Saint_Josemaria_Escriva_the_founder_of_Opus_Dei_Courtesy_of_Opus_Dei_CNA.jpg

Vikár Opus Dei: Sme plne zjednotení s pápežom

358
Lucia Salomonová
Kultúra života

Americký vikár Opus Dei v liste pre New York Times napísal, že osobná prelatúra nemá žiadny konflikt s pápežom Františkom, ale podporuje ho a je zjednotená s jeho poslaním.


Z môjho pohľadu nevidím, že by tu bol konflikt so Svätým Otcom. Láska k Svätému Otcovi je súčasťou našej DNA. Modlíme sa za neho každý deň. Učíme sa od neho,“ povedal 5. apríla Msgr. Thomas Bohlin pre CNA.
 
Bohlim citoval zakladateľa Opus Dei, sv. Josemaria Escrivu, ktorý hovoril, že Opus Dei má v Cirkvi tri veľké lásky: „Krista, Máriu a pápeža.“
 
Bohlin hovoril s CNA po tom, čo odpovedal listom o zmienke o Opus Dei v v sekcii Názory zo dňa 24. marca v New York Times, ktorý napísal Paul Elie, starší spolupracovník v Georgetownskom Berkleyho Centre pre náboženstvo, mier a svetové záležitosti.
 
Zatiaľ čo Ján Pavol II. vytvoril vzťah s Opus Dei - prísnym a uzavretým hnutím s koreňmi v povojnovom Španielsku Františka Franca - František je vyrovnaný so spoločenstvom Sant'Egidio, ktoré bolo založené v Ríme počas študentských povstaní roku 1968 a teraz je toto spoločenstvo v 70 krajinách a pracuje s chudobnými, migrantmi, staršími osobami a ľuďmi s AIDS,“ napísal Elie.
 
Monsignor Bohlin odpovedal 3. apríla v liste šéfredaktorovi Times: „Ako riaditeľ Opus Dei v Spojených štátoch chcem potvrdiť, že všetci v Opus Dei podporujeme pápeža a jeho prácu ako pastora všeobecnej Cirkvi,“ povedal.
 
Postavenie Sant'Egidio a Opus Dei v opozícii voči sebe vyvoláva falošnú dichotómiu, povedal a dodal, že pápež František „môže byť s oboma spokojný“.
 
Bohlin poukázal na niekoľko znakov podpory Opus Dei pápežom Františkom.
 
Modlil sa pri hrobke zakladateľa Opus Dei v Ríme; blahoslaveného prvého preláta Opus Dei, Álvaro del Portillo; a vymenoval viacerých kňazov Opus Dei za biskupov po celom svete,“ povedal vikár. „Nedávno pápež poslal krásny list podporujúci projekt pre mladých ľudí (UNIV), ktorý organizujú členovia Opus Dei.
 
Vo svojich komentároch k CNA, Msgr. Bohlin povedal, že sa cítil nútený napísať list, pretože „sme sa chceli uistiť, že ľudia vedia, že podporujeme a modlíme sa za pápeža. On potrebuje našu modlitbu, potrebuje cítiť túto podporu.“
 
So Svätým Otcom sme na rovnakej vlnovej dĺžke... Milujeme pápeža a pápež miluje a rešpektuje Opus Dei.
 
Bohlin namietal proti vyobrazeniu Opusa Dei ako „prísneho a uzatvoreného spoločenstva“, hovoriac, že ide o „karikatúru“ osobnej prelatúry, ktorá je otvorená vo svojom poslaní v Cirkvi.
 
Opus Dei je plným členom Cirkvi. Šíri zvesť svätosti v bežnom živote, najmä medzi laikmi, aktívne sa zapája do spoločnosti prostredníctvom práce a ich prítomnosti, aby priniesli kresťanské posolstvo a urobili to tak, aby to svet cítil.“
 
Opus Dei a Sant'Egidio nie sú navzájom proti sebe, zdôraznil a dodal: „Je to falošná stopa, ktorá sa takýmto spôsobom pokúša rozdeliť Cirkev.
 
Všetci sme spojení so Svätým Otcom v jeho posolstve milosrdenstva a lásky k chudobným, ako misionárski učeníci napodobňovať Ježiša v dnešnom svete. Všetko, za čím stojí Sant'Egidio, stojíme aj my.“
 
Kým Elie vo svojom názore zdôraznil službu, ktorú vykonal Sant'Egidio, Bohlin povedal, že Opus Dei má tiež silnú tradíciu služieb s projektami po celom svete. Napríklad povedal, že organizácia prevádzkuje hlavnú nemocnicu v Demokratickej republike Kongo, školy pre chudobné deti v Guatemale a centrum pre deti v centre Chicaga.
 
Bohlin objasnil, že Opus Dei nemá konkrétnu misiu slúžiť jedným konkrétnym spôsobom. Skôr povedal: „Snažíme sa zapáliť ľudí Kristovou láskou,“ a potom ich povzbudzovať k tomu, aby slúžili akýmkoľvek spôsobom, akým sa cítia byť povolaní. Členovia spoločnosti Opus Dei pracujú v nemocniciach, školách, útulkoch pre bezdomovcov, v pro-life organizáciách a v ďalších dobročinných aktivitách.
 
Ponecháme ľuďom veľa slobody, ale naliehame na nich: Vezmite si svoje talenty a choďte von a slúžte,“ povedal.