crisis_of_faith.jpg

Na Veľký piatok Cyprus zlegalizoval potrat

525
Lucia Salomonová
Kultúra smrti

Na Veľký piatok parlament ostrova Cyprus vo východnom Stredomorí hlasoval 33:8 za legalizáciu potratov.

Päť poslancov sa zdržalo hlasovania.

Nový zákon umožňuje, aby sa vykonal potrat na deťoch počas prvých 12 týždňov tehotenstva a na deťoch počatých znásilnením počas prvých 19 týždňov tehotenstva.

Cyperský ľud je prevažne gréckej pravoslávnej viery. Veľký piatok je deň, kedy si kresťania na celom svete pripomínajú Ježišovu obetu na kríži, a veria, že zachránil ľudstvo od hriechu a otvoril nebeské brány, ktoré zatvoril pôvodný hriech Adama a Evy.

Poslankyňa Skevi Koukouma uviedla, že návrh zákona ležal dlhé roky uložený v zásuvkách Výboru pre právne záležitosti a nič sa s ním nerobilo, pretože sa politické strany obávali straty hlasov voličov a znepokojenia arcibiskupa, ktorý je výrazne proti tomuto zákonu,“ informoval Cyprus-Mail.com.

Vo svojich argumentoch zákonodarcovia, ktorí presadzovali legalizáciu potratov, používali typické výmysly o nelegálnych potratoch a o ženách, ktoré museli opustiť krajinu, aby mohli potrat podstúpiť. Podporovatelia potratov v Írsku predkladajú podobné tvrdenia, pretože v máji počas referenda sa budú usilovať o zrušenie pro-life ôsmeho dodatku.

Cyperskí poslanci tvrdia, že v súčasnosti plánujú zaviesť návrh zákona, ktorý by „vyžadoval, aby lekári dávali povinné rady svojim pacientkam“ ohľadom antikoncepcie.