Peterson_and_shapiro_on_Rubin_report_2018.jpg

Jordan Peterson a Ben Shapiro: ľavicový chaos núti ľudí zobudiť sa

655
Jakub Betinský
Kultúra života

[autor: Dorothy Cummings McLeanová]

 

Dr. Jordan Peterson a Ben Shapiro boli včera hosťami Davea Rubina v jeho show Rubin Report. V  živom rozhovore s ním súhlasili, že sú to práve ľavicoví „bojovníci za sociálnu spravodlivosť“, ktorí sú zodpovední za ich náhly nárast popularity.

Rubinovými hosťami boli Peterson z Torontskej univerzity a Shapiro, ktorý je šéfredaktorom YouTube spravodajského kanálu Daily Wire. Obaja sú celosvetovo uznávané hviezdy, ktoré bojujú za slobodu slova, racionalitu a zdravý sedliacky rozum. Rubin povedal, že všetci traja by mali byť vďační za to, že ich ich oponenti intelektuálne zdokonalili, dali im možnosť vplývať na širšiu verejnosť a že ich dali dokopy.

 

Táto show, ktorá bola naživo na YouTube, sa stala okamžitým hitom a samotný Rubin predpovedal záujem veľkého publika.

„Vyzerá to tak, že dnes pod našou váhou asi praskne internet,“ povedal, „pretože sedím medzi dvomi ľuďmi, o ktorých si myslím, že sú na čele toho, čo považujem za myšlienkovú revolúciu na planéte Zem.“

Jeho proroctvo bolo pravdivé, keďže po 6 minútach a 40 sekundách sa živý prenos zastavil a bol obnovený až po dlhej pauze. Show si v priebehu dvadsiatich hodín pozrelo viac ako 245 tisíc online divákov.

Rubin poukázal na fakt, že mnohí ľudia sa obracajú na jeho hostí s otázkami v dobe intelektuálneho chaosu, ktorý nastal po zvolení Trumpa. Rubin povedal, že povedomie o Petersonovi v posledných týždňoch akoby „explodovalo“. Myslitelia ako Peterson a Shapiro, ktorí stavajú na dôležitosti rozumu [a nielen citov], sú zástancami „zmysluplnosti“ založenej na „cieli“ a „osobnej zodpovednosti“, a nie na politike pocitu krivdy.

„Práve sa deje to, v čo som dúfal,“ povedal Peterson, „a teda, že začíname ozrejmovať základné problémy politiky identity. A tým myslím jej skutočné chyby... Pretože si myslím, že [postmodernizmus] sa mýli... A že cesta, ktorú si [jeho zástancovia] vyberajú, je nesprávna.“

„Myslím si, že dnes už vieme dosť na to, aby sme podkopali autority základných postmoderných tvrdení,“ pokračoval.

„Jedným z nich je, že objektívna pravda neexistuje: existujú iba ‘naratívy’, ktoré presadzujú moc a blahobyt jednej skupiny na úkor druhej.

Po okomentovaní kľúčových udalostí, ktoré im priniesli slávu – t. j. televízny prenos so Shapirom, v ktorom prevalcoval Piersa Morgana, Petersonov rozhovor s Cathy Newmanovou a Rubinove diskusie so Samom Harrisom o islame – sa hostia kriticky pozreli na spôsob, akým sa ľavicové médiá snažia, ale v závere zlyhávajú, dezinterpretovať vlastných ideologických oponentov ako ničomníkov.

„S chaosom bojujú nastolením svojho vlastného poriadku,“ poukázal Shapiro, „ale ich chápanie poriadku je nesprávne.“

Hovorí, že robenie rozhovorov pre mainstreamové média ho teší, pretože má rad dobrý rozhovor. Tieto média majú ale oveľa väčší záujem o škatuľkovanie ľudí, čo Shapiro pripodobnil snaženiu sa vopchať ľudí do matriošiek.

Shapiro a Peterson súhlasili v tom, že rozhovor (konverzácia) je istým druhom putovania, ale mainstreamové média o túto cestu nemajú záujem. Podľa Shapira sa chcú dostať zo začiatku „filmu“ na jeho koniec v jednom momente. Rubin následne dodal, že hĺbaví rečníci, ktorí naliehajú na dôležitosť takéhoto „putovania“, sú „chybou“ v systéme mainstreamových médií. Tým, že sa Peterson v rozhovore s Cathy Newmanovou odmietol nechať vyviesť z rovnováhy, hovorí Peterson, preniesol túto „chybu“ aj na samotnú moderátorku.

Medzi ďalšie mediálne známe a nepochopené osobnosti patrí bývalý zamestnanec Google James Damore, ktorého Rubinový hostia vykreslili ako ich „bráška od techniky“. V skutočnosti je Damore tichým a zahĺbeným človekom, ktorý má ale podľa Petersona „chrbtovú kosť z ocele“.

Damore bol z Google prepustení v 2017 za rozšírenie internej správy, ktorú sám napísal, a v ktorej hovoril o tom, že existujú neškodlivé dôvody prečo v technologických sférach neexistuje rodová rovnosť. Takého vyhlásenie, podľa ktorého existujú biologické a psychologické rozdiely medzi mužmi a ženami, jeho kolegov pohoršilo.

Napriek tomu sa však Rubin svojich hostí spýtal, či bojovníkom za sociálnu spravodlivosť nedlžia poďakovanie za to, že nútia svojich oponentov vyjsť na verejnosť a stať sa súčasťou myšlienkovej revolúcie.

„Nejakým zvláštnym spôsobom je teda asi pravdou, že postmodernistom dlžíme poďakovanie. Ak sa nad tým zamyslíte, donútili niekoho ako Lindsay Shepherdovú, aby vyšla na verejnosť,“ povedal. „.... Všetci títo ľudia, vy chalani, ja, James Damore. Chcem tým povedať, že sme teraz niekym, kto má vplyv preto, lebo nás donútili reagovať na tieto problémy. A tak divným spôsobom, ale predsa sme ich dlžníkmi. Držíme im, pretože nás intelektuálne zdokonalili, ale tiež si myslím, že zapríčinili, aby sa všetci títo ďalší ľudia zobudili.“

Peterson, ktorý pochádza z Kanady, je súčasne profesorom a klinickým psychológom. Je autorom súčasného bestselleru 12 Rules for Life: An Antidote to Chaos [12 pravidiel do života: protilátka proti chaosu] a stal sa internetovou senzáciou. Petersonov YouTube kanál, Jordan Peterson Videos, obsahuje viac ako 300 jeho prednášok, má 702 tisíc odberateľov a viac ako 30 miliónov pozretí.

Tento 55 ročný profesor, ktorý je silným oponentom totality v každej jej podobe, sa preslávil minulý rok po tom, ako sa odmietol podriadiť zákonom, ktoré vynucujú použitie bez-rodových zámen, ktoré transgender aktivisti uprednostňujú. Ako psychológ argumentoval, že takáto kontrola a obmedzovanie jazyka je prvým krokom k totalite. Peterson bol popredným kritikom kanadského návrhu zákona C-16, ktorý pridal do kanadského Kódexu ľudských práv a do sekcie Trestného zákonníka o zločinoch z nenávisti [z ang. hate crime] termíny ako „rodové vyjadrenie“ a „rodová identita“.

Shapiro, pôvodom Američan, je právnik, konzervatívny novinár a autor viacerých najpredávanejších kníh ako Bullies: How the Left’s Culture of Fear and Intimidation Silences America (2012) [Šikanovači: ako ľavicová kultúra strachu a zastrašovania umlčuje Ameriku] a Brainwashed: How Universities Indoctrinate America’s Youth (2004) [S vymytým mozgom: ako univerzity indokrinujú americkú mládež]. Vo veku 17 rokov sa stal najmladším národne uznávaným stĺpčekárom v Amerike. Tiež je moderátorom The Ben Shapiro Show, ktorá je v rebríčkoch vysoko hodnotená.

Shapiro je známy obhajca nenarodených detí. Mnohé videá, v ktorých pred publikom univerzitných študentov argumentačne rozbíja potratových aktivistov, sa rýchlo šíria na YouTube a Facebooku.

Tak ako aj Peterson, ktorý je kritikom úplnej kontroly, ktorú majú extrémni ľavičiari [z ang. far-left] nad univerzitami, aj 34 ročný Shapiro pracuje na obmedzení ich moci prostredníctvom prednášok a diskusii naprieč celou krajinou. Je častým hosťom na univerzitných kampusoch po celej Amerike; a je pravidelným terčom protestov zo strany extrémnych ľavičiarov, vrátane aktivistov Antifa.

Ďalšia vec, ktorú majú títo dvaja muži spoločnú, je Harvardská univerzita: Shapiro získal titul z Harvard Law School v 2007 a Peterson tam robil svoj výskum a učil na harvardskej fakulte psychológie ako pomocný profesor a neskôr ako docent od 1993 do 1998.