846864368.jpg

Vo Fínsku to hrmí kvôli diskusii o pohlaví Boha

658
Kultúra smrti

Diskusia bola spustená rozhodnutím švédskej cirkvi odradiť duchovných od toho, aby nazývali Boha ako „pána“ a „jeho. Diskusia sa v roku 2017 preniesla do susedného Fínska, kde pastorka začala hovoriť o Bohu za pomoci genderovo neutrálnych zámen.

 

Skupina anonymných farností prehlásila, že pastorka Mia Bäcková, ktorá používala genderovo neutrálne zámena pre Boha, sa vyjadrovala urážlivo a mala by byť zbavená svojej funkcie, informoval Hufvudstadsbladet. Namiesto toho ju ale podporili v tom, aby šla študovať teológiu na Turku University.

Bäcková ospravedlnila svoje používanie genderovo neutrálneho zámena „hen” (novo vymyslená tretia alternatíva k „han”, čo znamená „on” a „hon” pre „ona”), prehlásila, že cirkev by sa mala odvážiť pochybovať o starých spôsoboch viery. Podľa jej slov nikdy nechcela začať diskusiu na túto tému, pretože si uvedomuje, že sa jedná o citlivú záležitosť.

„Boh vytvoril muža a ženu podľa svojho obrazu, a pre mňa nie je Boh ani muž, ani žena. Preto je to slovo tak praktické. Zdôrazňuje, že Boh je väčší než ona alebo on. Taktiež to ukazuje na to, že to nie je len biely heterosexuálny muž, kto udáva tón,” povedala Bäcková pre Åbo Underrättelser.

Taktiež prehlásila, že hovoriť o Bohu ako o genderovo neutrálnej bytosti je vraj jednoduchšie pre deti, ktoré „majú problematické vzťahy so svojimi otcami”, je pre ne jednoduchšie počuť Boha.

„V takomto prípade uvidíš Boha ako milujúceho rodiča, bez ohľadu na to, aké má pohlavie. Taktiež ľudia, ktorí necítia ani ženskosť ani mužskosť sa budú v kostole cítiť lepšie,” povedala Bäcková.

„Je dobré dávať výzvy obrazu Boha ako starého fúzatého muža, ktorý sedí na oblaku. Keď hovoríme o Bohu ako o otcovi či pastierovi, jedná sa o symbolický jazyk,” uviedol biskup Björn Vikström.

Tieto lingvistické a doktrinálne novinky sa ale stretli s rozporuplnými reakciami medzi Fínmi.