vatican_madness.jpg

Vatikán najíma pro-homosexuálnu advokátsku kanceláriu na zastavenie katolíckeho webu

582
Lucia Salomonová
Kultúra smrti

V auguste 2017 bol InfoVaticana, malý katolícky spravodajský portál so sídlom v španielskom Madride, prekvapený, keď dostal list od druhej na svete najväčšej advokátskej kancelárie Baker & McKenzie, kde požadovali, aby spoločnosť InfoVaticana preniesla svoju doménu (www.infovaticana.com) na štátny sekretariát Vatikánu. Dôvodom požiadavky bolo, že Vatikán tvrdí, že má výlučné majetkové práva na meno fyzického centra katolíckeho sveta. V liste sa uvádza, že spoločnosť InfoVaticana mala sedem dní na to, aby vyhovovala tomuto nariadeniu a v prípade, že tak neurobí, bude to mať za následok mimoriadne nákladné súdne konanie.

 

InfoVaticana, portál spustený v máji 2013, hovorí, že ide o „slobodné a nezávislé médium, ktorého povolaním je slúžiť Katolíckej cirkvi a spoločnosti.“  Uvádza, že cieľom je „prehĺbiť odsúdenie kresťanofóbie a korupcie, ktorú Cirkev používa, odmietnutie totalitných požiadaviek silnej lobby LGBT a podporiť našich bratov, prenasledovaných kresťanov“.

 

Portál InfoVaticana napísal články, ktoré kritizujú homosexuálny vplyv vo Vatikáne, Amoris Laetitia pápeža Františka, vatikánske škandalózne zaobchádzanie s Maltézskym rádom, udelenie medaily radikálnemu pro-potratovému politikovi, a ktoré adresujú mnohé ďalšie obavy katolíkov na celom svete.

Na začiatku roka 2017 spoločnosť InfoVaticana podala žiadosť o obchodnú značku na svoje meno spolu so znakom Vatikánskeho štátu. Následne však spoločnosť InfoVaticana zistila, že nemôže mať na ochrannej známke národný znak, a tak 27. marca 2017 stiahla svoju ochrannú známku a namiesto toho si zvolila svoje meno spolu s generickou dvojicou prekrížených kľúčov.

Vatikánsky spor začal o dva mesiace neskôr, keď 15. mája portál InfoVaticana dostal list od Baker & McKenzie v mene vatikánskeho ministra zahraničných vecí, kardinála Pietra Parolina. V liste sa tvrdilo, že prekrížené kľúče „predstavujú symbolický znak Kristových darovacích kľúčov pre sv. Petra (a) sú neoddeliteľnou súčasťou znaku“ a v kombinácii s menom „InfoVaticana“ to môže vo verenojsti vzbudiť „zavádzajúci dojem, že webová stránka je oficiálne prepojená alebo priamo spravovaná Svätou stolicou.“  List ako taký požaduje, aby spoločnosť InfoVaticana stiahla svoju prihlášku ochrannej známky a ukončila používanie znaku vatikánskeho štátu a kombinovaného obrázka InfoVaticana s prekríženými kľúčmi.

V auguste 2017 prijal portál InfoVaticana druhý list od spoločnosti Baker & McKenzie, a tentoraz v ňom požadovali, aby okrem toho, že už nepoužívali prekrížené kľúče s názvom InfoVaticana, mali úplne prestať používať názov „InfoVaticana,“ a preniesť doménu webových stránok na štátneho tajomníka. V liste sa tvrdí, že prekrížené kľúče používané v žiadosti spoločnosti InfoVaticana pre svoje logo s ochrannou známkou sú porušením duševného vlastníctva Vatikánu vo forme „štátnych symbolov“.  Takáto argumentácia by znamenala, že akákoľvek časť formálnych symbolov reprezentujúcich Vatikánske mesto (kríž, kľúče, strapce, zlatá a biela vlajka) nesmie byť používaná žiadnou entitou bez výslovného súhlasu Vatikánu.

Ak je to aj v skutočnosti tak, Vatikán by mal viesť súdne spory aj proti týmto organizáciám:

The Society of the Crossed Keys

Prime Real Estate of Florida

Metro Local Locksmith

Cross Keys Animal Hospital

The Cross Keys Inn

York Minster

Cross Keys Bank

image

Následne však list od Baker & McKenzie pokračuje ešte viac absurdne. Okrem požiadaviek, aby spoločnosť InfoVaticana nepoužívala prekrížené kľúče ako symbol webovej stránky, list požaduje:

4) Okamžite odovzdajte v prospech ministra (alebo v prospech, ktorý určí), názov domény www.infovaticana.com.

Prečo? Pretože:

Názov domény infovaticana.com („názov porušujúcej domény“) zahŕňa slovo  „INFOVATICANA“, ktorý, ako je vidieť, podnecuje verejnosť k omylom, pokiaľ ide o povahu a pôvod služby, ktorú ste poskytli.

...

Ale to ešte nie je to najhoršie.

Advokátska kancelária Baker & McKenzie, ktorú v tomto prípade najal kardinál Parolin, je dobre známa kvôli podpore homosexuality a dokonca zastupuje potratový gigant Planned Parenthood.

V auguste minulého roka kancelária spoločnosti Baker & McKenzie v meste Belfast v Írsku spolupracovala s homosexuálnou skupinou „Cara-Friend“ na financovaní svojho programu „LGBTQ + Awareness Teacher Training“. James Richards, výkonný riaditeľ spoločnosti Baker & McKenzie v Belfaste uviedol:

Veríme, že nikto by nemal byť znevýhodnený, či už profesionálne, finančne alebo spoločensky, na základe toho, kým je. Tu v Belfaste sme založili našu LGBT sieť už pred viac ako rokom a sme nadšení, že sme sponzorom programu Cara-Friend Awareness Teacher, aby sme pomohli ovplyvniť našich budúcich lídrov pri rešpektovaní a podpore všetkých lesbičiek, homosexuálov, bisexuálov a transsexuálov v Severnom Írsku.“

V septembri minulého roka spoločnosť Baker & McKenzie v Londýne implementovala „Pokyny pre zmenu z hľadiska rodovej rovnosti“.  V nadväznosti na implementáciu „Smernice o zmene a identifikácii rodov v Severnej Amerike“, sú usmernenia londýnskeho úradu určené:

Podporiť trans-premeny zamestnancov a zabezpečiť, aby firma a všetci relevantní manažéri a zamestnanci podporovali jednotlivcov počas ich premeny. Patrí sem napríklad Plán pri Premene na pracovisku, ktorý poskytuje pokyny pri premene jednotlivca, pre jeho nadriadeného a pre personálne oddelenie, aby ich splnili.“

V decembri roku 2017 radila firma Baker & McKenzie homosexuálnej skupine s názvom Stonewall, proti tomu, čo nazývala „ultra-ortodoxná židovská komunita Charedi“. Vyhlásenie Baker & McKenzie hovorí, že záležitosť bola o:

Práve transsexuálnej ženy mať priamy kontakt s jej deťmi, ktoré patria k ultra-ortodoxnej židovskej komunite Charedi. Prípad nastolil otázky ľudských práv a diskriminácie pri hodnotení dobrých životných podmienok dieťaťa.“

V roku 2016 bola spoločnosť Baker & McKenzie v rámci kampane za ľudské práva ocenená ako „Najlepšíe miesto pre prácu za LGBT rovnosť“.

V júli roku 2017 bola Baker & McKenzie ocenená - „Jeden z najväčších svetových zamestnávateľov spoločnosti Stonewall v roku 2017“.

Okrem toho v roku 1991 zastupoval Baker & McKenzie Planned Parentohood v prípade plánovaného rodičovstva V. Wilsona. Timothy Wilson bol v tomto prípade pro-life aktivistom.

Uvidíme, aké ďalšie kroky podnikne Vatikán proti spoločnosti InfoVaticana. InfoVaticana (oprávnene) odmieta odovzdať doménové meno svojich webových stránok a štátny tajomník Vatikánu (kardinál Parolin) zastrašuje, že sa zapojí do dlhotrvajúcej právnej bitky, ktorá finančne zničí InfoVaticanu. Zavádzajúce argumenty Bakera a McKenzieho o používaní prekrížených kľúčov a slova „Vatikán“ v názve „InfoVaticana“ pravdepodobne nemajú šancu vyhrať na súde, ale také bitky, ako sú tieto, sú skôr na oslabenie nepriateľa ako na víťazstvo. A zatiaľ sa veľký nepriateľ Katolíckej cirkvi za pomoci katolíckeho financovania nadúva, pretože niektorí disidenti klerikovia v Kúrii sú rozčúlení kritikou jediného hlasu - hlasu Infovaticana.

(mierne krátené)