blurry_the_new_normal_810_500_55_s_c1.jpg

Americké mestečko zakázalo "Gay Pride", teraz je cieľom najväčších amerických LGBT skupín

602
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Malé mesto v Mississippi odmietlo vydať povolenie pre homosexuálov, ktorí v reakcii na to podali žalobu a vytvorili celonárodný rozruch. 

Mestská rada Starkville v utorok 20.2. hlasovala v pomere 4 ku 3 proti žiadosti o špeciálnu udalosť, kde by hostili a platili prvú oslavu homosexuality, ktorá by prechádzala hlavnými ulicami mesta (v podstate gay pride - editor).

Na zasadnutí mestskej rady sa zúčastnili členovia komunity, ktorí sa vyjadrovali proti sprievodu. 

"Ak by sa niečo malo konať v našich uliciach, tak potom nie toto," povedala občianka mesta Dorothy Isaac. "Nerobte z nášho mesta mesto hriechov." 

"Toto je veľmi inkluzívne, veľmi priateľské miesto, veľmi priateľské mesto, veľmi priateľský kraj, no každé mesto musí mať limity," uviedol reverend Thomas Rogers z misijnej baptistickej cirkvi. "Mestá bez hradieb sú ľahko dobyté." Poznamenal, že organizátori sprievodu žiadali o "zvláštne privilégium". 

"Boh stvoril Adama a Evu," pripomenul Isaac mestskej rade. 

Homosexuálni aktivisti, vrátane predstaviteľov zo Štátnej univerzity Mississippi, ktorí cestovali dve hodiny a sto míľ, aby sa zúčastnili na sedemčlennej schôdzi mestskej rady, predstavili homosexuálny a lesbický festival ako zjednocujúcu udalosť.

"Toto je niečo, čo spojí túto komunitu," povedala predstaviteľka pochodu v Starkville Alexandra Hendon. 

Ako sa ukázalo, nemohla sa viacej mýliť. Mestečko s 28 000 obyvateľmi, dnes prakticky rozdelené na dve časti, sa stalo stredobodom národného sporu a organizátori pochodu v Starkville prisľúbili, že podajú súdnu žalobu proti mestu. 

Lesbická organizátorka Bailey McDaniel sa vyjadrila, že táto udalosť mala byť pre každého. 

"Chceme, aby ste sa k nám pridali," povedala obyvateľom.  

Po vypočutí hlasovania sa McDanielová, ktorá stala vedľa svojej lesbickej partnerky Emily Turner, rozplakala. Fotografia McDanielovej bola systematicky zverejňovaná spolu s príbehom mesta, ktoré odmietlo homosexuálny pochod. 

Po odmietnutí sa organizátori pochodu obrátili na American Civil Liberties Union (ACLU), Human Rights Campaign a Southern Poverty Law Center, aby podali žalobu proti mestu (známe slniečkarske mimovládky v USA - editor).

Advokátka Roberta Kaplanová, veteránka v homosexuálnych súdnych sporoch, ktorá si vynucuje súlad medzi obyvateľstvom Mississippi, uviedla, že urýchlene podá žalobu proti mestu, ako informoval denník Starkville Daily News. 

Pochody "Gay Pride" majú históriu obscénnosti a urážlivého správania. Na podujatiach sa často vyskytujú hypersexuálne tance, ľudia, ktorí imitujú sex, ako aj nahí a čiastočne nahí muži a ženy. V mnohých štátoch majú miestne samosprávy právo odoprieť udalosti, ktoré porušujú normy komunity, no je ich čoraz menej. 

ACLU reagovala na hlasovanie v stredu, keď varovala radu, že jej rozhodnutie "porušuje ústavu". Výkonná riaditeľka pobočky ACLU v Mississippi, Jennifer Riley-Collins, vydala stanovisko, kde označuje hlasovanie mestskej rady za "znepokojujúce" a žiadala radu o "prehodnotenie...a schválenie žiadosti". 

V roku 2016 štát prijal zákon o "Ochrane slobody a svedomia spod vládneho diskriminačného zákona", ktorý chráni občanov a firmy pred trestom od vlády, ak sa rozhodnú odmietnuť poskytnúť špeciálne služby pre homosexuálne ceremónie. 

Guvernér Phil Bryant bol vystavený mnohým útokom zo strany médií a korporácií kvôli podpisu zákona, ktorý tiež chráni štátnych zamestnancov, ktorí nepodporujú homosexualitu tým, že nemôžu byť prepustení za vyjadrenie svojich názorov mimo kancelárie. Niektoré štáty na protest zakázali oficiálne zájazdy do Mississippi. 

V januári Najvyšší súd USA zákon ponechal, keď odmietol začať odvolacie konanie. Ešte predtým odvolací súd taktiež podržal zákon, keď zamietol súdny zákaz nižšieho súdu, ktorý menoval Obama

Roberta Kaplanová proti tomu bojovala.