LGBT_activists.jpg

Študent odmietol požiadavku učiteľa, aby v katolíckej škole zavesil plagát LGBT

677
Lucia Salomonová
Kultúra smrti

Dospievajúci chlapec študujúci na gymnáziu sv. Patrika v Severnom Írsku odmietol žiadosť učiteľa, aby zavesil plagát podporujúci „Fórum mládeže LGBTQ +“. Chlapec a jeho rodičia sa sťažujú, že takýto plagát nepatrí do katolíckej školy.

Naše deti posielame do renomovanej katolíckej školy preto, aby tam dostali katolícku výchovu,“ povedal otec chlapca anonymne pre Irish Times. Chlapca požiadali, aby zavesil plagát, ktorý „propaguje životný štýl, s ktorým nesúhlasíme,“ dodal.

Rodičia študenta sa obrátili na advokáta (právneho zástupcu), ktorý požaduje od školy uistenie, že sa to už nestane.

Fórum mládeže LGBTQ + organizuje homosexuálna/transgenderová skupina aktivistov Cara Friend. Cara Friend ocenila gymnázium sv. Patrika za propagáciu svojej akcie.

Gymnázium sv. Patrika je vynikajúcim príkladom podpory začlenenia a viditeľnosti LGBTQ + do škôl,“ povedal pre Belfast Telegraph Declan Meehan, zástupca riaditeľa LGBT organizácie Cara Friend. Katolícku školu nazval „dobrým príkladom pravého kresťanského charakteru v rámci inklúzie a viditeľnosti“.

Na fóre, ktoré sa konalo 24. marca, „sa stretli LGBTQ+ mladí ľudia z celého Severného Írska a prišli na konzultácie a diskusie o otázkach, ktoré sú pre LGBTQ+ mladých ľudí najdôležitejšie. Fórum otvorila splnomocnenkyňa Severného Írska pre deti a mládež (NICCY), Koulla Yiasouma.“

Fórum bolo otvorené pre osoby vo veku od 12 do 25 rokov, ktoré sa považujú za lesbičky, homosexuálov, bisexuálov, transsexuálov, non-binárnych, queerov alebo osoby, ktoré sa ešte nevedia zaradiť.

Na webovej stránke sv. Patrika sa píše, že škola je „známa svojou láskavou, srdečnou atmosférou a pozitívnymi vzťahmi medzi študentmi, učiteľmi a rodičmi“. 

Keďže sme katolícka škola, dôrazne si uvedomujeme našu zodpovednosť stavať na hodnotách rodiny a farností, z ktorých pochádzajú naši študenti a snažíme sa rozvíjať vieru a kresťanský život vo všetkých našich študentoch,“ hovorí.

Katolícka cirkev učí, že Boh stvoril človeka ako „muža a ženu“ a dal ich sebe navzájom v manželstve, aby mohli „narastať a rozmnožovať sa“. 

Sexuálnu príťažlivosť, rovnako ako aj sexuálny akt medzi manželmi stvoril Boh s cieľom, aby plodili deti. Katolícka cirkev zostáva verná pôvodnému Božiemu kreatívnemu plánu, keď autoritatívne a nepretržito vyhlasuje, že homosexuálne činy sú „činmi vážnej mravnej skazenosti“ a „vnútornej neusporiadanosti“, pretože sú „v rozpore s prirodzeným zákonom“ v tom, že „uzavreli sexuálny akt pred darom života.“ 

Tieto vzťahy nevychádzajú zo skutočnej emočnej a sexuálnej komplementárnosti. Za žiadnych okolností nie je možné ich schvaľovať,“ hovorí Katechizmus katolíckej cirkvi. 

Medzitým v neďalekom Anglicku a Walese rodičia bojujú s LGBT programom, ktorý sa vnucuje na katolícke školy. Britskí biskupi schválili tento program, ktorý čerpal materiály od významných pro-LGBT aktivistov.