shutterstock_101969338.jpg

"Účinná" antikoncepčná mužská tabletka chemicky kastruje mužov

1,022
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Novo vyvinutá antikoncepčná tabletka pre mužov, ktorá sa momentálne testuje, pôsobí znižovaním prítomnosti testosterónu u dospelých mužov na hladiny, ktoré sa typicky vyskytujú iba u predpubertálnych chlapcov a dievčat.

Jedným z vedľajších účinkov u niektorých testovaných subjektov je znížené libido, čo je tiež bežným vedľajším účinkov u ženských antikoncepcií.

Napriek vedľajším účinkom lieku a vplyvu na mužské telo, mainstreamové média liek oslavujú ako "mužskú antikoncepčnú tabletku, ktorá je bezpečná a zároveň účinná."

CNN informuje:

Výsledky štúdie boli v nedeľu prezentované na výročnej schôdzi organizácie Endocrine Society v Chicagu. Výskumníci zistili, že navrhovaná hormonálna tabletka, nazývaná dimethandrolone undecanoate alebo DMAU, účinne znižuje hladinu testosterónu a ďalších hormónov zodpovedných za produkciu spermií bez akýchkoľvek vážnych vedľajších účinkov. S informáciou prišla vedúca autorka štúdie Dr. Stephanie Page, endokrinologička z University of Washington School of Medicine.

"Naším cieľom - a cieľom každého v tejto oblasti - je vyvinúť metódu pre mužov, ktorá má minimálne vedľajšie účinky a svätým grálom bude vyvinúť niečo, čo má aj zdravotné výhody pre mužov," povedala Page.

Vedci skúmali 83 mužov vo veku 18 až 50 rokov, ktorí boli rozdelení do štyroch skupín. Prvá bola kontrolná skupina a zvyšné tri skupiny dostávali liek v dávkach 100, 200 alebo 400 miligramov

Po tom, čo muži užívali liek po dobu 28 dní, "testosterón v krvi klesol na kastračné hladiny v prípade všetkých troch dávok," informuje CNN. "Kastračné hladiny" sa vzťahujú na cieľový rozsah testosterónu v krvi po chemickej alebo chirurgickej kastrácií a zvyčajne sa definujú ako 50 nanogramov na deciliter." 

Normálne hladiny testosterónu u dospelých mužov sa pohybujú v rozmedzí 350 až 1100 nanogramov na deciliter.

DMAU pôsobí oklamaním tela, ktoré si myslí, že úrovne testosterónu sú normálne a zároveň znižuje produkciu testosterónu, čo následne znižuje produkciu spermií.

Ďalšie kolo DMAU testov sa sústredí na úrovne produkcii spermií, ktoré sa v skutočnosti nepozorovali počas prvej skupiny testov.

Dospievajúci chlapci a muži potrebujú testosterón na budovanie svalovej hmoty, hustotu kostí, duševnú bystrosť a na prevenciu pred depresiami. Testosterón taktiež vyvoláva mužské sexuálne túžby.

Otázka, ktorej budú nepochybne čeliť výrobcovia a predajcovia DMAU, je: "Ako presvedčíte mužských zákazníkov, aby si kúpili produkt, ktorý ich chemicky vykastruje?"