World_Youth_Day_in_Krakow_Poland_July_2016_Credit_Jeff_Bruno_12_CNA.jpg

"Som bez vierovyznania". Mladí európski katolíci sú v menšine.

522
Zuzana Smatanová
AltKAT

„Mladí európski katolíci žijú v kultúre, v ktorej je náboženská príslušnosť, navštevovanie kostola a pravidelná modlitba vo všeobecnosti na nízkej úrovni“, uvádza sa v sociologicko-demografickej štúdii, skúmajúcej tieto podmienky v krajinách naprieč takmer celým kontinentom.

„Vo Francúzsku sa ku katolicizmu hlási 23 percent mladých dospelých, v porovnaní s Veľkou Britániou, kde je to len 10 percent“, uvádza sa v správe k spomínanej štúdii, pričom za mladých dospelých považujú ľudí vo veku 16 až 29 rokov. „Vo Francúzsku a vo Veľkej Británii je katolicizmus stále ešte dominantným kresťanským náboženstvom. Obidve krajiny majú pozoruhodnú náboženskú menšinu – zhruba jeden z desiatich mladých dospelých je členom ne-kresťanských náboženstiev, z ktorých najväčším protagonistom je islam. „Žiadne vierovyznanie“ sa v súčasnosti považuje za štandardnú identitu dvoch tretín francúzskych a britských mladých dospelých.“

Mladí dospelí katolíci majú silné zastúpenie napríklad v Poľsku - viac ako 82 percent, v Litve 71 percent, v Slovinsku 55 percent a v Írsku 54 percent

Prvoradým zámerom správy pod názvom “Mladí dospelí Európania a náboženstvo” je informovať Synodu biskupov, ktorej plénum bude zasadať v októbri tohto roku. Jej téma bude „Mladí, viera a rozlišovanie povolania“. Správu napísal Stephen Bullivant, profesor teológie a sociológie náboženstva na St. Mary´s University v Twickenhame, predmestí Londýna. Je zároveň aj riaditeľom Centra Benedikta XVI pre náboženstvo a spoločnosť, ktoré túto správu vydalo v spolupráci s Catholic University of Paris. V správe sú použité údaje z Európskeho sociálneho prieskumu, týkajúce sa náboženskej príslušnosti a praktizovania náboženstva 16 až 29 ročných ľudí v 22 krajinách. Ide o katolíkov a ďalších mladých dospelých po celej Európe; najmä však vo Francúzsku a vo Veľkej Británii.

Každý týždeň chodí na svätú omšu 47 percent mladých poľských katolíkov, v porovnaní napríklad s 27 percentami v Portugalsku, 24 percentami v Českej republike a v Írsku, so 17 percentami v Británii a so 7 percentami vo Francúzsku. V Belgicku, Maďarsku, Rakúsku, Litve a v Nemecku ide o 2 až 6 percent mladých katolíkov.

Vo Veľkej Británii sa ku kresťanstvu hlási 21 percent mladých dospelých, z toho je 7 percent anglikánov. 6 percent mladých dospelých sa hlási k moslimom. Vo Francúzsku sa ku kresťanstvu hlási 26 percent, vrátane 2 percent protestantov. 10 percent sa hlási k moslimom.

Mladí dospelí bez náboženskej príslušnosti tvoria v Čechách prevažnú väčšinu – až 91 percent. V Estónsku 80 percent, vo Švédsku je to 75 percent. Vo Veľkej Británii je bez náboženskej príslušnosti 70 percent mladých dospelých, zatiaľ čo vo Francúzsku 64 percent. V Litve je bez vierovyznania 25 percent, v Poľsku 17 percent a v Izraeli dokonca iba 1 percento.

Až štyri pätiny mladých bez náboženskej príslušnosti vo Francúzsku a Veľkej Británii uvádzajú, že vyrastali bez akejkoľvek náboženskej viery. Z 20 percent, ktorí vyrastali v náboženskom presvedčení mala väčšina kresťanské zázemie, vo Francúzsku ide najmä o katolícke zázemie. 

Vo Francúzsku sa nehlási k žiadnemu náboženstvu 55 percent žien, ale až 72 percent mužov. Vo Veľkej Británii tento rozdiel nie je až taký markantný. Zo 60 percent mladých Francúzov, ktorí chodia do kostola aspoň raz za mesiac, je prevažná väčšina žien; vo Veľkej Británii je tento pomer vyrovnanejší.

Správa sa týka aj účasti na bohoslužbách: „Iba v štyroch krajinách chodí jeden z desiatich 16 až 29 ročných na bohoslužbu aspoň raz za týždeň: v Poľsku, Izraeli, Portugalsku a v Írsku. Aj napriek pozoruhodnej rôznorodosti náboženskej príslušnosti v ostatných osemnástich skúmaných krajinách vykazujú takmer všetky veľmi nízku praktickú náboženskú aktivitu. Vo všetkých sa percento účasti na bohoslužbách pohybuje v rozmedzí 2 až 9 percent.

Jeden zo štyroch mladých francúzskych katolíkov nebol nikdy na sv. omši; v Británii je to jeden z piatich. V Španielsku nechodia do kostola dve pätiny mladých katolíkov, v Belgicku nebolo nikdy v kostole 31 percent mladých katolíkov.

Správa vykázala celkom vysoké číslo v počte mladých katolíkov, ktorí sa modlia aspoň raz za týždeň – je to 43 percent v Holandsku a vo Veľkej Británii; podobné čísla dosahujú aj v Írsku. Toto percento prekonali iba mladí katolíci z Čiech a Poľska.

Jedna tretina francúzskych katolíkov uviedla, že sa nikdy nemodlí; okolo 40 percent sa modlí raz za mesiac. V Británii sa nikdy nemodlí 14 percent a raz za mesiac okolo 60 percent. Ľudia, ktorí uvádzajú, že sa modlia, nemusia nevyhnutne patriť k nejakému vierovyznaniu. Päť percent ľudí bez náboženskej príslušnosti totiž uviedlo, že sa modlí minimálne raz za mesiac.