square.jpg

Deti musia chodiť na hodiny sexuálnej výchovy, rozhodol súd v Štrasburgu

442
Kultúra smrti

Žiadne dieťa nemôže vo Švajčiarsku počas sexuálnej výchovy opustiť triedu a tak to aj zostane. Tamojšia rodina prehrala pred Európskym súdom pre ľudské práva.

Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu zverejnil začiatkom roka rozsudok, ktorý potvrdzuje, že rodičia vo Švajčiarsku nemôžu svoje dieťa odhlásiť zo sexuálnej výchovy.

Na Európsky súd ako na poslednú inštanciu sa obrátila švajčiarska matka sedemročného dievčatka, ktorej sa zdal vek jej dcéry nízky na to, aby absolvovala sexuálnu výchovu. Sudcovia to ale vidia inak, aj pred pubertou sa môžu pedagógovia venovať témam o sexualite a rodičia nemôžu svoje dieťa z tohto predmetu odhlásiť.

Švajčiarsko debatu uzavrelo

Celý prípad sa začal pred siedmimi rokmi v kantóne Bazilej, kde pedagógovia predstavili svoj koncept sexuálnej výchovy. Internet vtedy obleteli známe obrázky drevených či plyšových pohlavných orgánov, takzvaný sex kufor plný pomôcok, ktorý mal slúžiť ako ukážka pri vyučovaní.

Proti sa vtedy postavili mnohí rodičia, ktorí rozbehli aj petíciu proti skorej sexualizácii detí v škôlkach a v prvých ročníkoch základných škôl. Nespokojní rodičia sa vtedy obrátili aj na súd, aby mohli svoje deti v čase výuky sexuálnej výchovy nechať doma. Začiatkom tohto roka ale Európsky súd pre ľudské práva definitívne rozhodol, že švajčiarski rodičia musia svoj deti posielať na hodiny sexuálnej výchovy bez výnimiek, aj keď nesúhlasia s ich obsahom alebo považujú svoje deti za príliš malé pre takéto témy.

Rodičia, ktorí v roku 2011 nesúhlasili, aby vtedy ich sedemročná dcéra ostala v čase sexuálnej výchovy doma, obhajovali svoje právo na súkromný a rodinný život najprv pred švajčiarskymi súdmi. Snahu rodičov zastavila najprv samotná škola a neskôr rovnako rozhodli všetky súdy až po švajčiarsky spolkový súd. Rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva teda len potvrdil rozhodnutia švajčiarskych súdov. Tým sa pre Švajčiarov skončila debata o sexuálnej výchove.

K referendu nedošlo

Pedagógovia, ktorí koncept sexuálnej výchovy iniciovali, ho predstavili ako program prevencie proti pohlavnému zneužívaniu detí. Proti sa pred siedmimi rokmi postavili okrem rodičov aj kresťanskí demokrati alebo pravicovo konzervatívna Švajčiarska ľudová strana. Odporcovia kritizovali tento koncept z dôvodu, že nie je určený primárne deťom v puberte, ale že sa šíril už aj do materských škôl.

Iniciatíva proti skorej sexualizácii detí chcela v referende dosiahnuť, aby sa vyučovanie o ľudskom rozmnožovaní zakotvilo v osnovách až od dvanásteho roku života a aby ho vyučovali len učitelia biológie. Ľudia z tejto iniciatívy chceli tiež presadiť, aby ústava zaručovala právo rodičov na sexuálnu výchovu vo ich réžii. Iniciatívu však médiá zosmiešnili po tom, čo vyšlo najavo, že jej hlavný organizátor bol kedysi odsúdený za sexuálne vzťahy s maloletými. Iniciatíva sa od neho dištancovala, avšak jej povesť utrpela značnú škodu.

Napriek tomu, že konzervatívni švajčiarski rodičia vyzbierali stotisíc podpisov, svoju petíciu neskôr stiahli a k referendu nedošlo. Pedagógovia totiž zareagovali na masívnu kritiku a takzvané sex kufre s bizarnými pomôckami stiahli z obehu. Koncept sexuálnej výchovy už od raného detstva ale ostal nedotknutý.

Európsky súd pre ľudské práva vo svojom rozhodnutí zo začiatku roka argumentuje tým, že už malým deťom treba v škôlke či škole objasňovať, ako sa majú brániť proti sexuálnym útokom. A vyučovanie vo Švajčiarsku podľa súdu sleduje preto ciele, ktoré majú význam už pre malé deti.

Tento rozsudok bude v krátkom čase zaujímavý aj pre ostatné európske krajiny, ktoré riešia konflikt práva rodičov na výchovu svojich detí a povinnej sexuálnej výchovy.

Sexuálnu výchovu zaviedla minulý rok ako povinný predmet celoplošne, vrátane cirkevných škôl, už aj Veľká Británia.

Podobný konflikt rodičov s predpísanými učebnými osnovami ako vo Švajčiarsku sa odohral v roku 2015 aj v nemeckom Badensku-Württembergsku. Alebo v Bavorsku, kde prednedávnom úrady taktiež menili osnovy o sexuálnej výchove. Hoci ešte nie sú uvedené do praxe, už sa dvihla vlna nespokojnosti zo strany rodičov. Rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva môže byť signálom, ako sa s podobnými spormi v iných krajinách aj do budúcna vyrovnajú európske inštitúcie.