gettyimages-943470864.jpg

František: V boji proti potratom by Katolíci nemali zabudať na otázky soc. spravodlivosti

562
Milko Kostovič
Neutral

Boj proti sociálnej nespravodlivosti prostredníctvom starostlivosti o migrantov a chudobných je pre Katolíkov rovnako svätá činnosť ako odpor voči potratom, napísal pápež František vo veľkom 100 stranovom dokumente, ktorý v pondelok vydal Vatikán.

Pápež opätovne zmierňuje postoj Rímskokatolíckej cirkvi voči potratom, čo je veľmi významným momentom, keďže Cirkev má medzi náboženskými inštitúciami jeden z najsilnejších postojov voči potratom. Odkaz katolíkom, aby neprisudzovali "nadmerný význam" určitým postojom, ako je odpor voči potratom, pri ignorovaní iných otázok, ako napr. migrácia, je taktiež zrejme mierený proti konzervatívcom, ktorí sa zaujímajú len o jednu tému.  

"Ďalší škodlivý ideologický omyl sa vyskytuje u tých, ktorí spochybňujú sociálnu angažovanosť druhých, považujú ju za povrchnú, svetskú, sekulárnu, materialistickú, komunistickú alebo populistickú," napísal pápež František. "Napríklad naša obrana nevinných nenarodených musí byť jasná, húževnatá a oduševnená. Rovnako posvätné sú však aj životy chudobných, tých už narodených, trpiacich nedostatkom, opustených a znevýhodnených, zraniteľných neplnoletých a starších ľudí vystavených tajnej eutanázii, obetí obchodovania s ľuďmi, nové formy otroctva a každá forma odmietnutia."

Nový dokument - ktorý prichádza vo forme "apoštolskej exhortácie" s názvom "Gaudete et Exsultate" alebo "Radujte sa a jasajte" - sa sústreďuje na to, ako môžu byť ľudia svätými v súčasnom sekulárnom svete. Myšlienkou je, že kresťania nemôžu rásť v svätosti len s modlitbou, ale musia aj pomôcť tým, ktorí sú v núdzi. Toto je piaty hlavný dokument, ktorý napísal František počas svojho päťročného pontifikátu. Spory vznikli po poslednej apoštolskej exhortácii Františka z roku 2016 v ktorej opatrne povolil niektorým rozvedeným a znovuženatým Katolíkom dostať prijímanie.

Tentoraz apoštolská exhortácia poukazuje na situáciu migrantov, teda otázku, na ktorú František opakovane upozorňoval. Popri širšom vyzdvihovaní migrantov a chudobných ľudí, František spomenul pokrytectvo niektorých katolíckych skupín, ktoré horlivo odporujú potratom, zatiaľ čo odmietajú alebo ignorujú legislatívu, ktorá pomáha migrantom.

“Často počúvame, že v súvislosti s relativizmom a nedostatkami nášho súčasného sveta je napr. situácia migrantov menej významná záležitosť," napísal. "Niektorí Katolíci ju považujú za druhoradú otázku v porovnaní so "závažnými" bioetickými otázkami."

"Je pochopiteľné, keď to môže povedať politik usilujúci sa o hlasy voličov, no nie, keď ide o kresťana," pokračoval.

Pápež František sa naďalej vzdiaľuje Cirkvi, najmä pokiaľ ide o otázku potratov, a to napriek kritike zo strany konzervatívcov. V jednom zo svojich dlhších rozhovorov z roku 2013 povedal, že Katolícka cirkev bola príliš "posadnutá" touto procedúrou. A v roku 2015 povolil kňazom dávať rozhrešenie ženám po potrate. Zatiaľ čo list z roku 2015 nebol významný z teologického pohľadu, tak pre Cirkev symbolizoval seizmický posun.