Pope_Francis_celebrates_Mass_in_St_Peters_Basilica_on_September_2_2015_Credit___LOsservatore_Romano_CNA_9_15_15.jpg

Pamätajte, že raz zomriete, radí pápež František

878
Milko Kostovič
Kultúra života

Uvažovanie o vlastnej smrti môže byť oslobodzujúca skúsenosť a môže nám dokonca pomôcť stať sa lepším človekom, povedal pápež František vo svojej štvrtkovej homílií v Domus Sanctae Marthae. 

Smrť "je skutočnosťou, ktorá ovplyvňuje každého," povedal pápež 1. februára. Pre niekoho môže prísť skôr a pre niekoho neskôr, no "príde" tak či onak. 

Pretože sme my, všetci muži a ženy, na ceste s vymedzeným časom, pokračoval pápež, je dobrou myšlienkou modliť sa k Bohu so žiadosťou o dobré vnímanie času, aby sme neboli "uväznení" prítomným okamihom. Taktiež odporúčal, aby sme si opakovali frázu: "Nie som pánom času." 

Ak si budeme pamätať, že sa všetci nachádzame na ceste k smrti, tak "sa budeme k sebe správať lepšie". 

Pápežova homília bola inšpirovaná prvým čítaním dňa, ktoré bolo prevzaté z prvej Knihy kráľov a smrti Dávida. 

V knihe sa píše, že kráľ Dávid vie, že sa blíži hodina jeho smrti a dáva pokyny svojmu synovi Šalamúnovi, aby ho pripravil na prevzatie trónu.

Dávid najprv Šalamúnovi vysvetľuje, že on ide "cestou, ktorou ide celý svet" a povedal mu zoči-voči tejto skutočnosti, aby "bol silný a vzmužil sa". 

"Zachovávaj, čo žiada Pán, tvoj Boh, kráčaj jeho cestami, zachovávaj jeho zákony, príkazy, práva a nariadenia, ako je napísané v Mojžišovom zákone, aby si mal úspech vo všetkom, čo podnikneš, a všade, kde sa obrátiš," povedal Dávid Šalamúnovi. 

Pokračujúc na túto tému František povedal, že ďalšou otázkou, ktorú by sme sa mali položiť, je: "Aký by bol môj odkaz, ak by ma dnes Boh povolal? Aký odkaz by som zanechal ako svedectvo o svojom živote?"

"Je dobré pýtať sa túto otázku. A tak sa môžeme pripraviť, pretože každý z nás... nikto z nás nezostane "ako relikvia". Všetci musíme ísť touto cestou," povedal.

Pripomínanie, že raz nevyhnutne zomrieme, nám dokáže pomôcť lepšie prežiť súčasný okamih, poznamenal František, "osvetľujúc faktom smrti rozhodnutia, ktoré musím každodenne robiť."