anketa.jpg

George Soros podporil tajné sprisahanie proti Brexitu

43
Kultúra smrti

Liberálny americko-maďarský miliardár George Soros čelí obvineniam z opätovného zasahovania do britskej politiky, po tom, čo médiá vypátrali, že daroval takmer pol milióna libier na kampaň, ktorá sa snažila zabrániť Brexitu.

Soros je jedným z troch darcov, ktorí podporujú kampaň ‘Best for Britain’ (To najlepšie pre Britániu), ktorá lobuje u poslancov, aby preferovali druhé referendum alebo všeobecné voľby, ktoré by umožnili verejnosti hlasovať o záverečnej dohode o Brexite. Tieto informácie obsahuje strategický dokument, ktorý unikol zo stretnutia Sorosovej skupiny.

Denník Telegraph informoval, že Soros tiež plánuje nábor ďalších veľkých donorov v snahe podkopať plány premiérky Mayaovej v súvislosti s Brexitom. Tento Američan s maďarským pôvodom údajne hostil viacero potenciálnych darcov v jeho dome v Londýne. Medzi hosťami bol napríklad podnikateľ Stephen Peel, bývalý minister práce Lord Malloch-Brown a generálny riaditeľ spoločnosti WPP Sir Martin Sorrell.

Iniciatíva ‘Best for Britain’ plánuje tento mesiac spustiť celoštátnu reklamnú kampaň s cieľom dosiahnuť druhé referendum o Brexite. Uniknutý dokument hovorí, že kampaň musí “zobudiť krajinu a presvedčiť ju, že Brexit nie je hotová vec a že nie je príliš neskoro zastaviť ho. ”

Uvádza sa takisto, že je plánovaná séria masových zhromaždení a koncertov a kampaň bude mať “výrazné zameranie na mládež”. Odhaľuje tiež plán na “tlak” poslancov v asi 100 volebných obvodoch a stanovuje, ako organizátori “majú širokú škálu marketingových taktík” na budovanie dynamiky a ovplyvňovanie názorov.

Spoluzakladateľkou ‘Best for Britain’ je Gina Millerová, ktorá žalovala vládu Spojeného kráľovstva v súvislosti so spustením postupu podľa článku 50, ktorým má Veľká Británia opustiť EÚ.

Soros daroval 400 000 libier prostredníctvom svojej Nadácie otvorenej spoločnosti v rámci Európskej únie. Prichádza to po tom, čo magnát predtým vyhlásil, že Spojené kráľovstvo by mohlo opätovne požiadať o vstup do 27-členného bloku pomerne krátko po Brexite.

Miliardár už prešiel intenzívnym vyšetrovaním po tom, čo bývalý vodca UKIP Nigel Farage varoval poslancov v Bruseli pred “skutočne mimoriadnym” vplyvom Sorosa na Brexit. Diskusie vyvolalo najmä odhalenie, že Soros vložil do fondu Otvorenej spoločnosti 18 miliárd dolárov. “Obávam sa, že sa pozeráme na najväčšiu medzinárodnú tajnú politickú dohodu v histórii,” povedal Farage minulý rok v Európskom parlamente. “Ak hovoríme o offshore peniazoch, ak hovoríme o politickom lobbingu, ak hovoríme o tajnej dohode, neviem či sa nepozeráme na nesprávne miesto,” dodal. Farage upozorňuje na to, že oficiálne úrady by sa mali konečne zaoberať Sorosovými dotáciami.

“A hovorím to preto, že George Soros nedávno daroval svojej Nadácii otvorenej spoločnosti, ktorá ovplyvňuje kampane za slobodu pohybu ľudí a nadnárodných štruktúr, ako je Európska únia, 18 miliárd dolárov. A jeho vplyv tu v Bruseli je skutočne mimoriadny,” povedal vlani Farage.

Malloch-Brown potvrdil dar Sorosa a povedal, že kampaň je “demokratickým a vlasteneckým úsilím obnoviť našu budúcnosť a vítam podporu pre naše úsilie.”

Správy boli zverejnené v článku denníka Telegraf, ktorý napísal Nick Timothy – bývalý spolupracovník Mayovej, ktorý vyhlásil, že cieľom kampane Best for Britain je “presvedčiť poslancov, aby hlasovali proti dohode premiérky Theresy Mayovej s Bruselom bez ohľadu na jej obsah”.