Laura_Ingraham_March_14.png

Moderátorka o sfalšovanom liste Benedikta: Dvaja pápeži. Veci z Da Vinciho kódu?

664
Milko Kostovič
AltKAT

V televíznom rozhovore s Raymondom Arroyom zo stanice EWTN o falšovaní fotografie listu pápeža Benedikta zo strany Vatikánu, aby sa zdalo, že chváli pápeža Františka, sa moderátorka Laura Ingrahamová rozhodla spýtať: "O čo tu ide? ... Veci z Da Vinciho kódu?"

Hoci to povedala žartom, vyjadrila iba nahlas to, o čom mnohí vo svojom vnútri uvažujú. 

Prečo Katolíci potrebujú počuť, že pápež František je "mužom svojho slova?"

Časť z vysielania stanice Fox News, kde vystupuje Laura Ingrahamová spoločne s Arrayom, začína diskusiou o čoskoro zverejnenom filme Pápež František - Muž svojho slova

Ingrahamová sa pýta: "Čo sa deje s touto PR kampaňou, ktorú Vatikán zrejme spustil pred piatimi rokmi," keď sa František stal pápežom?

Neveriacky znejúca Ingrahamová sa pýta: "Potrebujete to vôbec hovoriť?" Napokon, "Vy ste pápež."

Arroyo vysvetľuje že "Vatikán na túto prácu najal" oceňovaného dokumentaristu Wima Wendersa.

72-ročný nemecký režisér, aj keď sa narodil do katolíckej rodiny, bol päťkrát ženatý. Okrem dokumentov Wenders tiež produkoval hudobné videá pre skupiny U2 a Talking Heads.

"Prečo Vatikán financuje film o svojom šéfovi?" pýta sa Arroyo a odpovedá: "Je to iba reklama," a ďalej pokračuje a označuje to za "srdcervúce video". 

"Niektorí hovoria, že ide o snahu izolovať pápeža a chrániť ho pred kritikou," pokračuje Arroyo, "s ktorou sa stretával počas posledných piatich rokov kvôli zmenám cirkevného učenia, praxe a doktríny - a to je pre niektorých ľudí veľký problém."

Začínajúci škandál zdôrazňuje - skôr než minimalizuje - otázku kontinuity s bývalými pápežmi

"Vatikán je dnes zapletený do vlastných ťažkostí," povedal Arroyo. "Dnes vyšli správy - a toto je veľká chyba, modrina pre Vatikán - bol tu zverejnený list od pápeža Benedikta, potvrdzujúci, že pápež František a on sú v kontinuite, vnútornej kontinuite."

Arroyo pokračuje:

"Rozmazali koniec (listu), takže nedokážete prečítať, čo sa nachádza ďalej. Čo si ľudia neuvedomujú, je jedenásť teologických kníh, ktoré vidíte na pravej strane vašej obrazovky - toto bolo určené na posilnenie teologickej váhy pápeža Františka a tu máte pápeža Benedikta, ktorý hovorí: "Sme v kontinuite."

"Vyšlo však najavo, že keď dočítate zvyšok listu, ktorý nikto nemohol až dodnes prečítať celý, tak v ňom stojí: "Nemám čas na čítanie kníh, takže ich naozaj nemôžem posúdiť."

Moderátorka, ktorá smiechom opäť vyjadrovala nedôveru, povedala, že to znie ako "veci z Da Vinci kódu".

List

Ingrahamová opäť využila príležitosť vyjadriť to, čo si mnohí myslia, ale boja sa povedať: "Máte dvoch pápežov. OK? Nemôžete mať dvoch pápežov."

"To bude vždy spôsobovať problémy," pokračovala, "Chcem povedať, máte tu dočinenia s dvomi pápežmi."

"Nie je to problém, ak nepotrebujete bývalého pápeža, aby za vás ručil," povedal Arroyo. "A Vatikán teraz zrejme cíti, že by to pomohlo pápežovi Františkovi."

Vatikán stále dúfa v bestseller, ktorého autorom by bol pápež František. 

"Keď Benedikt a Ján Pavol napísali svoje veľké biografie," poznamenal Ingraham skôr v relácii, "išlo o veľké bestsellery. Čo sa stalo s týmto pápežom? Predáva veľa kníh?"

Na rozdiel od svojich bezprostredných predchodcov, povedal Arroyo, pápež František "nemal žiadny New York Times bestseller."