President_Donald_Trump_speaks_to_March_for_Life_participants_and_pro_life_leaders_in_the_Rose_Garden_at_the_White_House_on_January_19_2018_in_Washington_DC_Credit_Mark_Wilson_Getty_Images_CN_1.jpg

Prezident Trump pochvaľuje Pochod za život

181
Lucia Salomonová
Kultúra života

Prezident Donald Trump vo svojom príhovore pre účastníkov Pochodu za život pochválil pro-life hnutia za ich podporu pre tehotné ženy a spomenul pozitívne kroky svojej administratívy v oblasti pro-life. Pochod za život sa uskutočnil v piatok.

Pochádzate z rôzneho prostredia, z mnohých miest, ale všetci ste sa tu zišli kvôli jednému krásnemu dôvodu: vybudovať spoločnosť, v ktorej sa oslavuje, ochraňuje a miluje život,“ povedal účastníkom Pochodu pre život 19. januára cez televízne vysielanie. „Pochod za život je hnutie narodené z lásky.“

 

Milujete každé dieťa, narodené a nenarodené, pretože veríte, že každý život je posvätný a že každé dieťa je drahocenným darom od Boha,“ povedal účastníkom pochodu na National Mall, keď svoj prejav hovoril z Ružovej záhrady Bieleho domu. "Vďaka vám sa narodili desiatky tisíc Američanov, a teraz môžu využiť plný potenciál, ktorý im dal Boh. Vďaka vám.
 
Vo Washingtone, D.C. sa zišlo niekoľko stoviek tisíc ľudí, aby sa zúčastnili tohto Pochodu za život, ktorý je 45. v poradí. Téma tohtoročného pochodu je „Láska zachraňuje životy“. Pochod sa koná každoročne na alebo v blízkosti výročia rozsudku Najvyššieho súdu Roe verzus Wade z 22. januára 1973, ktorý na celoštátnej úrovni povolil liberálne zákony na interrupciu.

Prezident povedal, že bol „poctený a hrdý“, že sa mohol prihovoriť účastníkom pochodu. Zatiaľ čo predchádzajúci prezidenti hovorili svoj prejav v kancelárii cez telefón alebo diaľkový reproduktor, organizátori povedali, že je to prvý prezident, ktorý tak urobil prostredníctvom televízneho vysielania.

 
Trump uviedol, že súdny proces Roe verzus Wade malo za následok „jeden z najliberálnejších zákonov o potratoch kdekoľvek na svete“, čím sa USA stala porovnateľná s krajinami ako Čína a Severná Kórea pri povoľovaní potratov v neskorých štádiách tehotenstva.

Je to zlé, musí sa to zmeniť,“ povedal. „Američania sú čoraz viac pro-life.“
 
Trump sľúbil, že jeho vláda bude vždy brániť právo na život.

Takisto spomenul, že jeho administratíva opätovne zaviedla nariadenie Mexico City Policy, ktoré bráni financovaniu organizácií, ktoré vykonávajú alebo podporujú potraty v zahraničí, zo štátnych fondov.  Uviedol, že jeho vláda tiež zmenila politiku z Obamovho obdobia, ktorá obmedzí jednotlivé štáty v USA, aby nesmerovali štátne peniaze do „zariadení, ktoré porušujú zákon“. Vyjadril silnú podporu návrhu zákona, ktorý by zakazoval potraty v neskorých štádiách tehotenstva, kde je potvrdené, že nenarodené dieťa môže cítiť bolesť. Trump vyzval senát, aby „prijal tento dôležitý zákon“.

Trump tiež hovoril o jeho Vykonávacom Nariadení, ktoré pomáha chrániť náboženskú slobodu a právo výhrady vo svedomí pre lekárov, zdravotné sestry a ďalších odborníkov pracujúcich v zdravotníctve.
 
Prezident predstavil Mariannu Donaidovú, ženu, ktorú rodičia podporovali, keď vo svojich 17 rokoch otehotnala. Chválil jej prácu s Room at the Inn, materským programom Greensboro, N.C., ktorý pomáha ubytovať a podporovať tehotné ženy bez domova. Charita je spojená s katolíckymi charitatívnymi organizáciami USA.
 
V samostatnom vyhlásení z 19. januára Trump vyhlásil, že 22. január na výročie rozhodnutia kauzy Roe bude Národným dňom posvätnosti ľudského života, „aby sa potvrdila pravda, že celý život je posvätný, že každý človek má neodnímateľnú dôstojnosť a hodnotu, a že žiadna trieda ľudí by nikdy nemala byť eliminovaná a označená ako „ne-človek“.
 
Viceprezident Mike Pence, ktorý mal minulý rok osobne prejav na Pochode pre život, predstavil prezidenta Trumpa v Ružovej záhrade. Povedal, že rozhodnutie Najvyššieho súdu vo veci Roe „sa obrátilo chrbtom právu na život,“ ale začalo hnutie pre život, ktoré pokračuje aj dnes, hnutie definované „súcitom a láskou“.
 
V Amerike zvíťazí život, pretože láska zachraňuje životy,“ povedal pochodu. „Váš súcit, vytrvalosť vašej činnosti a vaše modlitby zachraňujú životy... táto pro-life generácia by nikdy nemala pochybovať o tom, že sme s vami.
 
Tento prezident stojí za vami,“ povedal Pence a tvrdil, že Trump je „najväčším pro-life prezidentom v americkej histórii“.
 
Trump raz vyhlásil, že je „za voľbu v každom ohľade“, ale čoraz viac obhajoval názory proti potratom pred a počas svojej volebnej kampane v roku 2016, uvádza Politico.
 
Ďalšími politickými predstaviteľmi na Pochode za život boli hovorca parlamentu Paul Ryan (republikán) a ďalší členovia kongresu, vrátane poslanca Dana Lipinského.
 
V predchádzajúcich rokoch sa prezidenti Ronald Reagan, George H. W. Bush a George W. Bush prihovárali k účastníkom Pochodu za život na diaľku.