prayer.png

Podľa výsledkov prieskumu sa modlí 20 percent neveriacich ľudí

275
Milko Kostovič
Štúdia

Značný počet neveriacich sa obracia na Boha v čase krízy, tvrdí prieskum

Jeden z piatich dospelých sa priznáva k modlitbe napriek tomu, že nie je žiadneho vyznania.

Viac ako 10 percent samozvaných "neveriacich" ľudí hovorí, že sa modlia v čase krízy, zatiaľ čo ďalších deväť percent sa modlí aspoň príležitostne

Prieskum poradenskej spoločnosti ComRes pre kresťanskú charitatívnu organizáciu Tearfund zistil, že vyše polovica dospelých Britov sa modlí, vrátane tretiny, ktorí tak robia na mieste bohoslužby a ďalšej tretiny, ktorí sa modlia pred spaním alebo po prebudení. 

Avšak menej ako polovica z tých, ktorí sa modlia, hovoria, že ich Boh počuje, zatiaľ čo len štvrtina hovorí, že sa cítia potom lepšie. 

Takmer tri štvrtiny hovoria, že sa modlia za svoju rodinu, po ktorej nasleduje poďakovanie Bohu za niečo (41 percent) a za uzdravenie (40 percent). Len 24 percent Britov hovorí, že sa modlia kvôli svetovým problémom, ako je chudoba a prírodné katastrofy.

("Kardinál Sarah hovorí, že by sme sa nemali modliť s našimi telefónmi. Nie som si taký istý")

Miera modlenia sa značne líši podľa kresťanskej denominácie. Len 42 percent Katolíkov hovorí, že sa pravidelne modlia, zatiaľ čo 13 percent hovorí, že sa vôbec nemodlia. 

Tieto čísla sú ešte horšie v prípade hlavných protestantských denominácii. Len 23 percent Anglikánov sa pravidelne modlí a takmer tretina tvrdí, že sa vôbec nemodlili ani v čase krízy. V Zjednotenej reformovanej cirkvi 44 percent hovorí, že sa modlí, zatiaľ čo 17 percent sa modlí pravidelne. 

Pre porovnanie, členovia Evanjelikánskej a Charizmatickej protestantskej Cirkvi sa modlia oveľa častejšie, vrátane 86 percent "nezávislých" protestantov, ktorí sa modlia najmenej raz za týždeň.

Denník The Observer citoval 64-ročného Henryho, ktorý hovorí, že sa modlí každú noc napriek tomu, že nevyznáva náboženstvo. 

"Dosť ma to znepokojuje - je to nejaká druh poistky, je to povera alebo niečo skutočnejšie?" hovorí a dodáva, že by sa neoznačil za pobožného. 

Henry hovorí, že začína tichou recitáciou Otčenáša a potom žiada, aby boli jeho blízki v poriadku. 

Henry, ktorý požiadal o anonymitu, tiež povedal, že modlitba mu nepomáha cítiť sa lepšie: "Rozmýšľam, prečo v tom pokračujem. Niekedy mám pocit, že je to druh pokrytectva," povedal. 

Výsledky potvrdzujú štúdiu Centra pre náboženstvo Benedikta XVI., podľa ktorej sa štvrtina neveriacich Britov aspoň príležitostne modlí.

Biskup Philip Egan z Portsmouthu povedal, že zistenia boli "fascinujúce, hoci nie prekvapujúce", zatiaľ čo Ruth Valerio z Tearfundu vyzval ľudí, aby sa modlili za väčšie problémy: "Aj keď je často ľahšie sa modliť za problémy nám bližšie, chceme povzbudiť ľudí, aby sa angažovali v svetových otázkach a modlili sa za koniec extrémnej chudoby."