Donald-15.jpg

Trump poslal posolstvo „Pochodu za život“

262
Kultúra života

Ako prvý prezident USA sa Donald Trump obrátil video-posolstvom na niekoľko stotisíc  účastníkov 45. „Pochodu za život“. „Za mojej vlády budeme vždy brániť prvoradé právo vo Vyhlásení nezávislosti USA a to je právo na život,“ privolal demonštrantom z Ružovej záhrady Bieleho domu, odkiaľ jeho príhovor prenášali cez  satelit. A povedal: „Som hrdý že môžem z Bieleho domu prehovoriť k aktivistom pro-life.“

 

Iní prezidenti pred ním Ronald Reagan, George Bush senior a junior sa obracali na protivníkov potratov cez telefón.

Účastníci protestného pochodu, ktorý každoročne pripomína neobmedzenú legalizáciu potratov v USA z r. 1973, sa o prezidentovom prejave vyjadrili pozitívne. Mnohí povedali, že síce so všetkým nesúhlasia, ale Trump si urobil zásluhy v boji proti potratu.

Už 18. januára Trump ohlásil, že lekárov, sestry a iných pracovníkov zdravotníctva bude chrániť pred tým, aby sa proti svojej vôli museli podieľať na potrate. Tým prezident vyhovel ústrednej požiadavke predovšetkým z evangelikálneho, ale aj katolíckeho tábora.

V r. 1973 najvyšší sudcovia krajiny v kauze Roe verzus Wade odhlasovali 7 hlasmi ku 2, že potraty sú súkromnou vecou ľudí. Odvtedy zabili potratmi v USA až 59 miliónov detičiek, ako sa uvádza na stránke organizátorov pochodov.

Pochod vo Washingtone sa začal na National Mall. Účastníci kráčali  až k Ústavnému súdu, kde boli záverečné prejavy.

Na prvý „Pochod za život“ prišlo 20 000 ľudí. V rokoch 2003 až 2009 počet účastníkov vzrástol na štvrť milióna. V r. 2013 ich už bolo 650 000. Medzitým sú medzi účastníkmi najmä mladí do 30 rokov.

V tomto roku sa prihlásil rad prominentných rečníkov, medzi nimi ako najvyšší politik hovorca republikánov v kongrese USA, katolík Paul Ryan. V r. 2017 prehovoril k demonštrantom viceprezident Mike Pence. Politici demokratov sa tak ako už v minulosti na príhovoroch na pochode nezúčastnili.

Popri evangelikálnej futbalovej hviezde Timovi Tebowovi podporuje pochody aj rad iných špičkových športovcov.
Odkedy Trump prevzal úrad, zažíva hnutie „Pro-Life“ zvýšenie politickej hodnoty. Ako evangelikálni účastníci pochodu tak aj americká vláda sa sústreďujú na tému potratu. V minulých rokoch sa účastníci pochodu pokúšali rozšíriť zameranie pochodu aj na ochranu nenarodeného dieťaťa i na tému prisťahovalectva, chudoby a zdravotného poistenia.