GettyImages-451795972-1.jpg

VAT: Štátne vyznamenanie pre pro-potratovú političku neznamená „schvaľovanie“ jej názorov

433
Lucia Salomonová
Kultúra smrti

Vatikán sa dištancoval od názorov Lilianne Ploumenovej, holandskej zástankyne potratov, ktorú ocenili rádom Svätého Gregora Veľkého.

Hovorkyňa uviedla, že toto ocenenie je „diplomatickou praxou“, keď je úradník súčasťou delegácie, ktorá navštevuje pápeža a nemá to s názormi Ploumenovej nič spoločné.

Ploumenová, ktorá do minulého roka zastávala funkciu ministerky pre rozvoj, spustila medzinárodnú kampaň na podporu potratov po tom, čo Spojené štáty prestali financovať mimovládne organizácie, ktoré poskytujú, uľahčujú alebo podporujú potraty.

Tiež povedala, že v „boji za práva žien... sú hlavným bojiskom sexuálne a reprodukčné práva.“

[Plumenová hovorí, že je „veľmi poctená“ pápežským ocenením.]

Od získania ocenenia Ploumenová naznačila, že Vatikán je trochu „progresívnejší“. Keď sa holandská rozhlasová stanica BNR opýtala, či získala ocenenie kvôli jej postoju, odpovedala: No, o tom to nehovorí, ale samo o sebe je zaujímavé, že hovorí o prínosoch pre spoločnosť.

Keď moderátor poukázal na to, že to isté platí pre mnoho ďalších ľudí, povedala: „Áno, určite, ale Vatikán pravdepodobne vie, že som začala s aktivou „Ona sa rozhodne" a dali mi túto cenu - veľmi špeciálnu.

Dodala, že to videla ako potvrdenie svojej práce na potratoch a súhlasila s tým, že to bolo od pápeža „veľmi progresívne“, že jej ho udelil.

Vatikán sa však dištancoval od jej politických názorov a vyhlásil, že toto ocenenie je záležitosťou diplomatickej rutiny okolo návštevy hlavy štátu. Hovorkyňa uviedla, že ocenenie je „v súlade s diplomatickou praxou výmeny ocenení medzi delegáciami počas oficiálnych návštev hláv štátov alebo vlád vo Vatikáne.“

Preto to vôbec nie je schvaľovanie politických názorov v prospech potratov alebo kontroly počatia, ktoré presadzuje pani Ploumenová,“ dodala hovorkyňa.

V pondelok sa kardinál Wim Eijk z Utrechtu, najvyšší a služobne najstarší duchovný v Holandsku, dištancoval od tohto ocenenia. Povedal, že do rozhodovacieho procesu „nebol zapojený“ a „nebol si vedomý skutočnosti, že toto ocenenie bolo plánované aj pre Ploumenovú".