Blake_Pyron.jpg

Ľudia s Downovým syndrómom dokážu čokoľvek: Texaský podnikateľ rúca predpovede lekárov

337
Milko Kostovič
Kultúra života

K pripomenutiu Svetového dňa Downovho syndrómu zverejnila organizácia Live Action špeciálne video, ktoré približuje Blakea Pyrona, 20-ročného majiteľa podniku Blake's Snow Shack a prvého texaského majiteľa firmy s Downovým syndrómom.

Vo videu rozprávajú Mary Ann a Billy Pyron príbeh o tom, ako sa dozvedeli o stave svojho syna, ako ho videli rásť a ako sa mu napokon začalo dariť spôsobom, s ktorým lekári vôbec nepočítali. 

"Keď prišla lekárka a hovorila, že ho má, povedala som, že je šialená, že je taký dokonalý. Proste nám nedávali veľa šancí," povedala matka Blakea. Lekári im nedali lepšie vyhliadky než tie, že by "mohol" vedieť chodiť a hovoriť, no ona vedela, že Boh má s ním väčšie plány. 

Presné údaje sa v Spojených štátoch nezhromažďujú, no v roku 2015 Inštitút Charlotte Lozier odhadol, že potraty znižujú americkú komunitu Downovho syndrómu o 30 percent. Mary Ann odmietla amniocentézu, keď bola s Blakeom tehotná, pretože vedela, že ho za žiadnu cenu k tomu číslu nepridá. 

Keďže sa nemohli obrátiť s radou na rodiny v podobných situáciách, nakoniec sa rozhodli, že vychovajú Blakea rovnako ako vychovali Mitchella, jeho veľkého brata. Ako sa ukázalo, Downov syndróm mal "malý význam" v Blakeovom živote, stal sa z neho futbalový kapitán, kráľ stužkovej a napokon majiteľ malej firmy. 

Po roku úspešnej a napĺňajúcej práce v miestnej barbecue reštaurácii sa stredoškolský maturant Blake ocitol vo svete neistoty, keď reštauráciu zatvorili. Táto práca bola dlhodobým plánom rodiny pre Blakeovu budúcnosť, takže v lete si spolu sadli a navrhli nový plán. 

Odpoveďou bola Blake's Snow Shack, pojazdná zmrzlináreň, ktorá si rýchlo získala priazeň spoločenstva, ako aj medzinárodnú slávu, vrátane reklamnej zmluvy s NASCAR. Ako sa pre Live Action vyjadrila jeho matka, je iróniou, že v deň, keď mesto schválilo jeho obchodné povolenie "bolo presne 20 rokov odvtedy, keď nám v nemocnici povedali, že má Downa," a že jeho život bude pravdepodobne krátky a zbytočný. 

Namiesto toho sa na webstránke spoločnosti píše, že Snow Shack je "dôkazom, že približne 6 000 detí každoročne narodených s Downovým syndrómom predstavujú 6 000 budúcich podnikateľov, komunitných lídrov a cenných členov spoločnosti."  Jeho matka verí, že tento príklad bol Božím zámerom pre Blakea. "Stretla som ľudí, ktorý mi povedali, že ich Blake zmenil."

"Ľudia sa proste domnievajú, že existuje toľko vecí, ktoré nedokáže urobiť, no ľudia s Downovým syndrómom môžu naozaj robiť čokoľvek," povedal Blakeov brat, Mitchell.