Európska smartfón apka cíti hnev priemyslu „reprodukčných práv“

414
Jakub Betinský
Kultúra života

[autor: Celeste McGovern]

 

Prečo Melinda Gatesová, globálne farmaceutické spoločnosti a podporovatelia potratov nemajú radi túto populárnu apku na reguláciu počatia?

Zdá sa, aby sa vždy stalo niečo smiešne, keď sú zástancovia „ženských reprodukčných práv“ a „slobody výberu“ konfrontovaní ženami, ktoré si vyberajú to, čo sa tým zástancom nepáči. Najlibertariánskejšie a najtolerantnejšie feministky, ktoré podporujú ženy mať slobodu robiť si so „svojimi telami“ čo chcú, zrazu odkrívajú svoju silnú túžbu druhých kontrolovať a obmedzovať.

Pozrite sa na kontroverziu, ktorá vypukla vo Švédsku ohľadne novej apky na reguláciu počatia. Firme Natural Cycles so sídlom v Štokholme sa dostalo veľa mediálnej pozornosti ako príťažlivému a sľubnému startupu. Založili ho manželia Elina a Raoul Berglundovci,  ktorí použili svoje technologické vedomosti a zručnosti z práce fyzikálnych výskumníkov (Elina pracovala pre CERN) na vyvinutie smartfónovej apky, ktorá pomôže ženám sledovať ich menštruačné cykly a plodnosť. V novembri vyšla správa, podľa ktorej sa firme podarilo zaistiť $30 miliónov od investorov, aby mohli predstaviť túto veľmi úspešnú európsku pomôcku aj americkým ženám.

Apka funguje na báze predplatného a používa teplomer s kombinácii s algoritmom na to, aby ženám povedala, aká je pravdepodobnosť, že môžu v istý deň počať. Ide o skvelú verziu metódy prirodzeného plánovania rodičovstva, ktorú katolícka cirkev dlhodobo odporúča párom a ktorá spočíva v sexuálnej abstinencii počas plodných dní, ak si chce pár rozložiť na rôzny čas, kedy chcú mať deti, a súčasne chcú spolupracovať s Božou vôľou a plánom. Zatiaľ čo učenie Cirkvi hovorí o farmaceutickej umelej antikoncepcii a pomôckach ako o „vnútorné zlých“, pretože odmietajú najväčší Boží dar nového života, táto apka od Natural Cycles je jednoducho ponúkaná sekulárnemu trhu ako 100% bezpečná alternatíva bez vedľajších účinkov k problematickej antikoncepčnej pilulke a má byť použitá spoločne s inými pomôckami a liekmi na regulovanie počatia. Tiež môže byť využitá ako pomôcka na prirodzené počatie. „Výber je moc“ bol jedným zo sloganov, ktoré firma použila a možno si tým snažila získať priazeň davu hlásajúceho „reprodukčné zdravie“ a tiež vymazať z hláv ľudí všetky katolícke spojitosti.

Koncom minulého roka malo Natural Cycles 600 tisíc predplatiteľov a počet päť tisíc britských používateľov v 2016 sa zvýšil na 125 tisíc. Firma prekonala svoj $2 miliónový obraz z 2016 iba po niekoľkých prvých mesiacoch v 2017 a podľa médií je dôsledkom tohto úspechu prevažne to, že sa ženy vykašľali na pilulku a sú otrávené dlhým zoznam jej zdokumentovaných vedľajších účinkov – depresívne stavy, ktoré treba skĺbiť s libidom, priberanie a migrény – a to sme ešte nespomenuli riziko rakoviny prsníka, krvných zrazenín a infarktu, ktoré za posledné desaťročia zabili tisícky mladých žien a dievčat po celom svete. Zdalo by sa teda, že táto prirodzená apka má šancu uchmatnúť si malý kúsok z globálneho antikoncepčného trhu, ktorého cena sa odhaduje na $33 miliárd.

Je takmer možné počuť ako sa farmaceutický drak budí zo svojho pohodlného spánku vnímajúc tohto drzého narušiteľa v jeho zlatom brlohu.

„Každá apka [vo veci povedomia o plodnosti], ktorá si uplatňuje nárok na efektivitu, by mala byť prešetrená v štandardnom výskume efektívnosti,” sťažovala sa pre TechCrunch Victoria Jenningsová, riaditeľka Inštitútu pre reprodukčné zdravie na Georgetown University. Jej sťažnosť bola chladným objatím zo strany feministky bojujúcej za “reprodukčné práva”, o ktorej by ste si mysleli, že by mala skákať od radosti z toho, že ženy budú môcť porozumieť svojej vlastnej plodnosti a použiť ju pre ich vlastný prospech a nestrachovať sa ohľadne smrti.

Počas toho ako sa Natural Cycles pripravovala na svoj obrovský krok vpred a to vstúpiť na americkú pôdu, ktorá je domovom globálneho farmaceutického priemyslu, táto malá švédska firma zrazu zistila, že sa zmieta v dráboch nepriateľa. Istá agentúra menom Siren News Agency informovala, že 37 z 688 žien, ktoré chceli ísť na potrat v štokholmskej nemocnici South General Hospital medzi septembrom a decembrom boli používateľkami tejto aplikácie.

„Je to nová metóda, a keďže sme svedkami mnohých nechcených otehotnení, musím to nahlásiť úradu Medical Products Agency,“ povedal pôrodná asistentka Carina Montinová.

Táto správa preletela celým svetom rýchlejšie ako by ste stihli povedať „farmaceutické očierňovanie“. Noviny The Guardian, Daily Mail, The Mirror, francúzsky Le Huff Post a ďalšie média informovali o „tuctoch“ žien, ktoré otehotneli napriek používaniu tejto apky. Samozrejme, na zvyšným 631 žien a ich úspešné rozhodnutia regulovať svoju pôrodnosť sa zabudlo, a iba The Guardian poznamenal, že podľa zverejnených čísel je apka úspešná na 93% - čo je lepšie ako 91-92% úspešnosť, ktorá sa pripisuje pilulke.

„Antikoncepčnej apku vyvolala rozruch po tom, ako 37 používateliek otehotnelo“ znel titulok na RT. Švédske internetové noviny Aftonbladet urobili rozhovor s Lenau Marionsovou, pôrodníčkou a gynekologičkou zo štokholmskej nemocnice, ktorá povedala, že „táto metóda je náročná pre ľudí, ktorí o tom kedy môžu mať sex nechcú nechať rozhodnúť nejaké zariadenie.“ Ak sa zdá toto ženám náročné, ako potom rozmýšľajú tie, ktoré zvažujú antikoncepčný implantát, ktorý sa spája s autoimunitnou chorobou alebo pilulku, ktorej možné vedľajšie účinky sú infarkt či nádor na mozgu.

Zistilo sa, že doktorka Marionsová, ktorá bola za tou sťažnosťou, je veľkou podporovateľkou „rodinného plánovanie“ vo Švédsku. „Lena Marionsová podporuje ženy a to obzvlášť v otázkach práv na potrat,“ povedal Niels Lynöe, vedúci Etickej rady na Karolinska Institutet, keď jej v 2015 odovzdával cenu v tom, čo považujú za „etické“ zásluhy.

Vychvaľovanie doktorov vykonávajúcich potraty je niečo, čo Karolinska Institutet a Švédsko vo všeobecnosti robí už niekoľko desaťročí. Zástancovia potratov z celého sveta sa so závisťou pozerajú na Švédsko ako na vedúcu krajinu v globálnej snahe o ľahký prístup k potratom. Švédsko bola prvá krajina, ktorá v 1938 legalizovala potraty, keďže doktori ich tam vykonávali z medicínskych, „humanitárnych a eugenických“ dôvodov. Do roku 1946 sa nemocnice zbavili tejto pretvárky vykonávania potratov „zo zdravotnej nevyhnutnosti“ a švédski doktori ich už následne vykonávali z akýkoľvek „spoločensko-zdravotných“ dôvodov – ako napríklad zabrániť narodeniu „mentálne nedostačujúcim deťom“ alebo aby získali neporušené ľudské bunky z potratených plodov na Karolinska Institutet na výskum vakcín.

„Ľudia musia mať prístup ako k zdravotnej starostlivosti, vrátane legálnych potratov a antikoncepcie, tak aj k vedomostiam a poradenstvu ohľadne sexuality a sexuálnych práv,“ vyhlásil švédsky výskumný úrad. Súčasťou tohto programu je použitie verejných prostriedkov na „zdôraznenie lesbických, geyských, bisexuálnych a transgenderových práv.“

„Švédi by mali byť hrdí,“ rozplývala sa Melinda Gatesová, manželka Billa Gatesa a prvá dáma Microsoftu. „Naša nadácia má so Švédskom výborný vzťah. Jedným z najdôležitejších cieľov, ktoré zdieľame, je investovanie do globálneho zdravia, obzvlášť do zdravia matiek a detí po celom svete.“ Minulý rok dali dokonca $1,2 milióna na založenie špeciálneho švédskeho inštitútu na „globálne zdravie“.

Samozrejme, Nadácia Billa a Melindy Gatesových je známa propagáciou reprodukčných práv – tohto eufemizmu, ktorý sa používa na zakrytie každého druhu sterilizačného nástroja, úkonu, liečiv či antikoncepcie, ktoré poznáme. Odkedy si zaplatila svoj vlastný Samit o plánovaní rodičovstva, kde sa v 2012 v Londýne zišli politickí lídri a stúpenci potratov s cieľom sprostredkovať antikoncepciu 220 miliónom ženám po celom svete, médiá vyhlásili Melindu za globálnu bojovníčku za chudobné ženy.

Je trochu tajomstvom, prečo sa stala žena, ktorá žije vo vile za $123 miliónov so šiestimi kuchyňami, dvadsiatimi štyrmi kúpeľňami a hudbou, ktorá jej hrá pod vodou v jej 18 metrovom bazéne, ikonou samozvolenej zástankyne chudobných žien po svete. Jej hlavnou kvalifikáciou je to, že je manželkou najbohatšieho muža na zemi. Ale i tak som sa „ozval“ Melinde ohľadne tejto najnovšej apky na reguláciu pôrodnosti a zaujímalo ma, či má ona a ich Nadácia záujem podporiť túto startup firmu (zo Švédska!), ktorá ženám z celého sveta ponúka nerizikovú alternatívu k farmaceutickým antikoncepčným produktom, ktoré sprevádzajú mnohé dobre zdokumentované hrozby.

Koniec koncov, pani Gatesová napísala špeciálny stĺpček pre Daily Mail, kde opísala svoju „agóniu“ z toho, že „bola vychovaná ako katolíčka a vštepili jej názor, že antikoncepcia je hriešna“ a tiež to, ako chce pomôcť chudobným ženám.

„Cirkevná doktrína o antikoncepcii je veľmi jasná, a preto rozumiem tomu, prečo sa ma ľudia pýtajú ako som zmierila moju vieru so svedomím,“ povedala. „Moje katolícke vzdelanie som dostala na Ursuline Academy, kde nás naučili životné motto ‘serviam’ – ‘budem slúžiť‘. Necítila by som takú vášeň pre zachraňovanie životov žien ak by som nebola preniknutá učením o sociálnej spravodlivosti.“

„Prístup k antikoncepcie je otázka pre sociálnu spravodlivosť,“ pokračuje. „Regulovanie počatia mi dalo moc viesť život smerom, ktorým chcem. Išla som na univerzitu, vybudovala úspešnú kariéru a mala toľko detí, koľko som chcela a keď som chcela.“

Nie je prekvapivé, že Gatesovci, tak ako aj ich švédski potratoví kolegovia, by nesklamali ich priateľov z globálneho farmaceutického priemyslu. Melinda dlho neotáľala v 2012 pri podpise dohody so zahraničnými donormi z USA, Británie, Nórska či farmaceutickými gigantmi ako Merck & Co. Inc či Bayer AG. Dohoda hovorí o takmer zdvojnásobení dodávok a znížení ceny za hormonálnu antikoncepciu s dlhým účinkom (ktorá sa spája s rovnakými rizikami ako pilulka) na polovicu. Dlhodobý kontrakt s fixnou cenou, ktorý podpísala, sa zaviazal nahradiť všetok deficit v dopyte po produktoch od Merck Bayer, ktorý bude kompenzovaný z vašich daní, ktoré budú zvyšovať ich profit.

Firma Natural Cycles by mala byť zrejme vďačná nedávnej mediálnej pozornosti, i keď sa zadala byť negatívna. Mali by si ale uvedomiť, že by sa nemali snažiť uzmieriť s nepriateľom, ktorého predstavujú tieto globálne farma firmy. Jedinú voľbu pre ženy, ktorú kedy Melinda Gatesová a jej priatelia z „reprodukčného zdravia“ podporia je tá, ktorá bude na predpis, bude to chemický kokteil a keď v najhoršom všetci straty na zisku zaplatí vláda.