Bratia dvojčatá sa stali kňazmi potom, čo ich matka odmietla potrat

340
Kultúra života

Otec Paulo a jeho jednovaječné – identické dvojča, otec Felipe, sa narodili v roku 1984 napriek tomu, že lekári povzbudzovali ich matku, Rosu Silvu, k potratu.

Rosa Silva bola záchranárka a pred zistením, že je tehotná a čaká bábätko, bola niekoľkokrát na röntgenových snímkach ako záchranárka, pri vykonávaní rutinných pracovných povinností. Vtedy bol potrat v Chile legálna záležitosť zo „zdravotných“ dôvodov a lekári ju povzbudzovali k ukončeniu života, ktorý v nej rástol, pretože jej prehliadky vykazovali abnormality. Lekári jej povedali, že jej dieťa má dve hlavy, tri ramená a nohy sú nejako zvláštne zapletené. Vypočula si priam katastrofické správy. Rosa Silva povedala, že namiesto potratu však jednoznačne prijala, čo jej Boh dal, nech jej lekári predpovedali čokoľvek. Bola absolútne pevne rozhodnutá.

10. septembra 1984 sa jej narodili dvaja synovia, jednovaječné, rovnaké dvojičky! Najprv sa narodil Felipe, ale placenta sa neoddelila a tak lekári navrhli vyškrabať ju násilne. Rosa Silva, hoci vo veľkých bolestiach odmietla a po 17 minútach sa narodil Paulo, jej druhý syn.

„Tento posledný detail je pre mňa veľmi významný,“ povedal otec Paulo.“ Lekári boli pripravení použiť nástroje na odstránenie placenty. Moja matka vedela, že som v nej a som živý. Narodil som sa neskoro po mojom bratovi, ale narodil som sa. Keby lekári vyškrabali lono mojej mamy, boli by ma pravdepodobne vážne zranili alebo zabili.“

Otec Paulo povedal katolíckej tlačovej agentúre: „Ako nemôžem brániť Boha života? Táto udalosť posilnila moje povolanie a dala mu špecifickú príchuť a smer.“ Paulo myslí na svoju matku so zvláštnou náklonnosťou a citlivosťou, pretože si vybrala život.

Otec Felipe povedal: „Pán pracoval a stvoril v mojej mame dvojitý kňazský život. Neviem, prečo sa lekári mýlili, ale dôležité bolo, že naša mama nás chcela a verila.“ Až príde jej čas, ako by odpovedala Bohu na otázku: „Kňazov si dala zabiť?“

Dvojčatá sa až v šiestom ročníku seminára dozvedeli o pozoruhodnej odvahe svojej matky. Ale obaja súhlasili s tým, že je múdra, že sa rozhodla čakať na správny čas na odhalenie toho, čo sa dialo počas tehotenstva.

„Bola to určite múdrosť mojej matky, múdrosť jej srdca, ktoré nám umožnili dozvedieť sa o takej úžasnej udalosti v pravý čas,“ povedal otec Paulo.

Hoci dvojčatá vyrastali v katolíckej rodine, keď dospievali, odvrátili sa od svojej viery. Ale keď ich rodičia prešli skúškou a rozviedli sa, vrátili sa do Cirkvi. Dňa 28. apríla 2012 boli dvojčatá vysvätené ako kňazi a slávili svoju prvú omšu v kostole Panne Márie v Lagunillas.

Odvaha ich matky je ďalším príkladom krásneho daru, ktorý pochádza z toho, čo lekári nazvali tehotenstvom „nezlučiteľným so životom“. Keby to bolo ponechané na radu lekárov, jej dvojčatá by sa nikdy nenarodili a svet by bol bez dvoch mužov – kňazov, ktorí sa venujú svojej službe.

Kto vie, čo čaká týchto kňazov? Možno dajú nádej mužovi, ktorý myslí na samovraždu, dodajú mladému človeku odvahu prijať svoje povolanie, aby šiel do kňazstva či rehole; radu uzavrieť manželstvo; alebo rozdávať milosť a duchovnú múdrosť tisícom. Možnosti sú nekonečné, pretože aj keď svet hovorí „nie“, každý život je dôležitý!