Benedict_letter.jpg

Aféra ´Lettergate´ - druhý diel: Vatikán sťahuje tvrdenie, že mal povolenie list zverejniť

432
Zuzana Smatanová
Neutral

23. marca sme uviedli, že páter Bernd Hagenkord, S.J., vplyvný šéfredaktor oficiálneho Vatikánskeho spravodajstva Vatican News, ktorého počas aféry ´Lettergate´ riadil msgr. Dario Viganò, tvrdil v súvislosti s Viganòvým škandálom v komentári na svojom vlastnom blogu, že „čiastočné publikovanie“ listu emeritného pápeža Benedikta XVI bolo „odsúhlasené“ samotným Benediktom. Týmto tvrdením sa snažil celú aféru ´Lettergate´ bagatelizovať, tvrdiac, že tento drobný incident predsa v skutočnosti nikoho nezranil a že msgr. Viganò sa dopustil len „omylu“. Nemeckí biskupi neskôr na toto tvrdenie o Benediktovom údajnom schválení uverejnenia listu v spomínanej podobe reagovali na svojej webstránke. Vtedy sme Hagenkordovo nové vyhlásenie komentovali takto:

„Problém s Hagenkordovým tvrdením je v tomto: Ak by pápež Benedikt naozaj súhlasil s čiastočným publikovaním svojho listu – tak, ako bol publikovaný prvýkrát, bez dvoch chýbajúcich odstavcov – prečo to msgr. Viganò rovno nepovedal? Stačilo jednoducho oznámiť, že publikuje iba časť listu a že sám emeritný pápež s tým súhlasí. A nebol by žiadny škandál. Nič.“

Vzápätí po Viganòvej, je teraz zničená dôveryhodnosť aj druhého najvplyvnejšieho muža vo Vatican News, a to aj navzdory faktu, že Hagenkord sa snažil minimalizovať verejné pohoršenie, ktoré celá aféra ´Lettergate´ vyvolala.

Il Sismografo – spravodajská webstránka, ktorú čítajú najmä vo Vatikáne – koncom marca uviedla, že Hagenkord neskôr v tichosti zo svojho blogu odstránil svoje pôvodné vyhlásenie o „odsúhlasení“ čiastočnej publikácie listu. Nikde sa to nedá nájsť, iba v správe iného komentátora, ktorý v nej práve tieto Hagenkordove vymazané slová cituje.

Luis Badilla, editor Il Sismografo, nazval svoj nový článok „Udalosť dňa: aféra Viganò a list emeritného pápeža. Aj páter Bernd Hagenkord manipuluje so svojím facebookom“ a píše v ňom nasledovné (do angl. preložil Giuseppe Pellegrino):

„Po obnovení služieb (webstránky) Religión Digital (Španielsko) sme vás ihneď informovali o kurióznej vete na facebooku p. Bernda Hagenkorda, vedúceho nemeckého vysielania Radio Vatican (v súčasnosti už patrí pod Vatican News), ktorou sa pred niekoľkými dňami usiloval obrániť svojho bývalého šéfa, msgr. D. E. Viganò vo veci manipulácie s listom J. Ratzingera. Napísali sme, že tento nemecký jezuita sa vyjadril, že publikovanie iba časti tohto listu bolo otázkou odsúhlasenia medzi msgr. Viganò a emeritným pápežom. Veľa ľudí nám písalo a avizovalo, že p. Hagenkord to nepovedal, že vo svojej reakcii na blogu kladie akoby len rečnícku otázku „A čo keby (to publikovanie) bolo bývalo odsúhlasené?“ (Táto veta sa nachádza v závere pátrovho blogu a na rozdiel od predchádzajúcej, nebola vymazaná.)

 
Realita je však iná, ako dokazuje aj záber obrazovky, ktorý si zachytilo množstvo Nemcov. V pôvodnej verzii, ktorá bola neskôr upravená jednoduchým vymazaním časti textu, p. Bernd Hagenkord píše:

"Aich [sic – Auch] die Teilveröffentlichung war abgesprochen – Aj čiastočné publikovanie bolo odsúhlasené.“ 

Toto dokazuje, že nie je pravda, že „jezuita nikdy nepovedal, čo sa mu pripisuje“. Nie. On to napísal, ale potom vymazal.

Takže pravdu máme my. Nič sme si nevymysleli. To nie je náš štýl.“

Il Sismografo zverejňuje aj záber obrazovky s odstránenou vetou. Dokázali sme nájsť pôvodný text p. Hagenkorda, ktorý má stále na svojom blogu; je však bez tej jednej kľúčovej vety.

Máme tu teda ďalšiu aféru ´Lettergate´. Prvá spočíva v tom, že msgr. Viganò zverejnil časť dôverného osobného listu, ktorý mu zaslal emeritný pápež Benedikt, bez toho, aby oznámil, že list obsahuje ešte oveľa kritickejšie odstavce, ktoré však vynechal. A druhá aféra spočíva v tom, že p. Hagenkord, šéfredaktor oficiálneho Vatikánskeho spravodajstva, v snahe obrániť msgr. Viganò najprv tvrdil, že emeritný pápež Benedikt pôvodne súhlasil s čiastočným publikovaním svojho listu, ktorý Viganòvi poslal; neskôr však toto svoje tvrdenie odstránil, a to bez akéhokoľvek ospravedlnenia, či už verejnosti alebo samotnému emeritnému pápežovi Benediktovi XVI, ktorého dobré meno týmto Hagenkordovým tvrdením utrpelo ťažkú újmu.

OnePeterFive požiadalo p. Hagenkorda o vysvetlenie, avšak do napísania tohto článku ho nedostalo.