suicide_feet.jpg

Bruško tehotnej lekárke pomohlo pri záchrane ženy, ktorá chcela skočiť z mosta

520
Lucia Salomonová
Kultúra života

Tehotná lekárka z Vancouveru skoro spadla z mosta Granville Bridge, keď rukou na poslednú chvíľu spontánne zachytila ženu, ktorá chcela spáchať samovraždu. Bruško so sedemmesačným nenarodeným dieťaťom jej podľa jej slov pomohlo udržať rovnováhu.  

 

Emily Stevensová pripisuje zásluhy svojej vtedy ešte nenarodenej dcére, Lily, ktorej váha v brušku jej pomáhala s rovnováhou, keď ženu držala asi 2 minúty kým dorazila polícia.

 

Hovorím, že Lily mi pomohla svojou protiváhou, pretože som bola trochu ťažšia ako obvykle, a mala iné ťažisko,“ povedala Stevensová pre  News1130, keď začiatkom tohto mesiaca získala Cenu za zásluhy od Policajného zboru vo Vancouveri.

Stevensová na slávnostnom ceremoniáli 1. marca držala svoju už šesťmesačnú dcérku Lily v náručí. Ona a ďalších šesť osôb získalo ocenenie, ktoré sa daruje civilistom, ktorí sa ocitli v nebezpečenstve pri pokuse o záchranu života, zastavenie zločinu alebo pri chytení zločinca.

Stevensová si všimla túto ženu, keď išla v júni po moste domov. Tento most cez False Creek je 27 metrov nad úrovňou hladiny vody, čo je výška asi 8 poschodia.

Spočiatku som prešla okolo nej, ale niečo sa mi nezdalo byť úplne v poriadku. Takže som sa otočila a videla som ju, keď stála na okrajovej časti mosta, a vtedy som si uvedomila, že pravdepodobne zamýšľa spáchať samovraždu,“ povedala.

Stevensová sa vrátila, a zatiaľ čo volala na tiesňovú linku, začala sa so ženou rozprávať.

Hovorila s touto ženou viac ako 20 minút, pretože polícia sa pristavila na druhej strane mosta k inej žene, ktorá zodpovedala popisu od Stevensovej.

Keď policajti prišli, žena s úmyslom spáchať samovraždu konala rýchlo - ale takisto aj Stevensová.

Všimla si, že policajné auto zastavilo. Uvedomila si, čo sa deje a išla skočiť,“ povedala Stevensová. „Naozaj som vtedy nepremýšľala. Neskôr mi manžel vyčítal: ´Tá žena ťa mohla stiahnuť so sebou, na čo si myslela?´ Ale ja som ju chytila a držala.“

Trvalo iba pár minút, kým policajti vytiahli obidve ženy do bezpečia a Stevensová si až vtedy začala uvedomovať dôležitosť toho, čo sa vlastne stalo.

Zavolala som svojej rodine a povedala im, že som práve zachránila život žene, a že to bolo trochu stresujúce a desivé,“ povedala.

Hoci Stevensová nevie, čo sa s uvedenou ženou ďalej stalo, uviedla, že by konala rovnako.

„Myslím na to, že odhliadnuc od toho, čo bolo, táto žena na konci dňa získala novú šancu dostať pomoc a mať sa lepšie," dodala. „Verím, že keď moje dcéra vyrastie, a ak by bohužiaľ mala mať nejaké psychické problémy, bude  tu tiež niekto, kto jej pomôže, keď to bude potrebovať.“