Pope_Benedict_xvi.jpg

Benedikt XVI: "Som na púti domov"

668
Milko Kostovič
Neutral

Emeritný pápež Benedikt XVI. adresoval ručne písaný text čitateľom talianskeho časopisu, keď im odkázal, že "pri pomalom ubúdaní fyzických síl som vnútorne na púti domov." 

Benedikt zaslal list denníku Corriere della Sera po tom, čo ho spravodaj Massimo Franco kontaktoval "prostredníctvom súkromného kanálu". Franco mu povedal, že mnohí čitatelia sa pýtajú, ako sa má, a "ako sa mu darí v jeho pustovni v rámci vatikánskych múrov," v predvečer piateho výročia jeho rezignácie z 11. februára 2013. 

Obálka označená ako "urgentné osobné doručenie" dorazila včera (6.2. - editor) do redakcie rímskeho denníka Corriere della Sera. Franco uviedol, že obálka obsahovala kúsok poskladaného papiera, v ktorej bola ďalšia zapečatená obálka s písomnými poznámkami podpísanými Benediktom XVI. 

List, preložený a publikovaný v plnom rozsahu nižšie, sa dnes ráno objavil na titulnej stránke novín.

Vážený pán Franco,

Bol som dojatý, že toľkí čitatelia vášho denníka túžia vedieť, ako trávim toto posledného obdobie môjho života. V tomto ohľade môžem iba povedať, že pri pomalom ubúdaní fyzických síl som vnútorne na púti domov. Je pre mňa veľká milosť, že som obklopený, na tejto poslednej a niekedy únavnej časti cesty, takou láskou a dobrotou, akú som si nevedel ani predstaviť. V tomto zmysle považujem aj otázku vašich čitateľov ako sprievod na tejto ceste. Za toto môžem byť iba vďačný a uistiť vás všetkých o mojich modlitbách. S pozdravom. 

Od svojej rezignácie z roku 2013 Benedikt žije v kláštore Mater Ecclesiae [matka Cirkvi] vo vatikánskych záhradách. 

Kláštor založil pápež Ján Pavol II. so zámerom ubytovať medzinárodné spoločenstvo kontemplatívnych mníšok, ktoré by sa modlili za pápeža a Cirkev, kde by sa menil kontemplatívny rád každých päť rokov. Posledné mníšky, ktoré žili v Mater Ecclesiae, boli Benediktínky počas pontifikátu pápeža Benedikta XVI. 

Emeritný pápež prisľúbil, že zostane v Mater Ecclesiae mimo oči verejnosti a venuje svoj život modlitbám za Cirkev. Napriek tomu, že v súkromí pravidelne prijímal hostí a priateľov, vrátane svojich narodenín, počet týchto návštev sa za posledné mesiace znížil.