Mary_Wagner_birthday_protest.jpg

Poliaci si uctili uväznenú pro-life aktivistku Mary Wagnerovú demonštráciou pred ambasádou

356
Jakub Betinský
Kultúra života

[autorky: Dorothy Cummings McLeanováLianne Laurenceová]

 

Len pre to, že uväznená pro-life aktivistka Mary Wagnerová oslavuje svoje narodeniny zamknutá v kanadskom väzení ešte neznamená, že sa na ňu úplne zabudlo.

 

Wagnerovej priatelia a podporovatelia v Poľsku sa pri príležitosti jej štyridsiatych štvrtých narodením rozhodli zorganizovať demonštráciu pred kanadskou ambasádou vo Varšave približne v čase od 11. až 12. februára. Táto udalosť v sebe zahŕňala spoločné modlitby, príhovory a písanie narodeninových pohľadníc pre Wagnerovú.

 

 

Przemysław Sycz z poľskej Organizácie práv na život sa vyjadril pre LifeSiteNews, že sa na pokojných protestoch zúčastnilo „okolo päťdesiat ľudí.“ Protestujúci okrem iného spievali piesne aj v angličtine, aj v poľštine.

 

Jeden z väčších plagátov na demonštrácii niesol fotografiu modliacej sa Wagnerovej s nadpisom „Mary Wagnerová, väzenkyňa svedomia, potrestaná za záchranu detí – Kanada, že sa nehanbíš!“

 

Protestu predchádzala špeciálna svätá omša v kostole svätého Alexandra na varšavskom Námestí troch krížov, kde ľudia obetovali svoje modlitby za túto uväznenú ženu.

 

V januári povzbudili jedny katolícke noviny menom Gość Niedzielny čitateľov k tomu, aby poslali Wagnerovej narodeninové prianie priamo do väznice.

 

Wagnerová (44) bola zatknutá 8. decembra 2017 na jednej ženskej klinike v Toronte po tom, ako ona a jedna jej priateľka vstúpili do potratovej kliniky s červenými ružami a pokúšali sa presviedčať ženy, aby si zvolili život pre svoje nenarodené deti.

 

Wagnerová bola obvinená z vykonania ujmy a dvojitého porušenia probačných opatrení. Od posledného zatknutia sa nachádza vo väzení, pretože nesúhlasila s podmienkou prepustenia, ktorá by pre ňu znamenala zákaz priblíženia sa k potratovým centrám.

 

Na súde, ktorý bol stanovený na 5. a 7. marca na adrese 1000 Finch Avenue West v Toronte, sa bude zastupovať sama.  

 

Wagnerová bola uväznená za svoj pro-life aktivizmus niekoľkokrát od svojho prvého zatknutia v roku 1999. V Poľsku sa stala verejnou hrdinkou od roku 2012, kedy sa správy o jej uväznení dostali do tejto silne pro-life orientovanej krajiny. V roku 2014 sa jej v Poľsku dostalo veľmi srdečného prijatia počas jej osobnej návštevy. Mnoho Poliakov považuje kanadský postoj k umelým potratom za šokujúci a niektorí dokonca bez hanby nachádzajú paralely medzi kanadskou potratovou mašinériou a nemeckými koncentračnými tábormi postavenými pri okupácii Poľska.

 

„Oficiálne obvinenia proti našej hrdinke sú, že ‚zasahovala do obchodných prevádzkových procesov‘,“ napísal novinár Paweł Heliński pre portál Pressmania. „V nacistickom Nemecku bolo možné nájsť podobné paragrafy – napríklad pre zásah do procesov výroby mydla z pozostatkov tiel obetí koncentračných táborov.“