39163.jpg

Sorosovi kméri triedia vašu poštu. Centrum.sk nedoručuje vaše maily...

570
Kultúra smrti

Mimovládne organizácie pri potláčaní demokracie a slobody, pod zámienkou boja proti hybridným hrozbám, prerazili ďalšie dno. O tom, čo si budete čítať už nerozhodujete vy, teda určite nie, ak máte mailovú schránku na centrum.sk, ale odborná komisia, ktorá rozhodla, že poslať odkaz na článok z hlavných správ alebo parlamentných listov je zakázané. A tak vám mail síce vaši známi pošlú, ale vám nikdy nedôjde, pretože váš mailový server takúto poštu nedoručí respektíve neprijme. Môže sa tak stať, že už niekoľko týždňov vám vaši známi posielajú maily s odkazmi na zaujímavé články úplne zbytočne a ani o tom neviete (a oni tiež nie).

 

Už začiatkom minulého týždňa sa v Českej republike objavili informácie o tom, že trojica mailových serverov Centrum.cz, Atlas.cz a Volný.cz nedoručuje emailovú poštu a zahadzuje ju bez vedomia príjemcu i odosielateľa a to zakaždým, keď sa vnútri emailu alebo v hlavičke odosielateľa  nachádza textový reťazec, ktorý zodpovedá názvom domén českých a slovenských tzv. alternatívnych webov. Ak ktokoľvek zaslal na ktorýkoľvek z týchto mailov poštu, kedy v správe bol odkaz na články na nejakom alternatívnom webe, pošta adresátovi nikdy nedošla.

Zahadzovanie emailov vykonáva antispamová brána, ktorú prevádzkuje spoločnosť Excell, s.r.o., ktorá prevádzkuje antispamovú bránu Virusfree. Táto brána je nainštalovaná aj u ďalšieho manažéra mailov v Čechách, konkrétne u Tiscali.cz, kde do tejto chvíle sú zahadzované emaily väčšiny českých a slovenských alternatívnych serverov, ktorých zoznam prezentuje reklamná agentúra Net Succes, s.r.o., ktorej majoritným vlastníkom so 71 % podielom je spoločnosť Petit Press a.s., ktorá je vydavateľom a väčšinovým vlastníkom novín SME a viacerých ďalších titulov.

České Parlamentní listy a Aeronet ktoré o týchto skutočnostiach informovali ako prví, sa dočkali odblokovania koncom minulého týždňa, ale iba na antispamovej bráne spoločnosti Economia. Na ostatných bránach, ako napr. na Tiscali.cz, sú maily naďalej blokované a zahadzované. Ostatné alternatívne weby, a je ich viac než stovka v Čechách a na Slovensku, sú naďalej blokované a emaily, v ktorých sa nachádzajú odkazy na tieto stránky, sú zahadzované na všetkých mailových portáloch, kde je nainštalovaná antispamová brána Virusfree od spoločnosti Excell, s.r.o.

Slovenský mailový server centrum.sk vašu poštu, ktorá obsahuje napríklad link na hlavnespravy.sk, nedoručí. Túto službu mu zabezpečuje rovnako ako v Čechách antispamová brána Virusfree. Je možné, že sa tak už deje aj u ďalších poskytovateľoch mailových služieb.

Tieto priamo proti demokracii namierené aktivity sa nedajú prirovnať k ničomu inému, iba k praktikám totalitných režimov. Nie je možné si predstaviť, že by v akejkoľvek demokratickej krajine mailový server (teda ten človek, ktorý ho vlastní) vám selektoval poštu. Také niečo si dovolila iba ŠTB za komunistov. Všetci sme si mysleli, že tie časy neslobody sú už dávno preč. Ale nie je tomu tak. Červení kméri sa vracajú. Tentokrát v podobe „Sorosových kmérov“, ktorí vykročili smerom k svojim originálom z Kambodže. Tí postupne rušili rodiny a nútili ľudí  žiť v skupinách, spoločne pracovať a spoločne sa po práci politicky školiť. Neskôr vykonávali trest smrti aj za nosenie okuliarov (tzv. Buržoázny intelektualizmus). V poslednej fáze, ku ktorej už našťastie nedošlo, plánovali zlikvidovať všetkých obyvateľov, ktorí vedeli čítať a písať.

Naši Sorosoví kméri vás zatiaľ nezabíjajú, len vám určujú, čo môžete čítať a čo nie, držia vašim deťom politické prednášky na školách a bojujú proti rodine.

V Čechách sa už píše o kurióznych situáciách, ktoré táto selekcia pošty nič netušiacich užívateľov vyššie spomínaných mailových serverov spôsobila a ktoré vyústia v žaloby.

Pani so psoriázou si roky mailom, ktorý ma na centrum.cz, objednávala homeopatiká. No keďže jej dodávateľka má profil na jednej alternatívnej stránke, od januára jej prestali chodiť odpovede na objednávky. Skúsila preto kontaktovať homeopatičku telefonicky. Aké však bolo jej prekvapenie, keď tá sa jej naopak spýtala, prečo neodpovedá na emailové odpovede. Mala totiž pre ňu pripravenú novú zásielku, ale pretože sa neozývala, zásielku musela zrušiť. Vyčíslená škoda vyše dvetisíc korún. Ako sa zistilo, odpovede homeopatičky pani Magde na jej Centrum.cz schránku nikdy nedošli, antispamový filter emaily homeopatičky zahadzoval. Nenašla ich ani v doručenej pošte, ani vo spamovej priehradke, ktorú pravidelne kontroluje.

Ďalšou súdnou kauzou bude prípad vydavateľa časopisu Šifra, ktorý kvôli nedoručeným mailom  prišiel o inzerentov a predplatiteľov. V posledných týždňoch totiž došlo k tomu, že keď si zákazníci objednali predplatné časopisu, nedošlo im potvrdenie o tomto predplatnom. Taktiež nebolo možné stiahnuť elektronické vydanie časopisu, lebo potvrdzovací email na Centrum.cz nedošiel.

Rovnako tak došlo k ekonomickej strate, keď vydavateľ časopisu prišiel o predplatiteľov, pretože čitateľom, ktorí mali svoj email na Centrum.cz a požiadali o predĺženie predplatného, platobné inštrukcie na email nikdy nedorazili.

Posledným opísaným prípadom je invalidný dôchodca z Hradca Králové, ktorému bola kvôli nedoručeným mailom zmarená kúpa elektrického invalidného vozíka cez inzerát. Predávajúca pani mala v službe Gmail nastavený tzv. podpis (pätičku), ktorý sa pripája ku každému odoslanému emailu. Podpis obsahoval jej adresu, telefónne číslo, emaily a tiež odkazy na blogy. A práve odkaz na server Osud.cz v jej profilovom podpise potom spôsobil, že jej odpovede na emaily kupujúceho neboli doručené.

Centrum.sk vlastní News and Media Holding, ktorý patrí investičnej skupine Penta. Pokiaľ sa chcete informovať písomne alebo telefonicky, prečo vám nie sú doručované všetky maily, prikladáme kontakt:

Poštová adresa:

News and Media Holding a.s.
Bajkalská 19B
832 15 Bratislava

Telefón: 02/321 53 111

Na príčinu situácie sme sa spýtali v centrále spoločnosti News and Media Holding, a.s. Za oddelenie, ktoré má na starosti prevádzku online webov na Slovensku, vrátane služby Centrum.sk, nás pani Sviteková informovala o tom, že všetky technické prostriedky týkajúce sa tejto služby sú lokalizované v Českej republike a ona nemá žiadnu vedomosť o filtri alebo inom spôsobe, ktorý by obmedzoval mailovú korešpondenciu. Prisľúbila však, že to okamžite preverí u partnerských útvarov v Českej republike a bude nás bezodkladne informovať. .

Zoznam webov, ktorých názvy ak obsahuje vaša správa, tak ju centrum.sk nedoručí, vypracovala komisia zriadená už spomínanou reklamnou agentúrou vo vlastníctve Petit Press NetSucces a nájdete ju na stránke Konšpirátori.sk.

Projekt podporujú O2, viaceré digitálne agentúry na Slovensku, tiež spoločnosť Websupport, ktorej majiteľ Michal Truban založil politickú stranu Progresívne Slovensko.