Fatma_Marouf_and_Bryn_Esplin.jpg

"Vydaté" lesbičky žalujú Konferenciu katolíckych biskupov USA kvôli odmietnutiu pestúnstva

588
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Katolícka charita mesta Fort Worth v štáte Texas zamietla dvom "vydatým" lesbičkám pestúnsku výchovu, pretože ich homosexuálny spôsob života neposkytoval deťom žiadneho otca. Lesbičky teraz žalujú Katolíckych hierarchov a federálnu vládu kvôli diskriminácii.

Fatma Marouf a Bryn Esplin podali 20. februára na americkom okresnom súde (okres Columbia) žalobu proti Konferencii katolíckych biskupov USA a vláde Donalda Trumpa za to, že im Kresťanská agentúra pre adopcie zamietla adopciu detského utečenca. 

Inštruktorky texaskej A&M univerzity Marouf a Esplin sú navzájom "vydaté", čo porušuje kritériá Katolíckej charity mesta Fort Worth, ktoré sú založené na Biblii a používajú ich pri umiestňovaní detí. Kritériá stanovujú biskupi Katolíckej cirkvi.

"Táto misia je Cirkvi zverená Kristom," povedal biskup z Fort Worth, Michael Olson. "Bolo by tragédiou, ak by Katolícka charita nebola schopná poskytnúť pomoc v súlade s hodnotami evanjelia a rodinnou asistenciou, tak nevyhnutnou pre tieto deti, ktorým hrozí, že sa k nim bude spoločnosť správať ako k bezvýznamným."

Americká konferencia katolíckych biskupov získava federálne peniaze na presídlenie utečencov a dohliada na medzinárodný program pestúnskej starostlivosti Katolíckej charity mesta Fort Worth, ktorá je jedinou agentúrou pre umiestnenie detských utečencov bez sprievodu v Texase.

Program "je verný poslaniu Cirkvi starať sa o slabých a zraniteľných," uviedol biskup Olson a je v plnom súlade s federálnymi predpismi, ako informuje Texaská katolícka konferencia biskupov a diecéza Fort Worth.

Osobitnými žalovanými uvedení v obžalobe sú Ministerstvo zdravotníctva a sociálnych služieb a minister Alex Azar, Správa pre deti a rodiny a asistent tajomníka Steven Wagner a Úrad pre presídľovanie utečencov a riaditeľ Scott Lloyd. obvinení z porušenia Klauzuly ustanovenia, Klauzuly o jednotnej ochrane a Klauzuly o riadnom procese americkej ústavy tým, že nariadili náboženský lakmusový test pri umiestňovaní detí.

"Umožniť (im) odmietnuť našich klientov je akoby naša vláda schvaľovala jeden súbor náboženských presvedčení pred druhými, čo je neústavné," uviedla pro-homosexuálna advokátka organizácie Lambda Legal, Jamie Glicksberg, ktorá podala sťažnosť v mene lesbičiek.

Marouf, moslimka a Esplin, mormonka, tiež obviňujú predsedníčku výkonnej rady Katolíckej charity Fort Worth, Donnu Springer, z "urážania" a zranenia citov keď povedala, že len heterosexuálne manželské páry, ktoré "zrkadlia Svätú rodinu", sú oprávnené. Springer a Katolícka charita popierajú túto konverzáciu, no priznávajú, že ich riaditeľ pre starostlivosť o deti s lesbičkami telefonoval.

"Spochybňujeme federálne financovanie organizácie, ktorá umožňuje diskrimináciu na náboženskom základe," povedala Currey Cook z Lambda Legal.

V minulom roku Texas schválil zákon o slobode slúžiť deťom (the Freedom to Serve Children Act), ktorý chráni štátom financované kresťanské agentúry pre adopciu a pestúnsku starostlivosť pred trestom vlády, ak preferujú manželské domácnosti jedného muža a jednej ženy. Zákon nadobudol účinnosť v septembri.

Adoptívna služba Christian Homes and Family Services uvažujeme iba nad stabilnými pármi, ktoré chodia verne do kostola a sú zosobášené aspoň dva roky. Buckner Internationa berie do úvahy len páry, ktoré sú v manželstve aspoň štyri roky, no umiestňuje deti do domov s jedným rodičom na individuálnej báze.

Texaský nový zákon tiež zastavuje vládu "pred diskrimináciou...proti poskytovateľovi služieb detskej starostlivosti" ak poskytovateľ odmietne umožniť potrat alebo distribúciu antikoncepčných prostriedkov, ponúkne dieťaťu kresťanské vzdelanie, napr. ho umiestni do Katolíckej školy, alebo odmietne zradiť "úprimné náboženské presvedčenie".

Alabama, Michigan, Severná Dakota, Južná Dakota a Virgínia prijali podobné zákony na ochranu kresťanských adopčných agentúr.

Lambda Legal tvrdí, že štátny zákon o náboženskej slobode sa nevzťahuje na prípad Marouf a Esplin, pretože utečenci patria pod starostlivosť federálnej vlády.  

"Zatiaľ čo náš prípad nespochybňuje štát [zákon], tak jasne demonštruje nebezpečenstvo takýchto zákonov - poškodenie detí ako výsledok menej dostupných domovov a ublíženie milujúcim rodinám, ktoré boli odmietnuté," tvrdí Cook.