20170406T1222-8949-CNS-VATICAN-LETTER-BENEDICT-BIRTHDAY.jpg

Vatikán zverejnil celý list Benedikta XVI odhaľujúci znepokojenie z nemeckého teológa

734
Milko Kostovič
Neutral

Benedikt XVI vyjadril znepokojenie, že liberálny nemecký teológ figuroval medzi autormi série o teológii pápeža Františka.

Vatikán zverejnil celý list, ktorý Benedikt XVI. napísal ako odpoveď na pozvanie k čítaniu 11 zväzkov o teológii pápeža Františka.

Z textu vyplýva, že Sekretariát pre komunikáciu zabudol na druhú časť listu z tlačovej správy. V tomto odseku emeritný pápež kritizoval zaradenie profesora Petra Hünermanna medzi autorov série. 

Tento odsek, ktorý preložil Edward Pentin, znie:

"Len na okraj by som chcel poznamenať moje prekvapenie nad skutočnosťou, že medzi autormi je aj profesor Hünermann, ktorý sa počas môjho pontifikátu vyznamenal riadením antipápežských iniciatív. Hral hlavnú úlohu pri zverejnení “Kölner Erklärung”, ktorý vo vzťahu k encyklike "Veritatis splendor" prudko zaútočil na magisteriálnu autoritu pápeža, najmä v otázkach morálnej teológie. Taktiež "Europaische Theologengesellschaft", ktorú založil, bola ním pôvodne koncipovaná ako organizácia v opozícii voči pápežskému magistériu. Cirkevný sentiment mnohých teológov neskôr zabránil tejto orientácii, čo umožnilo, aby sa táto organizácia stala bežným prostriedkom pre stretávanie teológov."

list1list2

Tento list pôvodne čiastočne zverejnil Mgr. Dario Viganò, prefekt Sekretariátu pre komunikáciu. V časti, ktorá bola zverejnená, emeritný pápež chválil svojho nástupcu a povedal, že medzi jeho a súčasným pontifikátom existuje "vnútorná kontinuita".

Neskôr sa však ukázalo, že Vatikán rozmazal dva riadky na fotografii listu. Na týchto riadkoch Benedikt XVI. uviedol, že v skutočnosti nemal čas čítať zväzky.

Toto odhalenie spôsobilo značné ťažkosti pre Sekretariát pre komunikáciu, no niektorí pozorovatelia upozornili na to, že Mgr. Viganò ich prečítal novinárom, hoci neboli obsiahnuté v záverečnej tlačovej správe. 

Vatikán dnes prezradil, že opomenul ďalšiu časť listu, v ktorej Benedikt XVI. kritizuje profesora Hünermanna. Na fotografii je tento odsek zakrytý kópiami zväzkov, ktoré ležia na ňom. 

list na zvazkoch