Peter_Thiel_on_Fox.jpg

´Tech´ miliardár Peter Thiel: Silicon Valley je "miesto, kde vládne totalita a ideológia"

452
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Peter Thiel, ´tech´ miliardár, ktorý nabádal LGBT lobby a aj svojich kolegov aby v roku 2016 podporili voľbu Donalda Trumpa za prezidenta, inak homosexuál, ktorý sa otvorene priznáva k svojej orientácii; bez okolkov označil Silicon Valley za „miesto, kde vládne totalita“ a ktorému dominuje „politická korektnosť“.

„Podľa mňa je celkom normálne, keď je na nejakom mieste väčšina liberálov alebo keď má väčšina ľudí iný názor než ja“, povedal Thiel v interview, ktoré v piatok pred týždňom poskytol Marii Bartiromovej z Fox Business Network. „Ale celkom iná vec je, keď absolútna väčšina ľudí má na určitú vec úplne rovnaký názor a uvažuje jednomyseľne.“

Podľa Thielovho názoru sa Silicon Valley – kde sídlia najväčšie high-tech korporácie sveta – točí podľa toho, „ako fúka vietor“. 

„Keď sa ľudia na niečom ´jednomyseľne zhodnú´, pre mňa to neznamená že všetci odrazu objavili pravdu, ale že sa ocitli na mieste, kde vládne totalita; že sú v štáte, kde má hlavné slovo jedna strana, ktorá nikomu nedovolí mať odlišný názor od toho jej“, dodal Peter Thiel.

 

Podľa správ NBC prispeli zamestnanci Silicon Valley na prezidentskú kampaň demokratky Hillary Clintonovej celkovou sumou 3 milióny US dolárov, čo je 60-krát viac, ako prispeli Donaldovi Trumpovi (50.000 US dolárov).

Thiel povedal Bartiromovej o svojom presvedčení, že táto jednostrannosť má za následok politickú korektnosť, debatu v „super úzkom“ kruhu, ktorá však v konečnom dôsledku celej krajine uškodí, pretože zabráni ľuďom uvažovať a rozoberať možné riešenia daného problému. Veľká časť viny za tento stav vecí padá na hlavu americkým univerzitám.

Thiel, spoluzakladateľ PayPal a prvý externý investor do Facebooku, je libertariánsky republikán, ktorý podporoval Trumpa v nádeji, že tento mogul v oblasti realít sa pričiní o to, aby „vláda menej zasahovala do sociálnej, aj ekonomickej sféry“.

Zatiaľ čo Thielov fiškálny konzervativizmus hatí úsilie jeho liberálneho okolia, jeho sociálny liberalizmus zostáva stále spornou otázkou pre mnohých tradičnejších republikánov z jeho okolia. V roku 2016 ako prvý chlap, otvorene sa priznávajúci k homosexualite, oslovil Thiel Národné republikánske zhromaždenie s prejavom, v ktorom sa okrem iného odmietol zaoberať „problémami“, ako je napríklad aj ten, či nútiť ženy chodiť na spoločné záchody s mužmi; označil to za „falošnú kultúrnu vojnu, ktorá má len odviesť pozornosť od ekonomického úpadku celej krajiny“. Čo sa týka zavádzania a propagovania vyššieho vzdelania je Thiel so sociálnymi konzervatívcami zajedno.

Minulý týždeň priniesli LSN spravodajstvo o prípade staršieho študenta Lakea Inglea z University of Pennsylvania v Indiane, ktorý už bol majorom v náboženských vedách a ktorého znemožnili a vyhodili z prednášky o náboženstve za to, že tvrdil, že existujú iba dva rody. V decembri na University of Minnesota nariadili fakultám a všetkému personálu, že v kampuse sa nesmú otvorene vystavovať kresťanské, ani židovské symboly sviatkov, vrátane Santa Clausa, Betlehemu, dreidel (hra, ktorú sa hrajú židovské deti počas sviatku chanuka) a menory (sedemramenný židovský svietnik). Nevraživý postoj voči pokojným pro-life aktivitám na pôde univerzitného kampusu, ako aj vytrvalé pokusy o ich likvidáciu, sú čoraz bežnejšie

Aj na sociálnych médiách sa začala šíriť cenzúra odlišných názorov. LSN nedávno uviedli, že Facebook cenzuruje oznamy a inzeráty rozličných pro-life skupín, vrátane LSN, zatiaľ čo bez problémov ponecháva reklamy a inzeráty na liečivá, používajúce sa pri ilegálnom potrate, ktoré však často spôsobujú vážne medicínske komplikácie.

Gigantický internetový prehliadač Google odstraňuje linky na konkrétne zbierky v článkoch LSN a uznačuje ich za „nebezpečné a škodlivé“. Video platforma YouTube, ktorú vlastní Google, nedávno požiadala o pomoc isté ľavičiarske právnické centrum o pomoc pri „dozeraní na nenávistný obsah“ spomínaných webstránok.

Twitter medzitým cenzuruje pro-life reklamy a inzeráty zo zoznamu Susan B. Anthonyovej, Live Action, reportérku Marshu Blackburnovú, R-Tennessee a odborníka na manželstvo a gender problematiku Dr. Ryana T. Andersona. V prípade Blackburnovej a Andersona trocha poľavili, no aj tak sú viac-menej verejne znemožnení. Twitter používa praktiky „shadow banning“ (tieňovanie), pri ktorom sú tweety užívateľa blokované tak, aby sa neobjavili inde, iba na účtoch ich priaznivcov.