belgian_euthanasia.jpg

Znechutenie belgických sestier - ich práca sa často iba redukuje na prípravu eutanázie

1,692
Lucia Salomonová
Kultúra smrti

Nová ohromujúca kniha o vplyve eutanázie v Belgicku odhaľuje, že zdravotné sestry sa rozhodli radšej zanechať svoju prácu, než aby mali zabíjať ľudí.

V knihe Eutanázia a asistovaná samovražda: Poučenia z Belgicka, prof. Benoit Beuselink, onkologický lekár uviedol, že pracovníci opúšťajú oddelenia paliatívnej starostlivosti a hovoria, že oddelenia sú vystavené riziku, že sa stanú „domami eutanázie“.

Niektoré belgické centrá paliatívnej starostlivosti, ktoré otvorili dvere pacientom žiadajúcim eutanáziu, videli odchádzať svoje zdravotné sestry a sociálnych pracovníkov, pretože boli sklamaní, že už nemôžu ponúknuť paliatívnu starostlivosť svojim pacientom vhodným spôsobom,“ napísal Beuselink. „Boli nahnevané, že ich funkcia bola obmedzená na prípravu pacientov a ich rodín na smrteľné injekcie.“

Beuselink, profesor onkológie na Katolíckej univerzite v Leuvene, vykreslil temný obraz v jeho eseji „2002 - 2016: Štrnásť rokov eutanázie v Belgicku“. Centrá paliatívnej starostlivosti, ktoré majú na starosti to, aby sa umierajúci pacienti cítili pohodlnejšie, sa používajú ako skládky pre ľudí, ktorí chcú, aby ich zabili. Nemocniční lekári, ktorí sú znepokojení takýmito žiadosťami, ich jednoducho posielajú na oddelenia paliatívnej starostlivosti, kde sa eutanázia stala „normálnym spôsobom umierania“.

Belgicko zlegalizovalo eutanáziu v roku 2003 a umožňuje dobrovoľné zabíjanie ľudí, ktorí sú smrteľne chorí, trpiaci psychickými chorobami, majú demenciu alebo veria, že ich duševné utrpenie je neznesiteľné. V roku 2014 bol zákon novelizovaný s cieľom umožniť eutanázii deťom odkázaným na iných. [informovali sme vás o tom v roku 2013, 2014, a v 2016 - pozn. editora]

Počet úmrtí asistovaných lekárom sa v priebehu piatich rokov zdvojnásobil, z 954 v roku 2010 na  2 021 v roku 2015.

Transformácia oddelení paliatívnej starostlivosti na továrne na smrť má niekoľko lekárov, ktorí tomu vzdorujú.

V dôsledku tohto vývoja sa niektoré útvary paliatívnej starostlivosti rozhodli, že už nebudú hospitalizovať pacientov, ak majú aktívnu žiadosť o eutanáziu, aby zabránili tomu, aby sa ich centrá paliatívnej starostlivosti stali vykonávacou jednotkou všetkých požiadaviek eutanázie v nemocnici,“ napísal Beuselink.

Prehľad knihy sa objavil tento týždeň v Catholic Herald.

Chcete vedieť viac? Sledujte nami monitorované kauzy: ŠTÁTNE ZABÍJANIE (EUTANÁZIA)