Naša spoločnosť sa opäť ponorila do pohanstva a modlárstva sexu, povedal pápežský kazateľ

998
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Ak sa katolícka mravouka zdala byť v minulosti tak posadnutá prevenciou pred sexuálnym hriechom, že ignorovala hriechy nespravodlivosti, dnes "sme dospeli k opačnému extrému", zdanlivo sa zaoberajúc len správaním medzi ľuďmi, nie tým, ako ľudia narábajú s darom svojich tiel, povedal pápežský kazateľ.

"V minulosti mravouka zdôrazňovala telesné hriechy tak jednostranne, že niekedy to viedlo k skutočným neurózam, na úkor starostlivosti voči nášmu blížnemu a na úkor samotnej cnosti čistoty," povedal otec kapucín Raniero Cantalamessa pápežovi Františkovi a členom Rímskej kúrie.

Na pôstny a adventný piatok vedie otec Cantalamessa úvahy pre pápeža a jeho pomocníkov v kaplnke Redemptoris Mater Apoštolského paláca.  Pri záverečnej pôstnej meditácii roku 2018, ktorá pripadla na 23. marca, hovoril o cnosti čistoty. 

"Každý deň majú ľudia sklon porovnávať hriechy proti čistote s hriechmi voči blížnemu a považovať len hriech proti blížnemu za skutočný hriech," povedal.

Ale oba idú ruka v ruke, naliehal kapucín. "Čistota a láska k blížnemu predstavujú kontrolu nad sebou a odovzdanie sa ostatným. Ako sa môžem odovzdať, ak sa nedokážem ovládať, ale som otrok svojich vášní?"

"Je ilúziou myslieť si, že môžeme spojiť skutočnú službu pre bratov a sestry, ktorá si vždy vyžaduje obetavosť, altruizmus, sebakontrolu a veľkorysosť, so životom, ktorý je osobne neusporiadaný, plne zameraný na vlastné potešenie a uspokojenie vášní," povedal otec Cantalamessa. "Nevyhnutne to končí využívaním bratov a sestier,  ako keď človek využíva vlastné telo. Tí, ktorí si nedokážu povedať "nie", nedokážu povedať "áno" bratom a sestrám."

Cnosť čistoty zahŕňa sebaovládanie, a to aj pri jedení, rozprávaní, výzore a sexualite, povedal Cantalamessa. Kresťanská motivácia, ktorá z nej robí cnosť, však nespočíva len v sile, ale ako skôr vysvetľuje Prvý list Korinťanom: "varujte sa smilstvu pre vlastné potešenie z jednoduchého dôvodu, že už nepatríme sebe; nepatríme samy sebe, ale Kristu. Nemôžeme sa rozhodnúť, ako použiť niečo, čo nám nepatrí."

Ale dnes "žijeme v spoločnosti, pokiaľ ide o morálku, ktorá sa opäť ponorila do plne rozvinutého pohanstva a modlárstva sexu," povedal 83 ročný kazateľ pre pápeža a predstaviteľov Kúrie.

"Denné správy o zneužitiach a škandáloch v tejto oblasti, vrátane členov kléru a rehoľníkov, sú tu, aby nám pripomínali túto trpkú realitu," povedal.

Otec Cantalamessa povedal, že nevyzýva na návrat k "čistote založenej na strachu, tabu, zákazoch a oddelení mužov od žien, ako keby si boli stále navzájom hrozbou a potenciálnymi nepriateľmi a nie skôr pomocou".

Odpoveďou je podľa otca kapucína "urobiť niečo nové" pri nabádaní od Ducha Svätého. "Žiada od nás, aby sme svedčili svetu o pôvodnej nevinnosti stvorení a vecí."