HaraldBluetooth.png

Vedeli ste, že Bluetooth je pomenovaný po prvom kresťanskom kráľovi Vikingov?

247
Milko Kostovič
AltKAT

Prvýkrát predstavený pred dvadsiatimi rokmi v roku 1999, Bluetooth sa stal svetoznámou značkou s ikonickým logom, ktoré sa nachádza na takmer každom našom zariadení. Od slúchadiel a reproduktorov, cez autá a dokonca i zubné kefky, všetko je dnes prepojené prostredníctvom Bluetooth. Ale premýšľali ste niekedy, ako technológia Bluetooth získala svoje bizarné meno? Ukázalo sa, že za pomenovanie vďačíme prvému kresťanskému kráľovi Vikingov. 

Kráľ Harald “Bluetooth” Gormsson bol kráľom Vikingov, ktorý vládol Nórsku a Dánsku od roku 958 do roku 986. Narodil sa v roku 910 a bol synom vikingského kráľa Gorma starého. Harald sa stal slávnym kvôli zjednoteniu rôznych kmeňov Škandinávie a zavedením kresťanstva medzi Vikingami. Bol známy pre svoj pokazený zub, ktorý sa javil ako modrý, a odtiaľ pochádza prezývka. 

Kráľa Haralda previedol na kresťanskú vieru nemecký klerik menom Poppo v roku 960. Podľa tradície klerik požiadal Haralda, aby dokázal svoju vieru v Krista. Ten tak učinil, keď uniesol veľkú váhu horúceho železa bez toho, aby sa popálil. Následne Poppo pokrstil Haralda. Po jeho konverzií Haraldov ľud opustil svojich pohanských nórskych bohov a postupne sa obrátilo celé Dánsko. 

Prečo bola prezývka kráľa Vikingov použitá pre túto technológiu? V čase svojho vzniku bola technológia Bluetooth určená na zjednocovanie technológie pre bezdrôtovú komunikáciu. Jim Kardach, zakladateľ spoločnosti Bluetooth SIG, ktorá riadi technológiu, vysvetľuje, že si vybral toto meno, pretože kráľ Harald bol známy tým, že zjednotil Dánsko a Nórsko, podobne ako bol Bluetooth zamýšľaný ako zjednocujúca technológia:

"Harald zjednotil Dánsko a pokresťančil Dánov! Prišlo mi, že to bude dobré kódové označenie pre program. V tom čase som tiež vytvoril PowerPoint fóliu s verziou rúnového kameňa, kde Harald držal v jednej ruke mobil a notebook v druhej s prekladom rún: "Harald zjednotil Dánsko a Nórsko" a "Harald si myslí, že prenosné počítače a mobilné telefóny by mali bezproblémovo komunikovať."

Bluetooth neprebral iba meno kráľa Haralda, ale aj logo Bluetooth pochádza od neho. Logo je v skutočnosti tým, čo sa nazýva spojená rúna, ligatúra alebo spojenie dvoch samostatných škandinávskych rún. Kombináciou rún, ktoré zodpovedajú iniciálam Harald Bluetooth v latinke, sa vytvorí oficiálne logo Bluetooth.