0000014846.jpg

Ján Čarnogurský: Ťahajú Slovensko do chaosu

2,854
Kultúra života

Slovenskom znova otriasa mediálna vlna. Pred rokom dvaja študenti zvolali pochod proti korupcii. Kto by nebol proti korupcii? Ale pre neskúsenosť študentov príliš skoro vyšlo najavo, že študentov manipulujú iní.

 

Tentoraz ako zámienka slúži tragická vražda novinára a jeho priateľky. Vrahov treba odhaliť a potrestať, ale tie isté liberálne médiá ihneď všetko prišili vláde a opäť cez väčšinou neznámych mladých ľudí organizujú demonštrácie fakticky za zvrhnutie vlády.

Zvrhnutie vlády je racionálny cieľ pre tých, ktorí sa chcú zmocniť vlády nad Slovenskom bez volieb. Všetko ostatné na súčasnom dianí je iracionálne.

Vraždu Jána Kuciaka a jeho priateľky vyšetrujú desiatky kriminalistov. Organizátori demonštrácií neuviedli jediný dôvod spochybňujúci kvalifikáciu vyšetrovateľov. Tlač uviedla ako vyšetrovaciu verziu, že Ján Kuciak pripravoval článok o pôsobení talianskej mafie na Slovensku. Táto verzia asi padla, keď všetkých zadržaných Talianov prepustili. Ale preverenie tejto verzie je jednoduché. Talianska mafia ide po peniazoch. Peniaze by mohli pochádzať len z eurofondov. Čerpanie eurofondov za roky dozadu sa dá preveriť a rovnako aj, kto sa uchádza o eurofondy teraz. Ktorá iná vyšetrovacia verzia by odôvodňovala otrasenie základmi štátu?

Ak ale demonštranti nedôverujú polícii, máme skúsenosť. V roku 1995 vtedajšia opozícia nedôverovala mečiarovskej polícii pri vyšetrovaní únosu mladého Kováča, preto vytvorila paralelný vyšetrovací výbor na čele s opozičným poslancom Ladislavom Pittnerom. Výbor napríklad zistil a zverejnil účasť na únose Hrbáčka, cez ktorý hraničný prechod prevážali mladého Kováča a iné. Terajšia opozícia môže tiež vytvoriť paralelný vyšetrovací výbor.

Žiaľ, výzvu de facto na zvrhnutie vlády vydal prezident Kiska.Ústava mu ukladá povinnosť stabilizovať právny systém štátu a on robí presný opak. Dejiny mu to ešte pripomenú.

Výzva prezidenta, s výnimkou uvedenou vyššie, je iracionálna. Robert Fico teraz nemôže skončiť ako predseda vlády. Je predsedom strany, ktorú založil a ktorá vyhrala voľby. Bez Smeru-SD nemožno vytvoriť vládu.

Nebude prezident určovať Smeru, koho má postaviť ako predsedu vlády. Ústava mu to neumožňuje.

Náhle odstránenie Fica by uvrhlo Smer do krízy, ak nie do rozpadu a to by teraz bola aj kríza Slovenska, či sa to komu páči alebo nie. Róberta Kaliňáka asi možno vymeniť, ale bol by to zlý precedens pre budúcnosť, ak by mediálne vlny rozhodovali o členoch vlády.

Všetci máme nejaké výhrady voči Ficovej vláde a nevzdávame sa ich. Ale záujmy krajiny musia byť na prvom mieste. Pretože sú to aj naše záujmy. Objavili sa teraz rôzne dobre mienené návrhy, ale nemajú koncovku. Návrhy bez koncovky nie sú dobré návrhy.

Zostáva nám ešte sa zamyslieť nad možnou motiváciou chaotizácie Slovenska. Stredná Európa – V4 plus Rakúsko – ukazujú vôľu robiť samostatnú politiku. Ak by sa z tohto spolku vytrhlo Slovensko, stredná Európa by opäť zostala oslabená. Správa o príchode na Slovensko človeka Georga Sorosa má svoju zaujímavosť. Viktor Orbán sa Sorosovi účinne postavil na odpor. Skúša to Soros teraz cez Slovensko? Nechcel by som byť nevediacim Sorosovým agentom na demonštrácii na Slovensku.

Ján Čarnogurský