Benedict_letter.jpg

Vatikánska aféra "Lettergate" je ´len najnovšou z nepretržitého prúdu lží´

781
Zuzana Smatanová
Neutral

Podľa vatikánskeho žurnalistu Edwarda Pentina je Viganò-Benedikt aféra „Lettergate“ (aféra s listom) len najnovšou z nepretržitého prúdu lží, manipulácií a škandálov, ktoré sužujú a zamorujú súčasný pontifikát.

V článku, ktorý pred niekoľkými dňami obletel svet, skonštatoval tento uznávaný rímsky korešpondent pre The National Catholic Register: „Čoraz viac veriacich katolíkov znepokojuje a hnevá skutočnosť, ktorú vnímajú ako nepretržitý prúd lží, manipulácií a škandálov, prichádzajúcich z Vatikánu pod súčasným pontifikátom pápeža Františka.“

Pentin sa vo svojom komentári sústreďuje na kontroverziu, do ktorej sa minulý týždeň zaplietol Vatikánsky úrad pre komunikáciu.

 

„Lettergate“ (aféra s listom)

Minulý týždeň v pondelok moderoval vedúci Vatikánskeho sekretariátu pre komunikáciu, Msgr. Dario Viganò, prezentáciu série 11 brožúr so zamysleniami 11 komentátorov na tému „Teológia pápeža Františka“. Dátum konania prezentácie sa zhodoval s dátumom piateho výročia zvolenia pápeža Františka do úradu. Na tlačovej konferencii Viganò prečítal súkromný list, ktorý mu poslal Benedikt XVI ako odpoveď na jeho žiadosť aby ako emeritný pápež napísal „výstižný teologický“ úvod k spomínanej sérii.

Benedikt pochválil tento projekt, ktorého cieľom, ako povedal Viganò, je oponovať „pochabému predsudku“, ktorý vykresľuje pápeža Františka iba ako „praktického človeka“ bez nejakej zvláštnej teologickej, či filozofickej praxe a Benedikta iba ako „teoretika teológie“, ktorý neprichádza do styku s konkrétnym životom kresťanov. Ďalej uviedol, že tento knižný projekt dokazuje, že František je „mužom s dôkladnou filozofickou a teologickou formáciou“. Benedikt dodáva, že séria 11 brožúr pomáha ukázať „vnútornú kontinuitu“ medzi dvoma pontifikátmi, „aj so všetkými rozdielmi v štýle a temperamente“.

V tlačovom vyhlásení, ktoré dostali novinári pri prezentácii, sa však akosi „pozabudol“ spomenúť zvyšok listu, v ktorom Benedikt v konečnom dôsledku odmietol Viganovu žiadosť o napísanie spomínaného teologického úvodu. Emeritný pápež uviedol, že v skutočnosti brožúry nečítal a nemohol by tak urobiť z „fyzických dôvodov“, ako aj pre iné neliehavé záväzky. (Vatikánom akreditovaným novinárom je k dispozícii elektronická alebo trvalá kópia plného znenia textu.)

Na oficiálnej fotografii, zaslanej médiám, leží prvá strana listu naaranžovaná na stole, ale tak, že prvé riadky druhého odstavca sú nečitateľne rozmazané, očividne v snahe zdôrazniť iba prvý odstavec. Druhá strana listu je, s výnimkou Benediktovho podpisu, zakrytá štósom 11 brožúr. 

Skúsený vatikanista Sandro Magister nahrával Viganove hlasné čítanie listu a v utorok zverejnil jeho plné znenie na svojom blogu. 

Nicole Winfieldová z Associated Press v stredu napísala, že Vatikán pripúšťa, že digitálne upravil fotografiu. Dodala, že touto úpravou sa zmenil zmysel listu a porušili sa medzinárodné žurnalistické normy.                                                                                                                             
V článku agentúry Reuters sa Edward Pentin z National Catholic Register vyjadril, že toto je „len najnovšia z nepretržitého prúdu lží, manipulácií a škandálov, prichádzajúcich z Vatikánu“ a celú epizódu nazval vatikánsky „Lettergate“. Tento názov evokuje škandál „Vatileaks“ z roku 2012, keď osobný komorník pápeža Benedikta ukradol niekoľko súkromných pápežových listov a odovzdal ich médiám.

Na otázku ktoré konkrétne „lži, manipulácie a škandály“ má Pentin na mysli, odpovedal pre LifeSite: „Uvediem aspoň niektoré: nezmysly na synodách o rodine, aféra Barros (biskup v Chile), záludné poznámky pod čiarou v Amoris Laetitia, „improvizované“ pápežské sobáše, ktoré boli v skutočnosti vopred naplánované, tajné komisie, o ktorých vedenie dikastérie nevie, ututlávanie škandálov ... a mnohé iné. Rovnako stresujúce pre mnohých veriacich je aj to, že proti týmto údajným trestuhodným previneniam sa robí len veľmi málo alebo vôbec nič.“

 

Narušenie súkromia?

V piatkovom úvodníku na talianskej katolíckej stránke La Nuova Bussola Quotidiana uviedol Ricardo Cascioli, že Viganova „nečestnosť“ už zašla priďaleko, keď „súkromný list, ktorý obsahuje odmietnutie žiadosti“, prezentuje ako „slávnostný list“, určený verejnosti, „napísaný na oslavu piateho výročia Františkovho zvolenia“.

„Znovu opakujem, išlo o osobný, súkromný list (na obálke s listom bolo napísané: ´osobné a dôverné´), ktorý, ako taký, mal zostať súkromným. Jeho zverejnenie je jasným narušením súkromia, obyčajnou krádežou“, dodáva Cascioli a pokračuje: „V normálnom svete by človek, zodpovedný za takéto zlomyseľnosti; človek, čo šíri falošné správy a manipuluje nimi, nezostal na svojom mieste už ani minútu. Keby pápež konal takto, vyslal by celému svetu signál, že s tým niečo robí; keď už nič iné, aspoň že chce obnoviť dôveryhodnosť v komunikačný aparát Svätej Stolice.“

Ktosi v španielskych médiách už vyzval Vigana k rezignácii. Ale vraj „vo Vatikáne je všetko inak“. „Zrejme ani z tohto sa nevyvodia žiadne dôsledky“, skonštatoval vo štvrtok Edward Pentin v programe EWTN News Nightly. „Za posledných päť rokov sa už dosť naklamalo, a to mnohorakým spôsobom. Nikto však za nič nepreberá zodpovednosť a s najväčšou pravdepodobnosťou tomu bude tak aj teraz.“

Agentúra Reuters oznámila, že Msgr. Viganò tieto vyjadrenia nijako nekomentoval.