardinal-Marx1000.jpg

Nemeckí biskupi popierajú, že pápež odmietol ich plán pre ´intercommunion´ s protestantmi

362
Zuzana Smatanová
Neutral

Nemeckí biskupi popierajú správu, že pápež František odmietol ich plán podávať sväté prijímanie protestantskej stránke v manželstve s katolíkom/katolíčkou.

Tento plán, ktorý bol súčasťou smerníc, vydaných Nemeckou biskupskou konferenciou, obsahoval aj oprávnenie na tzv. ´intercommunion´, čiže podávať sv. prijímanie protestantskej stránke v manželstve s katolíkom/katolíčkou, a to s odôvodnením, že inak táto stránka prežíva „vážny duchovný stres“.

Hneď po žiadosti o posudok materiálu siedmych nemeckých biskupov oznámila rakúska katolícka agentúra Kath.com, že Kongregácia pre náuku viery pri Svätej Stolici smernice odmietla, a že toto rozhodnutie potvrdil sám pápež František. Správu Kath.com potvrdil aj vatikánsky korešpondent pre National Catholic Register (NCR) Edward Pentin.

Aj napriek tomu vydala Nemecká biskupská konferencia pred dvomi týždňami tlačové vyhlásenie popierajúce tvrdenie, že spomínané smernice boli zamietnuté. „Správy, v ktorých sa uvádza, že tieto smernice Svätý Otec alebo niektoré dikastérie vo Vatikáne odmietli, sú falošné, nepravdivé“, napísali. V tomto tlačovom vyhlásení sa pripúšťa, že kardinál Reinhard Marx, predseda Nemeckej biskupskej konferencie bol povolaný do Ríma, aby sa o tejto veci porozprával s pápežom Františkom. Kardinál Marx toto želanie Sv. Otca jednoznačne privítal.

Hoci Edward Pentin z NCR povedal, že jeho zdroj potvrdzuje pôvodný článok Kath.com, uvádza aj to, že pápež František si neželá, aby sa rozhodnutie Kongregácie pre náuku viery (CDF – Congregation for Doctrine of the Faith) zverejnilo. „Zdroje vo Vatikáne a v Nemecku hovoria, že arcibiskup Luis Ladaria, súčasný prefect CDF, napísal list (odmietajúci smernice) a že dostal k tomu pápežov súhlas“, píše Pentin. „Zdroj na vysokej pozícii v nemeckej cirkvi, ktorý zostáva v anonymite, hovorí bez obalu, že ´Ide o odmietnutie pastoračného plánu´ a dodáva, že ´medzi súčasným prefektom CDF, arcibiskupom Ladariom, a jeho predchodcom, kardinálom Gerhardom Müllerom, niet rozdielov. Aj dva dlhšie pôsobiace zdroje potvrdili, že pápež si želá, aby list zostal z neznámych dôvodov utajený“.

Smernice, ktoré vo februári tohto roka schválili tri štvrtiny nemeckých biskupov, rozdúchali vlnu odsudzovania medzi nemeckým episkopátom a aj v zahraničí za zjavné skompromitovanie sviatostnej integrity Eucharistie, najväčšej a najvýznamnejšej zo všetkých katolíckych sviatostí. Aj kardinál Gerhard Müller smernice kompletne zavrhol a odsúdil ich ako „rétorický trik“, ktorý podkopáva jednotu viery: „Kristus nezaviedol náuku Cirkvi (Magistérium) preto, aby viedla k zmätku a pomýlenosti“. Smernice odsúdil aj kardinál Walter Brandmüller ako „hriešny trik, pohoršenie a zneužitie kánonu 844“. Svoj nesúhlas vyjadril aj kardinál Francis Arinze, bývalý prefekt Kongregácie pre Boží kult, ako aj nemecký kardinál Paul Cordes.