33900.jpg

Kardinál Müller o samovražednej modernizácii Cirkvi

899
Kultúra života

Ako napísal nemecký katolícky denník “Tagespost” z Würzburgu, kardinál Gerhard L. Müller na prednáške na CMBF v Bratislave sa s ľútosťou vyjadril o oddelení dogmatiky od morálnej náuky. Hovoril o „poníženeckom premieňaní Cirkvi na mimovládnu organizáciu“ s cieľom zlepšenia vnútorných životných podmienok. Pritom však ide o „samovražednú modernizáciu“. „To klame ľudí o Božej pravde.“ Kardinál Müller prezentoval oproti tomu kresťanstvo ako teocentrický humanizmus.

 

Kardinál Müller sa tak vyjadril na konferencii k 25. výročiu encykliky „Veritatis splendor“ (VS) Jána Pavla II. , ktorú zorganizovala Konferencia biskupov Slovenska a Univerzita Komenského v Bratislave.

Na otázky poslucháčov k „Amoris laetitia“ odpovedal bývalý prefekt Kongregácie pre náuku viery, že v žiadnom prípade nie je šťastný z rozdielnych interpretácií niektorými biskupskými konferenciami. A „Tagespost“ cituje kardinála:

„V dogmatických otázkach nemôže existovať nijaká pluralita, je iba jeden učiteľský úrad Cirkvi a biskupské konferencie môžu zodpovedať iba pastoračné otázky.“

„Ôsmu kapitolu Amoris laetitia musíme chápať ortodoxne, pretože kto žije v smrteľnom hriechu, nemôže prijímať Eucharistiu. Pápež je tu na to, aby Cirkev spájal. Sám som pápežovi povedal, že ak biskupské konferencie vydávajú rozdielne interpretácie, dostáva sa Cirkev do situácie ako pred reformáciou. Mimochodom, rozkol Cirkvi v reformácii nemožno oslavovať.“

Kardinál Müller okrem toho ostro odsúdil cirkevné žehnanie homosexuálnych párov a povedal, že takéto žehnanie kňazmi by bola „ohavnosť na svätom mieste“ – ako „Tagespost“ doslova cituje kardinála.