St_Peters_Basilica_at_the_Vigil_of_Divine_Mercy_April_2_2016_Credit_Alexey_Gotovskiy_CNA.jpg

Vatikán údajne odmieta plán nemeckých biskupov tzv. "intercommunion" pre manželov

400
Milko Kostovič
Kultúra života

Kongregácia pre náuku viery údajne odmietla plánovaný návrh Konferencie nemeckých biskupov zverejniť pokyny umožňujúce nekatolíckym manželom prijímať Eucharistiu za určitých obmedzených okolností. 

Rakúsky spravodajský server kath.net informoval, že podľa Vatikánskych zdrojov odložila Kongregácia pre náuku viery, spolu so súhlasom pápeža, návrh nemeckých biskupov. Pre CNA to potvrdili aj zdroje blízke kongregácii. 

Nie je jasné, či Vatikán požiadal biskupskú konferenciu o zmenu obsahu návrhov usmernení, či odložili vypracovanie návrhu, zatiaľ čo sa záležitosť ďalej posudzuje, alebo či bola táto vec úplne zamietnutá. 

Vo februári kardinál Reinhard Marx z Mníchova a Freisingu oznámil, že Konferencia nemeckých biskupov zverejní pastoračné podklady pre manželské páry, ktoré umožnia manželom Katolíkov, ktorí sú Protestanti, v "individuálnych prípadoch" a "za určitých podmienok" dostať Sväté prijímanie za predpokladu "potvrdenia katolíckej viery v Eucharistii". 

Oznámenie prišlo "po intenzívnej diskusii" na záver valného zhromaždenia Konferencie nemeckých biskupov, ktorá sa uskutočnila v dňoch 19. - 22. februára v bavorskom meste Ingolstadt a ktorej sa zúčastnilo 62 členov biskupskej konferencie pod vedením predsedu konferencie, kardinála Marxa. 

Ostatný mesiac poslalo sedem nemeckých biskupov list Kongregácii pre náuku viery a Pápežskej rade pre napomáhanie jednoty kresťanov žiadajúc vysvetlenie v tejto otázke. Signatári to predtým nekonzultovali s kardinálom Marxom. 

Sedem biskupov sa pýtalo, či sa o otázke Svätého prijímania pre manželov - protestantov v medzináboženských manželstvách môže rozhodovať na úrovni národnej konferencie biskupov, alebo je skôr potrebné "rozhodnutie na úrovni univerzálnej Cirkvi". 

List podpísal kardinál Rainer Woelki z Kolína, arcibiskup Ludwig Schick z Bambergu, biskup Gregor Hanke z Eichstättu, biskup Konrad Zdarsa z Augsburgu, biskup Stefan Oster z Passau, biskup Rudolf Voderholzer z Regensburgu a biskup Wolfgang Ipolt z Görlitz.

Ako sa vyjadrila Kolínska arcidiecéza 4. apríla pre CNA: "Z pohľadu signatárov musí byť cieľom takejto centrality pre Vieru a jednotu Cirkvi vyhnúť sa oddeleným národným cestám a dospieť k celosvetovo jednotnému a uskutočniteľnému riešeniu prostredníctvom ekumenického dialógu." 

Kódex kanonického práva už dnes stanovuje, že v ohrození smrti alebo ak "nalieha iná vážna potreba", katolícki vysluhovatelia môžu protestantom udeliť pokánie, Eucharistiu a pomazať chorých "ktorí sa nemôžu dostať k vysluhovateľovi svojej komunity a žiadajú to z vlastnej vôle, pod podmienkou, že k týmto sviatostiam prejavujú katolícku vieru a sú riadne disponovaní."