SNS-1.jpg

SNS chce pri zákonoch skúmať vplyv na rodinu

179
Kultúra života

Pri zákonoch by sa mal posudzovať aj vplyv na rodinu. Navrhuje to koaličná SNS, zákon o posudzovaní vplyvov na manželstvo, rodičovstvo a rodinu chce presadiť na najbližšej parlamentnej schôdzi. Doložka by mala podľa SNS zabrániť vládam prijímať zákony idúce proti rodine. Koaličným partnerom SNS navrhuje vytvorenie Rady vlády pre rodinu a demografický rast.

“Slovensko potrebuje novú koncepciu rodinnej a demografickej politiky,” uviedla poslankyňa SNS Eva Smolíková na tlačovej konferencii v parlamente. Rodina musí podľa poslankyne zostať základnou bunkou spoločnosti. “Našou povinnosťou je ju chrániť, aj keď nie každý z nás žije v úplnej tradičnej rodine,” podotkla s tým, že SNS mieni podporovať aj osamelých rodičov s deťmi.

Doložka o vplyve na rodinu nie je v parlamente nový nápad. V roku 2015 s návrhom prišlo vtedy parlamentné KDH, ale neuspelo. Navrhovalo, aby sa pri príprave zákonov musel skúmať aj vplyv navrhovanej legislatívy na manželstvo, rodinu a rodinné prostredie. V súčasnosti podľa zákona o rokovacom poriadku parlamentu je navrhovateľ legislatívy povinný skúmať pri predkladaných návrhoch jej vplyvy na verejné financie, na podnikateľské a životné prostredie, na obyvateľov a zamestnanosť.

K zámeru SNS sa vyjadrila aj europoslankyňa za KDH Anna Záborská: Návrh zákona o posudzovaní vplyvov na manželstvo, rodičovstvo a rodinu, ktorý dnes predstavila SNS, je inšpirovaný iniciatívou KDH z roku 2015, uviedla slovenská europoslankyňa Anna Záborská. Zároveň upozornila, že návrh KDH vtedy nepodporil ani jeden poslanec strany Smer-SD. 

„Fandím tejto iniciatíve SNS, pretože potvrdzuje správnosť kresťanskodemokratickej politiky zameranej na podporu rodiny. Ja sama k takémuto opatreniu vyzývam prinajmenšom už od roku 2012,“ komentovala návrh Anna Záborská.

Zároveň pripomenula, že v roku 2015 návrh KDH nepodporil ani jeden z poslancov strany Smer-SD. „SNS musí presvedčiť svojich koaličných partnerov, inak hrozí, že ich návrh neprejde ani do druhého čítania. To by bola škoda,“ zdôraznila Záborská.