Screen-Shot-2018-02-07-at-13.09.58.png

Takže je kardinál Marx pre alebo proti požehnaniu zväzkov rovnakého pohlavia?

619
Milko Kostovič
Neutral

Pokusy objasniť komentára kardinála vyvolali iba viacej zmätku

V sobotu kardinál Reinhard Max poskytol rozhovor, v ktorom na prvý pohľad podporil myšlienku požehnania zväzkov rovnakého pohlavia v niektorých prípadoch. Max povedal, že by to malo "v praxi závisieť od pastora"  a že by sa nemali aplikovať všeobecné pravidlá.

Konferencia nemeckých biskupov teraz vydala prepis rozhovoru. Skôr ako by to malo objasniť zmätok, prepis vyvolal iba ďalšie otázky.

V anglicky hovoriacich médiách prišla s príbehom ako prvá Katolícka spravodajská agentúra. Informuje, že kardinál Max odpovedal na otázku, či podporuje zväzky rovnakých pohlaví. Ten odpovedal: "Áno, nemôžu tu existovať všeobecné pravidlá..." Zaujímavé je, že "áno" sa neobjavilo v prepise nemeckých biskupov. Mohlo to byť odkašľanie, ako: "Áno, iste..."

Pre ešte viac zmätku, Katolícka spravodajská služba informovala, že kardinál Marx explicitne odmietol myšlienku požehnania zväzkov rovnakého pohlavia.  Zdá sa však, že ide len o ďalšiu nesprávnu interpretáciu.

CNS uviedla, že kardinál Marx hovoril: "že by to nebolo správne", keď sa ho opýtali na požehnanie zväzkov rovnakého pohlavia. Ale tu je znenie celej slovnej výmeny:

Karin Wendlinger: Takže vy si viete skutočne predstaviť, že by tu mohla byť cesta pre požehnanie homosexuálnych párov v Katolíckej cirkvi?

Cardinal Marx: Neexistujú tu všeobecné riešenia a ja si myslím, že by to nebolo správne, pretože my hovoríme o pastoračnej starostlivosti o jednotlivé prípady, a to sa týka aj iných oblastí, ktoré nemôžeme regulovať, kde nemáme žiadne pravidlá

Ako vypichol nejeden užívateľ Twitteru, kardinál znel tak, že "všeobecné riešenia" by neboli správne - nie nevyhnutne požehnania zväzkov rovnakého pohlavia.

 

Takže je kardinál Marx pre alebo proti požehnaniu zväzkov rovnakého pohlavia? Zdá sa, že odmieta myšlienku požehnania vo forme štandardizovaného verejného rituálu - "všeobecného riešenia", o ktorom hovorí. No uhýba svojou odpoveďou, keď rozhodnutie o pastoračnej starostlivosti prenecháva na pastora. Je to sotva nesporné odmietnutie požehnania zväzkov rovnakého pohlavia. Tu sú dve časti citácie od CNS:

Musíme byť pastorálne blízko k tým, ktorí potrebujú pastoračnú starostlivosť a taktiež si ju vyžadujú. A musíme tiež povzbudiť kňazov a pastoračných pracovníkov, aby v konkrétnych situáciách dodali ľuďom odvahu. Skutočne tu nevidím žiadne problémy. Celkom iná otázka je, ako sa to má robiť verejne a liturgicky. V týchto otázkach musíte byť opatrní a reagovať na ne dobrým spôsobom...

To neznamená, že sa nič nestane, ale naozaj to musím prenechať na pastora, ktorý sprevádza jednotlivca s pastoračnou starostlivosťou. Tam môžete diskutovať o veciach, ako sa aj momentálne deje a zvážte: Ako sa s tým môže pastoračný pracovník vyrovnať? Avšak ja by som to naozaj dôkladne prenechal na pastoračnú oblasť a konkrétny jednotlivý prípad a nevyžadoval opäť žiadne skupiny pravidiel - sú tu veci, ktoré nemožno regulovať.

Hovorca biskupskej konferencie odkázal CNS, že kardinál nie je k dispozícií pre ďalšie rozhovory. Je to škoda - šanca na presnejšie vyjasnenie jeho pozície bola zmeškaná.