27500898_1805496436161377_9174783627599537984_o.jpg

Európsky súd ospravedlnil módneho návrhára, ktorého obrazy urážajú katolíkov

693
Kultúra smrti

Tento týždeň Európsky súd pre ľudské práva ospravedlnil Sekmadienis – firmu, ktorá predáva diela Roberta Kalinkina, litovského módneho návrhára. Predajca bol pokutovaný kvôli použitiu zobrazenia Ježiša a Panny Márie, ktoré katolíci vnímajú ako urážlivé.

 

Ide o Kalinkinovú kolekciu z roku 2012, ktorá zobrazovala mladého muža a dievča hore bez, oboch s aureolou. Muž bol oblečený do športových džínsov a mal tetovanie, žena na sebe mala biele šaty. Obrázky mali takéto popisky: „Ježiš, aké máš krásne nohavice!”, „Drahá Mária, aké máš krásne šaty!” a „Ježiš, Mária, čo to máte na sebe?”

Po obdržaní sťažnosti se Litovská štátna agentúra pre ochranu spotrebiteľa poradila s biskupmi katolíckej cirkvi, ku ktorej se hlási takmer 80 % Litovcov, a Sekmadienis dostala pokuta vo výške 580 eur (723 dolárov). Pokuta bola odôvodnená okrem iného tým, že činnosť firmy „povzbudzuje frivolný postoj k etickým hodnotám kresťanskej viery”.

Tento týždeň ESLP rozhodol, že sloboda prejavu firmy bola porušená. Európsky súd uznal, že sloboda prejavu predpokladá určité povinnosti, vrátane povinností nebyť „bezdôvodne urážlivý alebo bezbožný”, ale podotkol, že obrázky nespadajú do tejto kategórie. Súd tiež poznamenal, že sloboda prejavu môže predpokladať myšlienky, ktoré „urážajú, šokujú alebo znepokojujú”.