GettyImages-526021002-4096x2727.jpg

Morálka na Sekretariáte pre komunikáciu je na historickom dne

572
Milko Kostovič
Neutral

Vymenovanie Mgr. Lucia Adriana Ruiza za nového prefekta Sekretariátu pre komunikáciu - SpC vo Vatikáne - sa zdá byť ako hotová vec a Vatikán jednoducho čaká iba na vhodný okamih, aby urobil vyhlásenie. Dnes stále neexistuje oficiálne potvrdenie o trvalom menovaní Ruiza a kým sa tak nestane, môže sa stať čokoľvek. Zamestnanci SpC však pristupujú k tejto záležitosti ako k fait accompli (hotovej veci). 

Chýry vo Vatikane, týkajúce sa vymenovania nástupcu Mgr. Daria Edoarda Vigana, ktorý začiatkom tohto mesiaca rezignoval na pozíciu prefekta v dôsledku tzv. "Lettergate" škandálu, extrémne zosilneli. 

Rezignácia Mgr. Vigana bola v skutočnosti preradením, keďže Svätý otec vytvoril novú pozíciu na sekretariáte - hodnotiteľ dikastéria - konkrétne pre neho a menoval ho do pozície v tom istom liste, ktorým pápež prijal rezignáciu monsignora. Po tejto zmene pôsobí Mgr. Ruiz ako vedúci oddelenia komunikácie.

Zamestnanci naprieč desiatkami jazykových sekcií vytvárajúcich obsah pre Vatikánske médiá nie sú práve nadšení z perspektívy vymenovania Ruiza. Zdá sa, že morálka medzi zamestnancami Vatikánskeho spravodajstva - ktorá už predtým bola veľmi nízka podľa odhadu tohto reportéra, keď opúšťal dikastérium na konci roka 2017 po dvanástich rokoch služby - výrazne klesla odkedy sa začala šíriť správa o trvalom prevzatí Ruizom. 

Dôvodom nízkej morálky - teplomer vo vnútri dikastéria naznačuje, že depresia nemusí byť prisilným slovom - nie je opozícia voči reforme či dokonca tejto reforme. "Ľudia na sekretariáte sú odhodlaní prinášať posolstvo Evanjelia až na koniec zeme," povedal jeden z pracovníkov pre Catholic Herald pod podmienkou zachovania anonymity. "Veríme v našu prácu, veríme v naše poslanie a veríme v reformu." Problémom je, že príliš veľa pracovníkov dospelo k záveru, že implementácia reformy pod súčasným vedením sa nepodarila naplniť podľa vysokých očakávaní pápeža Františka, ktoré voči nej má. 

Medzitým sa na príbehu objavila ďalšia vráska. Predstaviteľ CEM - čo je v podstate redakčná rada spravodajskej divízie SpC - o. Bernd Hagenkord zo SJ bol terčom kritiky kvôli svojim tvrdeniam na blogu, že emeritný pápež Benedikt XVI. súhlasil s publikáciou častí listu, ktorý napísal v reakcii na Mgr. Vigana. Otec Hagenkord neskôr zmazal túto poznámku, no nie skôr ako ju nemeckí biskupi objavili a informovali o nej. 

Pozornosť venovaná poznámke o. Hagenkorda vyplýva z toho, že ak by Benedikt XVI. udelil povolenie, príbeh "Lettergate" by bol úplne odlišný a je dosť pravdepodobné, že by z toho nebola žiadna aféra. Blízke zdroje oboznámené so situáciou hovoria, že išlo o nevinnú chybu o. Hagenkorda - jednoducho nezrovnalosť - náležite opravenú (napokon šlo o blog). To znie rozumne.

Ak by malo byť vnútorné preskupenie na vrchole dikastéria spôsobom na riešenie morálnych problémov medzi radovými členmi organizácie alebo širších otázok reformy, tak tomu tak nie je. Riešenie tohto problému môžu vyššie autority vo Vatikáne odložiť na neurčito.