38409.jpg

Existujú podozrenia... a preto chceme novú vládu

483
Kultúra života

Vyzerá to tak, že celý svet požaduje odchod Ficovej vlády. Organizátori protestov „Za slušné Slovensko“  Katarína Nagy Pázmány, Peter Nagy a študenti Karolína Farská a Juraj Šeliga dokázali v priebehu pár dní naozaj nevídanú vec: mestá na celom Slovensku a veľkomestá po celom svete budú v piatok protestovať.

 

Proti čomu? Organizátori protestov „Za slušné Slovensko“, podľa ich vyjadrenia, „požadujú dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov a takisto požadujú novú dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin“.

Inými slovami, organizátori nedôverujú vyšetrovateľom ani inštitúciám štátu, v ktorom vládne vláda Roberta Fica. Vo vyššieuvedenom vyhlásení je kľúčové slovné spojenie „existujú podozrenia“, od ktorých sa tá nedôvera logicky odvíja.

Podozrenia existovali vždy a všade, a aj existovať budú – podstatné sú však fakty. Predstavitelia opozície včera otvorene povedali, že nemajú žiadny dôkaz o tom, kto zabil dvoch mladých ľudí. A pokiaľ ide o rôzne kauzy – ich tvrdenia o škandáloch súčasnej vlády sú štandardným folklórom, odkedy sú v parlamente, a vlastne vo všeobecnosti sú normálnou súčasťou opozičnej politiky. Ale majú reálne dôkazy?

Záber, že policajt vošiel do dvora, do ktorého údajne nemal vojsť, informácia, že ten a ten sa pozná s tým a tým mafiánom… to sú tie „existujúce podozrenia“, na základe ktorých treba zburcovať celú planétu, aby bola odvolaná demokraticky zvolená vláda?

Samozrejme, tie kauzy naozaj môžu existovať. Ťažko povedať, či niekde nejaká vláda v histórii nemala za nechtami aspoň trochu špiny. Tu však ide o otvorené vyjadrenie absolútnej nedôvery nielen vláde, ale aj všetkým inštitúciám, ktoré by sa mali porušeniami zákona zaoberať. Kompromis, zmier nie je možný, opozícia a médiá, ktoré vždy boli väčšinovo na jej strane, vláde a jej inštitúciám neveria a požadujú, aby odstúpila. Tá sa pochopiteľne odvoláva na štandardné pravidlá hry, na demokratické voľby a ústavu.

Existujú podozrenia. To je to jediné, čo opozícia má v rukách. Zatiaľ jediný nespochybniteľný fakt je ten, že cez médiá už druhý týždeň vytvára dusno a pripravuje si cestu prevzatia moci neštandardným spôsobom.

Ako uviedla TASR, na piatok sa chystajú protesty okrem Bratislavy aj v Bánovciach nad Bebravou, Banskej Bystrici, Bardejove, Košiciach, Komárne, Krupine, Liptovskom Mikuláši, Leviciach, Levoči, Lučenci, Martine, Námestove, Nitre, Nových Zámkoch, Trenčíne, Partizánskom, Prievidzi, Prešove, Revúcej, Rožňave, Ružomberku, Pezinku, Považskej Bystrici, Poprade, Rimavskej Sobote, Senici, Spišskej Novej Vsi, Veľkom Krtíši, Vrábľoch, Žiline, ale aj v obci Zábudišová v okrese Nové Mesto nad Váhom. Podporu Slovensku vyjadria aj vo viacerých metropolách sveta, napríklad v Barcelone, Berlíne, Brne, Haagu, Helsinkách, Kodani, Londýne, Mníchove, Vancouveri, Paríži, Prahe, Štokholme, ale aj v lyžiarskom stredisku Kaprun…

Toto zorganizovať v priebehu pár dní, to chce naozaj geniálneho manažéra. Môžeme len dúfať, že si schopnosti organizátorov niekto všimne a patrične ich ocení. Každopádne, vyzerá to, že naozaj celé Slovensko a celý svet chce, aby Ficova vláda odišla, keďže na jej podporu nikto neorganizuje žiadne mítingy.

Alebo je tu ešte druhá možnosť. A tiež môžeme povedať, že „existujú podozrenia“: a síce také, že ľudia s opačným názorom nemajú za sebou takého profesionálneho organizátora s pestrými, priam farebnými skúsenosťami, aby v priebehu pár dní rozpútal celoplanetárny a perfektne zrežírovaný ošiaľ značky #AllForYan ®.

Ivan Lehotský